Repressió política

Nicaragua retira la nacionalitat a 94 nicaragüencs «per traïció»

La mesura eleva a 316 els nicaragüencs que han perdut la seva ciutadania en menys d’una setmana

Als apàtrides se’ls confisquen tots els seus béns, que passen a mans de l’Estat

Nicaragua retira la nacionalitat a 94 nicaragüencs «per traïció»

INTI OCON / AFP

1
Es llegeix en minuts

Nicaragua ha retirat la nacionalitat a 94 nicaragüencs acusats per la Fiscalia de la comissió del delicte de «traïció a la pàtria», segons ha dictaminat el Tribunal d’Apel·lacions de Managua (TAM). Els ciutadans, entre els quals es troben periodistes, activistes, polítics, religiosos o defensors de drets humans, han sigut declarats «pròfugs de la Justícia» i els seran confiscats tots els seus béns i societats, que passaran a estar en mans de l’Estat, segons ha informat ‘La Prensa’.

El llistat inclou el director del diari ‘Confidencial’, Carlos Fernando Chamorro; el bisbe auxiliar de Managua, Silvio Báez; la presidenta del Centre Nicaragüenc de Drets Humans, Vilma Núñez; els escriptors Sergio Ramírez i Gioconda Belli; l’exguerrillera Mónica Baltodano o l’exministre d’Exteriors Norman Caldera. El president del TAM, Ernesto Rodríguez Mejía, ha llegit les resolucions en què a més s’han imposat penes accessòries d’inhabilitació absoluta i especial per exercir càrrecs públics de manera perpètua, així com la pèrdua dels seus drets ciutadans, segons ha recollit ‘Confidencial’.

Segons el magistrat, els 94 nicaragüencs van ser acusats pel Ministeri Públic pels presumptes delictes de conspiració per cometre menyscapte a la integritat nacional, a més de per la suposada propagació de notícies falses, tot en perjudici de l’Estat de Nicaragua.

Notícies relacionades

La despossessió de la nacionalitat d’aquest centenar de ciutadans té lloc després que Nicaragua deportés als Estats Units 222 presos, a qui també va deixar apàtrides, fet que eleva a 316 els nicaragüencs que han perdut la ciutadania en menys d’una setmana.

La Unió Europea va considerar aquest dijous que la decisió de Nicaragua és «injustificable». «Aquestes accions són injustificables i corren el risc d’aprofundir l’aïllament internacional de Nicaragua», va dir en un comunicat un portaveu del Servei Europeu d’Acció Exterior (SEAE). El portaveu va afegir que la decisió del Govern de Daniel Ortega «constitueix una violació dels drets fonamentals (dels afectats) i és contrària al dret internacional. En la nova llista de nicaragüencs declarats apàtrides sobresurt l’excomandant de la revolució Luis Carrión o el bisbe Rolando Álvarez, condemnat a més de 26 anys de presó després de negar-se a ser desterrat pel Govern a territori nord-americà.

Temes:

Nicaragua