Tensió Washington-Pequín
Els EUA analitzen els sensors del globus xinès sospitós d’espionatge i suggereixen que els altres tres aparells enderrocats podien ser innocus

Els Estats Units són més a prop de poder comprovar, i demostrar, les acusacions d’espionatge llançades contra la Xina pel cas del globus que va sobrevolar territori continental nord-americà abans de ser enderrocat el 4 de febrer a les aigües davant Carolina del Sud. Alhora, comença a donar senyals que separen aquest episodi de la demolició de tres aparells aeris més el cap de setmana sobre els EUA i el Canadà.
Equips de l’Exèrcit nord-americà han pogut recuperar «restes significatives» del fons de l’oceà on va caure l’aparell, «incloent-hi tots els sensors prioritaris i peces electròniques identificades», segons va informar dilluns en un comunicat el Comandament Nord dels EUA, centrat en la defensa nacional. Aquestes restes han sigut enviades al laboratori de l’FBI a Quantico (Virgínia), on seran analitzades.
Les autoritats nord-americanes havien denunciat ja la setmana passada que el globus, del qual la Xina ha reconegut la propietat però li ha atribuït només funcions d’investigació meteorològica, portava sensors destinats a recollir informació d’espionatge i comunicacions. L’aparell, a més, tenia múltiples antenes que incloïen una disposició capaç d’assenyalar la localització de les comunicacions.
Els altres tres, possiblement «benignes»
Alhora que avança en la investigació del globus que ha provocat una crisi amb la Xina que ha fet punxar els tímids passos d’acostament entre les dues nacions i en la qual Pequín està ara llançant les seves pròpies acusacions, els EUA també han començat a donar informacions sobre tres objectes no identificats més enderrocats divendres, dissabte i diumenge que suggereixen una separació de la crisi bilateral, a l’assenyalar que poden ser inofensius.
La CNN ha obtingut un memoràndum que el Pentàgon ha repartit als congressistes abans d’un parell de sessions informatives celebrades aquest dimarts a porta tancada tant per a tots els senadors com per als membres del Comitè d’Intel·ligència. I en aquest document s’assegura que «no s’ha d’assumir que els esdeveniments dels últims dies estan connectats».
També John Kirby, portaveu del Consell de Seguretat Nacional de la Casa Blanca, ha donat aquest dimarts en una trucada amb periodistes explicacions que allunyen les tres últimes demolicions de la primera. «No hem vist cap indicació ni res que apunti específicament a la idea que aquests tres objectes fossin part del programa d’espionatge de la República Popular de la Xina o que estiguessin implicats en esforços externs (d’altres països) de recol·lecció d’intel·ligència», ha explicat.
L’antic portaveu del Pentàgon ha assegurat, a més, que «no es descarta la possibilitat que pogués tractar-se de globus simplement vinculats a entitats comercials o d’investigació i per això benignes. Aquesta bé podria ser o podria emergir com l’explicació principal en aquest cas», ha dit Kirby.
En qualsevol cas, per acabar amb els múltiples interrogants s’haurà d’esperar que els EUA recuperin les restes dels tres aparells, una cosa que no havien aconseguit encara aquest dimarts per les dures condicions meteorològiques, especialment a prop de l’Àrtic, i per les complicacions del terreny i el llac sobre els quals van caure.
Tres aparells, quatre míssils
El memoràndum del Pentàgon descriu l’aparell enderrocat per un F-22 divendres sobre Alaska dient que tenia «la mida d’un cotxe petit». Sí que era un «petit globus metàl·lic amb una càrrega amarrada sota» segons el document militar l’objecte que un altre F-22 dels EUA va fer caure sobre el nord del Canadà dissabte en una operació ordenada pel primer ministre Justin Trudeau, i desenvolupada pel Comandament Nord-Americà de Defensa Aeroespacial (NORAD per les seves sigles en anglès), una organització de defensa que operen conjuntament els dos països.
El tercer aparell, enderrocat diumenge sobre el llac Huron, havia sigut descrit prèviament com «una estructura octogonal». Aquest dimarts el general Mark Milley, al capdavant de l’Estat Major de la Defensa, ha confirmat a Brussel·les una informació prèviament avançada per FoxNews i ha explicat que van fer falta dos míssils per fer-lo caure, ja que el primer llançat des d’un F-16 contra l’aparell va fallar. Segons Milley, «va aterrar sense causar danys» a l’aigua.
Possible acostament a la Xina
Tot i que l’incident del globus suposadament espia ha disparat la tensió entre Washington i Pequín, i va portar el secretari d’Estat nord-americà Anthony Blinken a posposar un viatge a la Xina, els dos països podrien mirar de tornar a iniciar una desescalada. Segons ha publicat l’agència Bloomberg citant fonts anònimes, Blinken està plantejant-se trobar-se amb Wang Yi, màxim responsable diplomàtic de la Xina, aprofitant la Conferència de Seguretat de Munic, que se celebra entre el 17 i el 19 de febrer.
Notícies relacionades
- Bizum Bizum canvia les regles: a partir d'ara aquests enviaments estaran prohibits
- Lleig comiat d’Ancelotti que esquitxa Florentino i el vestidor
- Tribunals Els Mossos que van ajudar a escapar Puigdemont van aparcar el cotxe de la fuga el dia anterior a Arc de Triomf
- NOU MODEL DE CIUTAT El Trambesòs, tallat més de mig any per la reurbanització de la Gran Via
- Informe d’Acció Catalunya és la segona regió del món que més inversió tecnològica atrau per al sector de la salut
- ENERGIA CNMC amenaça amb multes de 60 milions i indemnitzacions multimilionàries si troba infraccions greus en l’apagada
- Entrevista Antonio Orozco: «Ningú em pot fer més mal que jo mateix, és impossible»
- Va visitar Salamanca, Valladolid, Lleó i Galícia L’estiu del Papa per Espanya a bord d’una furgoneta: així va recórrer Prevost Espanya amb una tenda de campanya
- Enxampen a la C-55 un home de 73 anys que conduïa drogat, sense carnet i amb haixix al cotxe
- Dia del Nen Hospitalitzat El 50% de nens amb una malaltia rara no tenen diagnòstic: «Per als pares, és molt inquietant»