Entrevista

Irina Veresxuk, vice primera ministra d’Ucraïna: «L’única condició per negociar és que Rússia es retiri del nostre territori»

EL PERIÓDICO entrevista una de les cares més visibles del Govern de Zelenski en el primer aniversari de la invasió russa

Irina Veresxuk, vice primera ministra d’Ucraïna: «L’única condició per negociar és que Rússia es retiri del nostre territori»

OFICINA DE LA VICEPRESIDENCIA DE UCRANIA

4
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

La vice primera ministra d’Ucraïna, Irina Veresxuk (Rava-Ruska, 1979), és una de les cares més visibles del Govern de Volodímir Zelenski. Durant els primers compassos de la invasió, va ser l’encarregada de negociar amb Rússia els corredors humanitaris. També és la titular del Ministeri de Reintegració de Territoris Temporalment Ocupats. En vigílies del primer aniversari de l’inici de la guerra, rep EL PERIÓDICO.

Ucraïna va firmar un decret en el qual va declarar la impossibilitat de negociar amb Vladímir Putin. ¿Està molt lluny la possibilitat de la reactivació de les negociacions amb Rússia? ¿Quines són les condicions d’Ucraïna perquè el diàleg es reiniciï?

En aquest moment els nostres millors negociadors i diplomàtics són els soldats. Estan eliminant l’enemic, així negocien. Aquesta és l’única alternativa que tenim avui. El Kremlin i Rússia no ens han deixat cap altra opció. Han vist i sentit el que el seu líder, un criminal com Putin, diu i fa. Està preparant-se per a una gran guerra. És el que ha dit. Per això, necessitem les armes i les necessitem ràpid. Això li traurà la possibilitat a Rússia d’atacar-nos i d’atacar altres països, i portar endavant una agressiva guerra al món.

¿Llavors no podem esperar que Ucraïna s’assegui a negociar amb Rússia a curt termini?

No és possible en aquest moment.

¿Per què és impossible?

Rússia no vol la pau. Rússia no vol retirar el seu Exèrcit i les seves armes d’Ucraïna. Rússia intenta terroritzar-nos i amenaça les democràcies del món. Continuen preparant-se per a una guerra a gran escala. És la raó per la qual qualsevol negociació està bolcada al fracàs. Nosaltres no participarem en cap negociació.

¿Posarien alguna condició a Rússia per reactivar el diàleg?

L’única condició és que Rússia retiri les seves tropes i armes del nostre territori. Després, es podrà parlar de diàleg. Fins aquell moment, cap negociació tindrà cap sentit. Rússia està matant els nostres civils, danya les nostres infraestructures elèctriques, està intentant destruir-nos com a nació.

Quan diu territori d’Ucraïna, ¿es refereix a tot el territori o només el territori ocupat després del 24 de febrer de l’any passat?

Tot el territori. No hi ha ni una possibilitat que Rússia es quedi ni tan sols amb un metro de la nostra terra independent. Això inclou Crimea, Donetsk, Lugansk, i tot el territori de les fronteres reconegudes pels acords del 1991.

Fa un any Putin va ordenar envair Ucraïna. Alguns partits polítics des d’aleshores han sigut prohibits i la llei marcial està en vigor. ¿És difícil administrar una democràcia en guerra?

No, no és difícil. Potser sembla que ara, amb la guerra, la nostra democràcia està sota amenaça. Però democràcia és el que volem. Volem que la nostra gent pugui elegir els seus governs, volem que la nostra gent pugui exercir el seu dret a expressar-se i que tots tinguin els drets i les responsabilitats escrits a la nostra Constitució. Miri, jo treballo en coses molt pràctiques, com l’assistència humanitària, i n’hi poso un exemple: hi ha civils a Bakhmut que estan en gravíssim risc i ens agradaria evacuar-los, però la llei no ens permet ni obligar-los a anar-se’n ni tampoc evacuar els seus nens sense el consentiment escrit dels seus pares. Així funciona la nostra democràcia.

¿Què pensa dels casos de corrupció que s’han conegut recentment dins el Govern ucraïnès?

Aquest és un altre exempled’això. En aquest cas, periodistes, activistes, han denunciat casos de corrupció i això va tenir un impacte immediat en les decisions del Govern. Com deuen haver vist, el viceministre de Defensa va ser acomiadat i va ser posat sota investigació.

¿Però el preocupa la corrupció a Ucraïna?

Per descomptat que sí. La corrupció mata la confiança de la gent en els governs, especialment en la justícia, en les autoritats que han de protegir els drets de les persones. I també és una arma terrible per a l’enemic.

Vostè també és la ministra de territoris ocupats. ¿Què passa quan reprenen una zona? ¿Què passa amb els que acusen de col·laborar amb Rússia? ¿Són arrestats?

Depèn. Cada cas s’estudia individualment. Si una persona és culpable o no, això ho decideix la justícia. Som un país democràtic i només un jutge pot decidir si una persona és un col·laboracionista. Sens dubte tenim casos de persones que han col·laborat a les zones represes, però en qualsevol cas, la justícia decideix. Crec que no els hauríem de castigar amb gaire duresa perquè el responsable principal del que ha passat és Rússia. Ells van venir i van ocupar el nostre territori.

Notícies relacionades

¿El seu país s’està preparant per a una guerra llarga?

Estem preparant-nos per a qualsevol desenvolupament, però realment esperem que el suport que ve dels nostres aliats ens ajudi i que aquesta guerra acabi el 2023. Una vegada hàgim guanyat, el procés de reconstrucció serà llarg. Haurem de tornar vida a la nostra gent, que ha patit tant.