Guerra d’Ucraïna

El G-7 acorda crear una «plataforma» per coordinar l’ajuda per a Ucraïna

Olaf Scholz va comparar la reconstrucció d’Ucraïna amb el pla Marshall, llançat pels Estats Units per ajudar Europa després de la Segona Guerra Mundial

El G-7 acorda crear una «plataforma» per coordinar l’ajuda per a Ucraïna

Europa Press

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El canceller alemany, Olaf Scholz, ha anunciat aquest dilluns la creació d’una plataforma per coordinar l’ajuda financera a Ucraïna en el si del G-7, el grup de les set potències industrials, de les quals Alemanya ha exercit aquest any la presidència.

«L’objectiu és construir ràpidament aquesta plataforma amb la participació d’Ucraïna, les institucions financeres internacionals i altres socis», va explicar en una conferència de premsa a Berlín el canceller alemany, que va comparar la reconstrucció d’Ucraïna amb el pla Marshall, llançat pels Estats Units per ajudar Europa després de la Segona Guerra Mundial. L’anunci es va efectuar després de la reunió virtual mantinguda amb els líders del grup –integrat pels Estats Units, el Canadà, el Japó, el Regne Unit, França i Itàlia, a més d’Alemanya–.

En aquest mecanisme hi participarà Ucraïna, així com les principals institucions financeres internacionals i altres actors globals, va afegir el canceller, a la qual cosa uneix la determinació de «mantenir el suport a Kíiv tant temps com sigui necessari».

Cohesió i compromís

La presidència de torn alemanya ha estat marcada «per la brutal agressió de Rússia a Ucraïna» i, des de l’inici de la invasió, al febrer, el G-7 ha mostrat la seva «cohesió i compromís» en l’ajuda a tots els nivells a Kíiv, va destacar Scholz. En la videoconferència hi va participar el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, com ja va passar en la cimera del G-7 celebrada al castell bavarès d’Elmau, al juliol.

La cimera virtual serà previsiblement l’últim contacte entre els líders del G-7 dins de la presidència d’Alemanya, que passarà el relleu al gener al Japó, va recordar Scholz.

El canceller alemany va destacar, a manera de balanç d’aquest any al capdavant del grup, la determinació de les grans potències de donar suport a Ucraïna i va assegurar així mateix que aquesta cohesió reflectia també «l’aïllament internacional» del president Vladímir Putin.

Reunió virtual

La reunió virtual dels líders del G-7 més Zelenski estava centrada en el suport a Ucraïna i precedeix la conferència internacional que tindrà lloc aquest dimarts a París per coordinar l’ajuda a aquest país al dur hivern, agreujat pels atacs massius russos a les seves infraestructures.

El portaveu del Govern, Steffen Hebestreit, havia precisat ja a l’anunciar la cimera virtual que Ucraïna era òbviament el tema dominant, per anomenar a continuació el ‘club del clima’ proposat per Alemanya, la transformació i el progrés per un món més just –el lema de la presidència alemanya del G-7–.

Notícies relacionades

Va avançar així mateix el portaveu que el subministrament d’armes a Ucraïna no formaria part de la reunió, ja que aquest assumpte s’aborda en l’anomenat format ‘Ramstein’ de ministres de Defensa, que es reuneix de forma regular a l’esmentada base nord-americana en territori alemany.

La conferència de suport a Ucraïna de demà a París ha sigut convocada pel president francès, Emmanuel Macron, i pel mateix Zelenski, mentre que per part d’Alemanya hi assistirà la seva ministra d’Exteriors, Annalena Baerbock.

Temes:

Ucraïna G-7