Conferència de Seguretat de Munic

Els EUA acusen Rússia de cometre «crims contra la humanitat»

Kamala Harris no té «cap dubte» d’aquests delictes i avisa que els responsables «retran comptes»

Washington vol que la investigació serveixi per portar els responsables davant els tribunals internacionals

Els EUA acusen Rússia de cometre «crims contra la humanitat»

OCTAVIO JONES / REUTERS

1
Es llegeix en minuts
Reuters

El Govern dels EUA ha conclòs formalment que Rússia va cometre «crims contra la humanitat» durant la invasió a Ucraïna, va assenyalar aquest dissabte la vicepresidenta, Kamala Harris. «Hem analitzat les evidències i no en tenim cap dubte: hi ha hagut crims contra la humanitat», va dir Harris, antiga fiscal, durant la Conferència de Seguretat de Munic, una cita en la qual els líders occidentals avaluen aquests dies la guerra a l’est d’Europa. «I els dic a tots aquells que han perpetrat aquests crims, i als seus superiors que són còmplices d’aquests crims, que hauran de retre comptes», va afegir la número dos de Joe Biden.

La conclusió oficial, que es va produir al final d’una anàlisi jurídica i fàctica dirigida pel Departament d’Estat dels EUA, no té conseqüències immediates sobre la guerra en curs, que complirà un any divendres de la setmana que ve. Però Washington espera que serveixi per ajudar a aïllar encara més el president rus, Vladímir Putin, i reforçar els arguments legals per responsabilitzar al seu govern en els tribunals internacionals, així com per aprovar sancions.

Atacs més intensos de Putin

Notícies relacionades

Segons Harris, Rússia és ara un país «debilitat» després que Biden liderés una coalició per castigar Putin per la invasió. No obstant, Rússia està intensificant els atacs a Ucraïna oriental, mentre el país que presideix per Volodímir Zelenski planeja una contraofensiva de primavera, per a la qual està demanant armes més pesades i de més abast als seus aliats occidentals.

Washington ja havia assenyalat que les forces russes eren culpables de crims de guerra, i una investigació de l’ONU havia arribat a la mateixa conclusió, però l’anunci portat a terme aquest dissabte per Harris, amb l’acusació de «crims de lesa humanitat», implica una anàlisi jurídica que els actes, des de l’assassinat fins a la violació, són generalitzats, sistemàtics i intencionalment dirigits contra civils. En el dret internacional, es considera un delicte més greu.