Denúncia dels EUA

Rússia ha enviat milers de nens ucraïnesos a camps de reeducació i orfenats

  • Seguiu les últimes notícies de la guerra en directe

Rússia ha enviat milers de nens ucraïnesos a camps de reeducació i orfenats

EFE/EPA/ANDRII NESTERENKO

3
Es llegeix en minuts
EFE

Més de 6.000 menors ucraïnesos, entre els quatre mesos i els 17 anys, han sigut enviats per part de Rússia a camps de reeducació o al sistema d’adopció rus, segons un estudi del Laboratori d’Investigació de la Universitat de Yale donat a conèixer aquest dimarts, finançat pel Departament d’Estat.

D’acord amb aquest estudi, Rússia ha enviat més de 6.000 menors d’Ucraïna a aquests camps o altres instal·lacions des de l’inici de la invasió russa del territori ucraïnès el 24 de febrer de 2022.

L’expert Nathaniel Raymond, director executiu d’aquest laboratori nord-americà conegut en anglès com Yale HRL, va indicar en una roda de premsa virtual que tenen «proves» que Rússia ha violat la Convenció de Ginebra i «altres elements» de la llei internacional sobre els drets dels menors i la seva protecció en un conflicte armat.

Segons la investigació, Moscou reté els menors ucraïnesos en 43 centres, dels quals 41 van ser utilitzats en el passat per a campaments d’estiu infantils.

Raymond va precisar, a més, que «el 78% d’aquestes instal·lacions porta a terme alguna forma de reeducació de menors ucraïnesos, principalment de zones com Donetsk i Lugansk», a l’est Ucraïna.

Va afegir que hi ha altres menors que han confirmat que han sigut posats en el sistema d'adopcions i en orfenats russos.

L’expert va cridar l’atenció sobre l’abast geogràfic «massiu» d’aquestes activitats russes, perquè els centres on són enviats els menors ucraïnesos estan en diverses parts, com en la península de Crimea –ocupada per Rússia–, Moscou, el mar Negre i Sibèria.

I fins i tot hi ha una instal·lació d’aquest tipus a Magadan, a la costa russa del Pacífic, «més a prop de l’EUA continental que de Moscou», va apuntar Raymond.

Dos grups de menors

L’expert va explicar que hi ha dos grups de menors: d’una banda, hi ha els procedents de Donetsk i Lugansk, que constitueixen el gruix dels 6.000 nens, el nombre dels quals ha sigut calculat partint dels informes sobre transferències als camps de reeducació.

El segon pertany al que Rússia denomina «evacuats» de Kherson, Khàrkiv i Zaporíjia, que, segons Raymond, estan sent posats en el sistema d’adopció rus.

L’expert nord-americà va remarcar que han pogut identificar 32 centres on s’estan portant a terme «esforços sistemàtics de reeducació» per «exposar» els menors ucraïnesos a una educació militar, a més d’un ensenyament acadèmic rus i un patriotisme cultural.

Una altra de les responsables de l’estudi dels EUA, Caitlin Howarth, va detallar que respecte a l’entrenament militar no es tracta de menors asseguts en una aula escoltant el que diuen els seus instructors, sinó que consisteix «en el maneig d’armes de foc».

«Tenim imatges de vídeo i fotogràfiques [dels menors] passant per vies amb obstacles, en entrenament físic, manejant vehicles i armes...», va enumerar.

Notícies relacionades

Raymond va concloure que amb aquests actes Rússia està adoptant un enfocament global a nivell governamental per reeducar, reassentar i portar a terme adopcions forçades de menors ucraïnesos.

«Això és exactament consistent amb el que van suposar alguns dels primers judicis de nazis davant el tribunal de Nuremberg. No hi ha dubte que no hi ha confusió en la llei internacional: les accions de Rússia són il·legals i poden constituir un crim de guerra i contra la humanitat», va concloure.