Manifestacions a França

Un milió de francesos clamen contra la reforma de les pensions de Macron

  • Els treballadors del sector privat s’afegeixen a les protestes contra l’augment de l’edat mínima de jubilació dels 62 als 64 anys

  • Els sindicats mantenen la pressió sobre el Govern francès amb la seva primera mobilització en cap de setmana i amenacen d’aturar França el 7 de març

Un milió de francesos clamen contra la reforma de les pensions de Macron

EFE / EPA / TERESA SUAREZ

4
Es llegeix en minuts
Enric Bonet

Els sindicats francesos mantenen la pressió sobre el Govern d’Emmanuel Macron en l’intens pols per la reforma de les pensions. Les multitudinàries protestes havien donat els primers símptomes de fatiga dimarts, quan es va registrar el primer retrocés en el nombre de manifestants. Tot just quatre dies després, el front sindical va aconseguir aquest dissabte tornar a mobilitzar més nombre de gent, amb una jornada de mobilitzacions superior a la precedent. La històrica resistència del poble gal davant les retallades del seu sistema de jubilació –un dels més avançats del Vell Continent– es va imposar al cansament de la successió de manifestacions.

Entre més de 2,5 milions de persones, segons els sindicats, i 963.000, segons la policia, van protestar en el conjunt del territori francès contra l’augment de l’edat mínima de jubilació dels 62 als 64 anys (amb 42 o 43 anys cotitzats per rebre una pensió completa). Ha representat la quarta jornada de protestes massives –es tracta del moviment social més nombrós a França des del 2010– en menys d’un mes. Aquest cop va comptar amb la novetat de més presència de treballadors del sector privat. Era la primera vegada que el front unitari sindical convocava les manifestacions en cap de setmana i això es va fer notar amb un ambient més familiar, a banda de més una varietat de perfil de manifestant.

«Aquesta vegada sí que hem pogut venir»

«Aquesta vegada sí que hem pogut venir»«Quan treballes en una empresa privada, resulta més complicat fer vaga, ja que està mal vist pels caps. Aquesta vegada sí que hem pogut venir a les manifestacions», assegura a EL PERIÓDICO l’Alicia, de 28 anys. Aquesta empleada d’un grup informàtic, que va participar per primera vegada en una manifestació d’aquest tipus, va assistir a la marxa a París amb una pancarta que deia «la jubilació abans de l’artritis». Entre 500.000 persones, segons els sindicats, i 97.000, segons les forces de seguretat, van desfilar a la capital des de la plaça de la República fins a la de la Nació, passant per la Bastilla.

«Diverses persones de la meva família exerceixen oficis difícils. La meva mare treballava en una empresa de neteja i van haver de donar-li la invalidesa física pels problemes físics que patia. Em sembla injust que augmentin l’edat de jubilació», explica la Leyla, de 32 anys, una enginyera entrevistada a prop d’on hi havia el camió d’Attac. Vestides com «Rosie the riveter» (Rosie, la rebladora), les militants d’aquesta organització altermundialista van protagonitzar un dels trams més animats de la manifestació parisenca, amb ball i música a tot drap. 

Com ja havia passat en les tres vagues generals de les últimes setmanes, va predominar un ambient festiu i pacífic, encara més tenint en compte els estàndards del bulliciós país veí. Malgrat això, hi va haver alguns incidents a París, Nantes i Rennes. A la capital, un grup de ‘black-blocs’ (agitadors d’extrema esquerra) van cremar un vehicle i van trencar algunes vitrines. Les forces de seguretat van informar de quatre detinguts per aquest incident. A l’aeroport parisenc d’Orly, una vaga sorpresa dels controladors aeris també va provocar la cancel·lació de la meitat dels vols.

¿Hi haurà vagues il·limitades al març?

¿Hi haurà vagues il·limitades al març?«M’agradaria que Macron cedís sense que hi hagués violència, però em temo que ell és totalment indiferent davant les manifestacions pacífiques», afirma François Beaulier, de 57 anys, una professora de secundària que portava una pancarta casolana en què advertia el president: «¿Vols l’extrema dreta al poder el 2027 (any que se celebraran les pròximes presidencials)? Ets a punt d’aconseguir-ho». Dilluns passat va començar a debatre’s a l’Assemblea Nacional la impopular reforma, rebutjada pel 65% dels francesos, segons els últims sondejos. 

Uns debats crispats, sobretot entre els representants macronistes i els de l’esquerra insubmisa (afins a Podem), han marcat aquesta primera setmana del text a la Cambra baixa. L’oficina de l’Assemblea va excloure divendres dues setmanes –la sanció més severa, segons el reglament parlamentari– el diputat de l’esquerra Thomas Portes per haver-se fotografiat amb una pilota de futbol en què hi havia una fotografia del ministre de Treball, Olivier Dussopt, un dels dirigents més criticats pels manifestants, a més de Macron i la primera ministra Élisabeth Borne.

Notícies relacionades

Com que la reforma no ha sigut elaborada com un projecte de llei tradicional, sinó dins el pressupost rectificatiu de la Seguretat Social, el seu pas per l’Assemblea Nacional serà breu. Fins al 17 de febrer. Després es debatrà al Senat. El temps apressa per als sindicats. «Estem disposats a paralitzar França en tots els sectors a partir del 7 de març», va assegurar aquest dissabte Frédéric Souillot, secretari general de Force Ouvrière, llegint un comunicat conjunt amb les altres organitzacions de treballadors. La intersindical dels conductors de metro i trens de proximitat a París ja ha anunciat una vaga il·limitada a partir d’aquesta data. 

«Els dirigents sindicals se n’estan adonant que aquesta estratègia de grans manifestacions no aporta resultats. Comencen a pensar com impulsar una dinàmica de vagues il·limitades», explica l’historiador Stéphane Sirot, especialista dels moviments socials. Després d’unes primeres setmanes marcades per grans mobilitzacions festives, el pols entre els sindicats i Macron sembla dirigir-se cap a una nova fase més dura.

Temes:

Pensions França