Tensió Washington-Pequín

Què sabem i què no sabem del globus espia xinès que sobrevola els EUA

Què sabem i què no sabem del globus espia xinès que sobrevola els EUA

CHASE DOAK / AFP

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Les relacions entre Washington i Pequín, ja de per si bastant tensades, han rebut un altre cop dur amb la detecció d’un globus espia xinès sobrevolant territori dels EUA. A continuació, el que sabem i no sabem del sistema d’espionatge que ha fet saltar totes les alarmes al Pentàgon.

El que sabem:

-El globus va ser vist per primera vegada per passatgers d’un vol comercial. Després de sobrevolar Alaska i el Canadà havia entrat a l’espai aeri dels Estats Units; concretament sobre l’estat de Montana, on, precisament, la base de la Força Aèria de Malmstrom té un dels tres camps de sitges de míssils nuclears dels EUA. Els EUA no tenen dubte que l’artefacte ha sigut llançat per la Xina.

-Després d’informar de la troballa el president Joe Biden, el Pentàgon va sospesar la possibilitat d’abatre el globus espia. Una opció finalment rebutjada davant possibilitat de causar danys a persones o propietats a terra. Les autoritats s’han afanyat a destacar que l’aparell no suposa cap amenaça per a la seguretat física ja que vola per sobre del trànsit comercial.

- El delicat episodi es produeix just quan el secretari d’estat nord-americà, Anthony Blinken, es disposa a visitar Pequín en una cita en què no es descarta la trobada amb el president Xi Jinping. Es tracta del primer alt càrrec nord-americà que viatja a la Xina des del 2018.

El que no sabem:

-El secretari de Premsa del Pentàgon, el general Patrick Rider, ha assegurat que el Govern ha actuat immediatament per protegir la recol·lecció d’informació sensible sense especificar les mesures portades a terme.

-El Pentàgon no ha donat detalls sobre la seva actual ubicació, tot i que fonts militars han assegurat que el globus espia s’està movent rumb sud-est i que pot seguir als EUA uns quants dies més.

Notícies relacionades

-El Canadà ha confirmat el seguiment del globus i ha informat del «monitoratge d’un possible segon incident», sense aportar-ne més detalls.