Escalada de violència

Israel bombardeja la Franja de Gaza

L’exèrcit israelià assegura haver danyat «significativament» instal·lacions bèl·liques de Hamàs en plena escalada de tensió amb els palestins

Israel bombardeja la Franja de Gaza

EFE

2
Es llegeix en minuts
EFE

Israel ha bombardejat aquesta matinada la Franja deGaza com a represàlia per diversos coets llançats des de l’enclavament costaner, segons ha informat l’Exèrcit israelià, que assegura haver danyat «significativament» instal·lacions bèl·liques de Hamàs, enmig d’un repunt de la violència en el conflicte palestino-israelià.

«En resposta al llançament de coets des de la Franja de Gaza cap a Israel en el dia d’avui, avions de combat de les Forces de Defensa d’Israel van atacar un lloc de producció, preservació i emmagatzematge de matèria primera química utilitzat per a la producció de coets pertanyent a l’organització terrorista Hamàs», va indicar un portaveu de l’Exèrcit.

Israel també va bombardejar «un centre de fabricació d’armes», cosa que «va danyar significativament les capacitats» de Hamàs, el moviment islamista que governa de facto a Gaza des del 2007, i la seva possibilitat de «continuar adquirint armes», va afegir la mateixa font. Els bombardejos d’Israel es van produir al centre de la Franja de Gaza, els habitants de la qual van sentir diverses explosions, a més del brunzit eixordador dels avions de combat.

L’ala militar de Hamàs, les Brigades Al-Qassam, va afirmar en un comunicat que els seus combatents van disparar munició antiaèria contra els avions de combat israelians.

Mentrestant, el llançament de coets des de Gaza, que es va iniciar des de la nit de dimecres i va seguir dijous a la matinada, va fer sonar les alarmes antiaèries de Sderot i altres poblacions israelianes pròximes a l’enclavament costaner, però tots els projectils van ser interceptats pel sistema de defensa aèria d’Israel. Fins ara no s’ha informat de víctimes mortals ni amb ferides greus de cap dels dos bàndols.

Espiral de violència

L’última vegada que Israel va ser blanc de coets des de Gaza va ser la matinada de divendres passat, a la qual cosa també va respondre amb bombardejos sobre instal·lacions de Hamàs.

Aquesta escalada bèl·lica passa enmig d’un repunt de la violència que ha deixat més de 20 morts l’última setmana. Dijous passat, una batuda militar a Cisjordània ocupada es va saldar amb deu palestins morts per foc israelià. L’endemà, van començar una sèrie de quatre atacs armats palestins, un dels quals es va saldar amb set civils morts del bàndol israelià en un assentament jueu a Jerusalem Est ocupat. Aquest atemptat va ser celebrat per Hamàs i el Gihad Islàmic. També va ser celebrat per presos palestins que es troben en presons israelianes, així que van ser castigats amb aïllament total i altres mesures.

Diverses milícies palestines han assenyalat que els coets llançats a Israel des d’ahir són en represàlia pels càstigs contra els presos palestins, especialment contra les preses.

Notícies relacionades

Del seu costat, Israel va assegurar aquest dijous que considera Hamàs «responsable de tota activitat terrorista que emani de la Franja de Gaza i s’enfrontarà a les conseqüències de les violacions de la seguretat israeliana». Una portaveu del Ministeri de Presoners Palestins va dir a Efe dimecres que les recluses palestines han sigut sancionades amb total aïllament, prohibició de rebre visites i d’utilitzar el telèfon públic, com a part de la política repressiva del ministre de Seguretat Nacional d’Israel, l’extremista antiàrab Itamar Ben Gvir.

Durant el mes de gener, van ser 35 els palestins morts en el conflicte i set els morts del costat israelià, després que la zona visqués el 2022 el seu any més mortífer des del 2006, després del final de la Segona Intifada.

Temes:

Palestina Israel