MIGUEL RODRÍGUEZ TORRES

Espanya dona refugi a l’excap de la policia política de Veneçuela: «Em va ficar a La Tumba i em van torturar»

El general Miguel Rodríguez Torres va sortir de Veneçuela dissabte i va arribar a Madrid aquest diumenge de matinada, segons les dades obtingudes per aquest diari | Lorent Saleh, premi Sàkharov de drets humans exiliat a Espanya, denuncia com ell el va ficar a la presó, on el van torturar

Espanya dona refugi a l’excap de la policia política de Veneçuela: «Em va ficar a La Tumba i em van torturar»
5
Es llegeix en minuts
Mario Saavedra

L’acollida a Espanya del general veneçolà Miguel Rodríguez Torres és un moviment inèdit, perquè es tracta del primer membre de l’excúpula chavista a qui el nostre país dona refugi. Feia cinc anys que estava empresonat, acusat de sedició. S’havia enfrontat al règim que ell mateix va ajudar a aixecar: va ser ministre d’Interior i va crear la temuda policia política veneçolana, el SEBIN (Servei Bolivarià d’Intel·ligència Nacional), acusada d’assassinats polítics i d’una dura repressió de la dissidència del país, especialment de les protestes estudiantils del 2014.

«Ell va crear La Tumba, 12 cel·les al soterrani d’un edifici del SEBIN a la plaça Venezuela, on, sota la seva direcció, em van detenir i em van torturar», denuncia Lorent Saleh, activista opositor detingut pel règim veneçolà i refugiat a Ribadeo (Galícia) des del 2018. «Em van aïllar per complet, em van sotmetre a temperatures molt baixes i a l’exposició de llum blanca les 24 hores del dia», explica Saleh, que va ser guardonat amb el premi Sàkharov de drets humans pel Parlament Europeu el 2017, durant el seu captiveri. 

Miguel Rodríguez Torres, de 59 anys, va arribar a l’aeroport Adolfo Suárez de Madrid aquest diumenge a les 06.25 h, en un vol procedent de Santo Domingo (República Dominicana), on havia fet escala, segons ha pogut saber aquest diari de fonts veneçolanes amb accés al pla de vol. Va sortir un dia abans de l’aeroport Internacional de Maiquetía Simón Bolívar de Caracas, on el van acompanyar dos funcionaris espanyols, segons les mateixes fonts.

El Ministeri d’Exteriors no ha volgut confirmar ni desmentir aquesta informació, ni tampoc l’estatus amb què Rodríguez Torres ha arribat a Espanya. El més probable, apunten fonts diplomàtiques, és que se li hagi aplicat l’article 38 de la llei d’asil, que es refereix a les sol·licituds realitzades en les ambaixades per a aquells que es troben perseguits per motius polítics.

L’arribada a Madrid com a exiliat de l’excap de la policia política veneçolana es produeix enmig d’un acostament diplomàtic cap al país llatinoamericà. Espanya acaba de nomenar Ramón Santos com a ambaixador al país llatinoamericà. Des que Pedro Sánchez va reconèixer Juan Guaidó com a president encarregat de Veneçuela, el rang de representació diplomàtica s’havia rebaixat a cap de negocis. 

També es produeix mentre Govern i oposició veneçolans dialoguen a Mèxic, sota la tutela de Dinamarca, per mirar de desencallar el procés polític que culmini en unes eleccions lliures a Veneçuela, eventualment el 2024.

Agraïment a Zapatero

En un vídeo penjat a Twitter abans de deixar el seu captiveri a Veneçuela, Miguel Rodríguez Torres ha agraït pel seu alliberament primer «a Déu» i després «a l’expresident espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero»: «Zapatero, durant tres anys, va batallar incansablement fins a aconseguir aquest èxit, pel qual estaré eternament agraït, pel seu gest, la seva solidaritat i afecte».

L’arribada de Rodríguez Torres ha enervat part de la dissidència veneçolana a Espanya. «No entenc per què porten algú responsable d’haver assassinat tanta gent i d’haver torturat», opina per a aquest diari l’exalcalde de Caracas, Antonio Ledezma, que va protagonitzar el 2017 una fugida de pel·lícula fins a Espanya des del seu arrest domiciliari. «Haurien pogut portar el diputat pres Juan Requesens, el capità Luis de la Sota o el tinent coronel Marín Chaparro, que està en vaga de fam». 

El Govern no ha donat cap explicació del moviment. Una de les possibilitats és que formi part d’un dels acords de la taula de negociació a Mèxic entre Govern i oposició veneçolana. En aquest sentit, el ministre d’Exteriors, José Manuel Albares, ha dit aquest dilluns que Espanya està disposada a ajudar amb el que se li demani i que aquest mateix diumenge rebrà a Madrid el cap negociador de l’oposició veneçolana, Gerardo Blyde. El mateix Rodríguez Torres ha semblat apuntar que el seu alliberament es produeix com a resultat de les negociacions, perquè ha esmentat en el seu vídeo diversos diputats de l’oposició veneçolana.

«Aquesta teoria no té sentit. Jo conec perfectament els presos polítics militars del règim de Maduro i, en una reunió recent amb familiars, el cap negociador Gerardo Blyde va dir que volien deixar el tema dels presos polítics fora de la negociació», explica a aquest diari la periodista veneçolana Sebastiana Barráez. Ella opina que això és un acord polític entre sectors enfrontats dins del madurisme i del chavisme, del qual Rodríguez Torres hauria sigut un important representant. 

Va ser un dels homes de confiança d’Hugo Chávez i va participar en l’intent de cop d’estat de 1992. Ell era l’encarregat de l’assalt a la Casona, la casa residencial del president Carlos Andrés Pérez, on almenys quatre persones van morir per trets dels colpistes. Després va començar el seu ascens dins del Govern de Chávez. Primer, com a director de l’agència d’intel·ligència (DICIP), que sota el seu comandament es va convertir en el temut SEBIN actual. Quan el 2014 es va produir la repressió violenta de les protestes estudiantils, ell era ja ministre de l’Interior i Justícia de Nicolás Maduro. En aquella època, els Estats Units el van acusar de detencions arbitràries, morts i tortures. 

Notícies relacionades

Però Maduro va començar a veure en ell un contrincant polític, segons la periodista Barráez. Va començar a liderar un grup de dissidents que criticaven el Govern de Maduro. Això va cavar la seva tomba política i va iniciar el camí del seu calvari. Va ser detingut el 13 de març de 2018, durant una roda de premsa en què presentava el seu nou partit polític, Moviment Ampli de Desafiament per a Tothom. 

Rodríguez Torres és el polític de més alt rang del règim acollit a Espanya, on ja s’han refugiat desenes de líders de l’oposició, com Leopoldo López (que es va escapar de Veneçuela amb l’ajuda d’Espanya); el seu pare, Leopoldo López també, ara eurodiputat del PP, i l’esmentat Antonio Ledezma, entre molts d’altres. Cal veure quin estatus se li reconeix i si té pendent alguna ordre d’extradició pels crims que presumptament va cometre.

Temes:

Veneçuela