Tensió bèl·lica

Biden concedeix a Zelenski el sistema de defensa antiaèria Patriot i li promet suport «el temps que calgui»

El president dels EUA anuncia un nou paquet d’ajuda militar per valor de 1.850 milions de dòlars durant la visita del líder ucraïnès a Washington

El líder ucraïnès només acceptarà iniciar negociacions de pau amb Rússia sempre que no es qüestionin ni la sobirania ni la integritat territorial

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els Estats Units mantindran el suport a Ucraïna «el temps que calgui». Així ho ha manifestat el president Joe Biden aquest dimecres en presència del seu homòleg ucraïnès, Volodímir Zelenski, durant la roda de premsa que han ofert tots dos després de la seva reunió a la Casa Blanca en el marc d’una visita qualificada d’històrica. Es tracta del primer viatge que fa el mandatari ucraïnès a l’estranger des que Rússia va iniciar la guerra, el 24 de febrer. I com una nova mostra d’aquest suport, Zelenski marxarà de Washington amb un nou paquet d’ajuda militar sota el braç, en què s’inclou el desitjat sistema de defensa antiaèria Patriot.

«Mai estareu sols», ha assegurat Biden abans d’acusar Rússia d’«utilitzar l’hivern com a arma», amb els seus atacs contra infraestructures crítiques que estan deixant milions d’ucraïnesos sense llum, aigua ni calefacció mentre el mercuri del termòmetre s’enfonsa cada dia més. Durant la seva intervenció, Zelenski ha agraït a la ciutadania dels EUA el seu suport i ha considerat que els Patriot són «un pas molt important». «La inversió dels EUA a Ucraïna reforçarà la seguretat global», ha afegit.

Segons ha assenyalat en un comunicat el secretari d’Estat dels EUA, Antony Blinken, moments abans de la trobada entre els dos líders, el Sistema de Defensa Aèria Patriot és «capaç de fer caure míssils creuer, míssils balístics de curt abast i avions d’un sostre significativament més alt que els sistemes de defensa antiaèria proporcionats anteriorment».

Les bateries Patriot són un dels sistemes de defensa antiaèria més avançats i feia temps que el Govern de Kíiv la reclamava als seus aliats occidentals per contenir l’ofensiva de les tropes russes.

El nou paquet d’ajuda militar a Ucraïna, valorat en 1.850 milions de dòlars, inclourà també llançamíssils, radars i vehicles de suport. El Kremlin ha manifestat aquest dimecres, abans que es confirmés la decisió de Washington, el seu malestar amb la nova entrega d’armes a Ucraïna. Segons el portaveu de l’Executiu de Moscou, Dmitri Peskov, «tot això conduirà a un agreujament del conflicte i no augura res bo» per al país eslau.

Entrenament necessari

Tanmateix, l’entrega dels Patriot no tindrà un impacte immediat al terreny de batalla. Segons un alt responsable nord-americà, abans serà necessari formar les tropes ucraïneses en el maneig d’aquest armament sofisticat, un entrenament que es farà «en un país tercer» i «suposarà cert temps». El Govern alemany ha avançat que la formació es podria fer al seu territori, tot i que ha matisat que la decisió final correspon als EUA i Ucraïna.

Un dels objectius del viatge de Zelenski als EUA era aconseguir «armes, armes i més armes», segons ha explicat aquest matí l’assessor del president ucraïnès, Mikhailo Podoliak. En concret, el país eslau reclama «vehicles blindats, els últims sistemes de defensa antimíssils i míssils de llarg abast».

Durant la trobada al Despatx Oval, el president dels EUA ha destacat que la lluita del poble ucraïnès «inspira el món». Per la seva banda, Zelenski ha fet entrega a Biden d’una Creu al Mèrit Militar que un capità de l’Exèrcit li havia donat perquè l’hi regalés al mandatari nord-americà.

Una «pau justa»

Durant la trobada els dos dirigents també han abordat com es podria arribar a un acord amb Moscou per posar fi a les hostilitats. Segons el líder de la Casa Blanca, Zelenski està disposat a buscar una «pau justa» per acabar amb el conflicte, però Putin «no té cap intenció de aturar aquesta guerra cruel». Aquesta «pau justa» implica per a Kíiv que no hi hagi cap compromís sobre la sobirania ucraïnesa ni la integritat territorial, ha recalcat el president ucraïnès.

Després de la trobada amb Biden, Zelenski tenia previst fer un discurs en una sessió conjunta de les dues cambres del Congrés dels EUA. Aquesta visita al legislatiu té lloc enmig de les negociacions per tirar endavant un nou pressupost per a l’any fiscal 2023, que contempla 45.000 milions de dòlars en nous fons d’emergència per ajudar Ucraïna.

El març passat, tres setmanes després de l’inici de la invasió russa, el dirigent ucraïnès ja es va dirigir al Congrés dels EUA i va evocar els atemptats terroristes de l’11-S i l’atac a Pearl Harbor per reclamar més suport militar. En aquesta compareixença també va reclamar l’establiment d’una zona d’exclusió aèria, una petició que Occident mai ha acceptat.

Notícies relacionades

Els Estats Units són el principal aliat d’Ucraïna i els últims mesos ha aprovat diversos paquets d’ajuda econòmica i armament per ajudar Kíiv en la defensa contra la invasió militar russa. L’Administració Biden ha desemborsat uns 20.000 milions de dòlars en ajuda militar que inclou munició d’artilleria, així com munició per als sistemes de defensa antiaèria NASAMS i els llançamíssils HIMARS.

Però aquestes ajudes es podrien alentir a partir del 3 de gener, quan els republicans prenguin el control de la Cambra de Representants. Alguns membres del partit ja han reclamat tallar l’aixeta a Kíiv. «No més xecs en blanc per a Ucraïna», va escriure Andy Biggs a Twitter hores abans de la visita de Zelenski a Washington. Biggs, de l’ala dura del partit, vol disputar-li al seu company de files Kevin McCarthy la presidència de la Cambra. Durant la roda de premsa amb Zelenski, Biden ha assegurat que no està preocupat per un possible gir dels republicans. «No veig cap signe que hi hagi d’haver un canvi», ha afirmat.