Tensió al Pròxim Orient

¿Què està passant entre Israel i Gaza? Quatre claus de la nova escalada de violència a la Palestina ocupada

L’ofensiva de l’Exèrcit israelià sobre els territoris ocupats palestins ja suma 30 morts des de començament d’any

2
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

Torna la tensió a Terra Santa. La violència enquistada als territoris ocupats de Palestina ha deixat noves morts per lamentar en un 2023 amb més assassinats per trets d’Israel que dies. El nou Govern israelià d’extrema dreta, liderat per Benjamin Netanyahu, aplica la mateixa estratègia d’agressió i arraconament. El silenci de la comunitat internacional augmenta la impunitat de l’Estat hebreu mentre els palestins senten l’abandonament més enllà de les seves fronteres. A continuació, quatre claus per comprendre l’última ofensiva israeliana sobre els palestins.

Deu morts a Cisjordània

Dijous al matí, tropes israelianes van irrompre al camp de refugiats de Jenín en una batuda per, suposadament, desmantellar una cèl·lula del gihad islàmic, responsable de diversos atacs contra Israel. Malgrat que els militants palestins van resistir, la xifra d’assassinats per foc israelià al bàndol palestí va assolir els nou morts. Cap dels soldats hebreus va resultar ferit. L’Autoritat Palestina ho va qualificar de «massacre», ja que ha sigut una de les jornades més sagnants a la Cisjordània ocupada dels últims anys. Al llarg del dia, es van succeir protestes als territoris ocupats que van suposar la mort d’un altre noi a Ramal·la. Els atacs de l’Exèrcit israelià van causar una vintena de ferits, i quatre estan en estat greu.

Resposta de les faccions palestines

Després d’aquesta jornada tràgica, l’Autoritat Palestina (AP), encarregada de governar Cisjordània, ha decidit anul·lar l’acord de cooperació en seguretat amb Israel. Aquesta mesura ja s’ha utilitzat anteriorment a tall de protesta, però les pressions israelianes i nord-americanes, junt amb la necessitat de les forces palestines per controlar els seus territoris, han fet que duri poc. Per la seva banda, des de Gaza, les milícies palestines han llançat coets cap a les localitats frontereres amb Israel aquesta matinada. L’Exèrcit hebreu ha respost amb bombardejos des d’avions de combat sobre una base militar de Hamàs. No hi ha hagut ferits a cap dels dos bàndols i cap grup palestí ha reivindicat el llançament de projectils. 

Violència enquistada

«Un palestí mort per foc israelià». Els periodistes al Pròxim Orient han escrit aquest titular un total de 30 vegades des de començament d’any. Les contínues incursions militars israelianes de matinada als territoris ocupats palestins continuen segant desenes de vides palestines. L’any passat almenys 170 palestins, militants i civils, van morir víctimes de trets israelians, i es convertir en l’any més letal a territori ocupat des del 2007. A l’altre costat, els atacs de palestins van matar 31 israelians, la xifra més elevada des del 2014. Mentre la sang palestina continua corrent aquest 2023, la comunitat internacional envia missatges de lament, però no actua per aturar l’espiral de violència israeliana.

Extrema dreta a Israel

L’atac sobre Gaza és el primer des que el Govern d’extrema dreta de Benjamin Netanyahu va prendre possessió a Israel fa unes setmanes. La presència de ministres racistes i antiàrabs augura temps encara més foscos per als palestins dins i fora de l’Estat hebreu. «Fantàstic i professional treball dels lluitadors a Jenín, continueu matant-los», ha celebrat el diputat Almog Cohen, de Poder Jueu. «Atès que les forces israelianes assassinen un palestí cada 21 hores, no estic segura del que em resulta més pertorbador: si escoltar els polítics israelians elogiar els assassinats o no sentir una forta crida coral de la comunitat internacional perquè Israel reti comptes», ha denunciat Francesca Albanese, la relatora especial de l’ONU als territoris palestins ocupats.