Fenòmens aeris no identificats

Biden crea un grup de treball per estudiar els riscos d’objectes aeris mentre s’acumulen interrogants sobre els últims enderrocats

L’Administració desconeix propietat o objectius dels tres aparells enderrocats entre divendres i diumenge

La Casa Blanca descarta qualsevol vinculació dels aparells a activitat alienígena o extraterrestre

Biden crea un grup de treball per estudiar els riscos d’objectes aeris mentre s’acumulen interrogants sobre els últims enderrocats

EVELYN HOCKSTEIN / REUTERS

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Les demolicions per part dels Estats Units d’objectes aeris no identificats s’acumulen i, amb ells, els interrogants. A diferència del globus enderrocat per dos avions de combat el 4 de febrer, la propietat del qual es va identificar i va ser reconeguda per la Xina i al qual Washington va atribuir un objectiu d’espionatge, les incògnites envolten tres aparells més petitsmés i que volaven a menor altura, que van ser enderrocats divendres, dissabte i diumenge al considerar-se que representaven un risc «molt real» per al trànsit aeri comercial. I aquest dilluns s’ha anunciat que el president Joe Biden ha creat un grup de treball que estudiarà «les implicacions polítiques més àmplies per detectar, analitzar i desfer-se d’objectes aeris no identificats que representen riscos per a la protecció o la seguretat».

La idea de la formació d’aquest grup va partir de Jake Sullivan, l’Assessor de Seguretat Nacional de Biden, i integrarà representants del Pentàgon, l’Administració Federal d’Aviació i el Departament de Seguretat Nacional, així com d’altres agències governamentals. «Tots els elements del governs redoblaran els seus esforços per comprendre i mitigar aquests esdeveniments», ha dit en la roda de premsa diària de la Casa Blanca Kohn Kirby, portaveu del Consell de Seguretat Nacional.

Era una de les poques declaracions assertives que podia fer Kirby en aquesta compareixença i les seves explicacions continuen sense aclarir moltes incògnites. Les autoritats no van detectar que els objectes enderrocats divendres sobre Alaska, dissabte sobre el Canadà i diumenge sobre el llac Huron enviessin senyals de comunicació. Tampoc van veure senyals que els artefactes, que no estaven tripulats, tinguessin capacitat de propulsió i la tesi dominant, segons Kirby, és que es movien pels vents.

Espionatge, potser; extraterrestres, no

Respecte a la possibilitat que els aparells s’utilitzessin per a espionatge, Kirby ha dit que «no hi ha raons específiques per sospitar que estiguessin realitzant vigilància de cap tipus», però a continuació ha afegit que «no es pot descartar». Ha assegurat a més que es va actuar «per precaució... per protegir seguretat, interessos i seguretat de vols».

Potser hi ha més respostes quan es recuperin les restes dels tres objectes, però és una cosa per a la qual aquest dilluns calia continuar esperant. I el secretari de Defensa, Lloyd Austin, confirmava que encara no s’havia aconseguit accedir a aquestes restes, una missió per a la qual Defensa està col·laborant, entre altres, amb l’FBI, la NASA, l’Administració Federal d’Aviació. 

El que tant Kirby com la portaveu de la Casa Blanca, Karine Jean-Pierre, sí que han descartat, entre rialles però també amb serietat, és que els objectes puguin estar vinculats a activitat alienígena o extraterrestre. I és una cosa que ha sigut necessària remarcar després d’una declaració d’un comandament del Pentàgon el cap de setmana dient que personalment ell no descartava res.

Radars i sensors ajustats

Kirby ha ratificat que la detecció creixent d’objectes s’ha degut al fet que el Comandament Nord-Americà de Defensa Aeroespacial (NORAD per les seves sigles en anglès), ha ajustat el seu sistema de radars i sensors per fer-los més sensibles, cosa que ha fet que s’elevi el nombre d’incursions detectades. També ha defensat que durant anys hi ha hagut informació sobre «fenòmens aeris no identificats» sense que això motivés un examen profund per part del govern i «el president Biden ha canviat això». «Per fi estem intentant entendre’ls millor», ha assegurat.

El que no ha contestat és per què s’ha decidit començar a enderrocar-los ara, més enllà de frases insistint que és «preferible errar en el costat de la seguretat». I Kirby ha afirmat que encara està per determinar si hi ha d’haver canvis en la política per aprovar aquest tipus d’operacions.

Notícies relacionades

Republicans i demòcrates han demanat que precisament es desenvolupi una política que determini quan s’ha d’enderrocar un objecte aeri no identificat, especialment si sobrevolen localitzacions sensibles, però Kirby aquest dilluns ha assegurat que no hi ha una política general per a totes les bases militars en territori continental dels EUA. «No parlaré de les precaucions específiques en les bases però farem tot el que sigui necessari per protegir els secrets de la nació», ha dit.