Conflicte a l’est d’Europa
Rússia avisa Occident que ja ha creuat un punt de no retorn
Lavrov assenyala els EUA i la Unió Europea com els culpables de les males relacions entre Kíiv i Moscou
El ministre d’Exteriors rus, Serguéi Lavrov, va enviar aquest dimecres un encàrrec a Occident des de la seva compareixença a la Duma russa: «En els últims anys, el rumb de Washington i els seus satèl·lits europeus ha arribat a un punt de no retorn». Ell mateix va opinar que l’objectiu actual dels Estats Units és la «contenció a llarg termini de Rússia» i, lluny de fer autocrítica, va acusar els països occidentals» de ser els «responsables del deteriorament de les relacions entre Moscou i Kíiv». El 2014 es va produir la fractura entre els dos països eslaus, amb l’ocupació de Crimea i el suport de Moscou als rebels del Donbass, que entre el 2014 i el 2022 van estar lluitant contra l’Exèrcit regular ucraïnès.
Lavrov va abundar durant el seu discurs en aquesta fractura al destacar que Rússia «mai va tenir aliats a Occident». «Tot i que estàvem preparats per a això quan va acabar la Guerra Freda, quan va desaparèixer la Unió Soviètica, quan va desaparèixer el Pacte de Varsòvia. Vam proposar unir-nos [...] i fer de l’OSCE (Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa) una estructura de seguretat euroatlàntica veritablement col·lectiva. No va funcionar», va argumentar el canceller rus.
En un altre moment, el polític va exigir a les Nacions Unides que «trobi una manera d’investigar l’incident amb l’explosió als gasoductes Nord Stream». El president rus Vladímir Putin ja va acusar en el passat els «anglosaxons» d’estar darrere d’aquest atac, tot i que no va aportar proves. La Casa Blanca ha negat qualsevol responsabilitat en l’atac.
Relacions colonials
Notícies relacionadesSegons Lavrov, els Estats Units i els seus aliats volen «reviure l’ordre mundial unipolar neocolonial, interferir en el procés objectiu de formació i aparició de nous centres mundials (hegemònics)» per «recaptar autèntics tributs de la humanitat». És per això que al llarg del 2022 Moscou ha buscat punts de suport no occidentals en el camp de les relacions internacionals.
Recentment, el titular d’Exteriors del Kremlin va tornar del continent africà, on ha bastit ponts amb diferents governs de la regió, en la seva construcció del món multipolar com Moscou l’entén. Entre ells, va visitar el Sudan (on van acordar la construcció d’una base naval russa), Sud-àfrica (que realitzés maniobres conjuntes amb Rússia), Mali (Bamako està interessat en el suport rus contra l’integrisme islàmic) o Eswatini (Moscou entrenarà les forces de seguretat locals).
- Tornada a les aules Radiografia del professorat
- ‘El corredor del fuet’ (4) L’escola antisegregació, al límit a Manlleu i Torelló
- Pugna pel lideratge ERC pressiona perquè el seu centenar de càrrecs al Govern l’abandonin
- BARCELONEJANT El Rei es relaxa i Colau se’n va
- Obres pendents Rosari de queixes a l’estació del Nord