Pols d’Hongria

Viktor Orban es burla del Parlament Europeu a Twitter

El primer ministre hongarès amenaça de bloquejar decisions de la política europea

Viktor Orban es burla del Parlament Europeu a Twitter

MARTON MONUS

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El primer ministre d’Hongria, Viktor Orban, ha publicat aquest dilluns a Twitter una imatge per burlar-se del Parlament Europeu arran de l’escàndol per la suposada trama de corrupció i suborns orquestrada per Qatar per influir en la presa de decisions de la Cambra. «¡Bon dia al Parlament Europeu!», ha escrit Orban, junt amb una imatge de 1981 en què es veuen Ronald Reagan i altres membres del seu Govern rient i sobre la qual es pot llegir aquest text: «I després van dir, el Parlament Europeu està seriosament preocupat per la corrupció a Hongria». La temptació del primer ministre hongarès de mantenir el pols a la Unió Europea s’ha intensificat en les últimes setmanes.

El 15 de setembre, el Parlament Europeu va aprovar una resolució en la qual acusava Hongria de no ser una «democràcia plena» i instava la Comissió Europea a retenir la seva part dels fons de recuperació per la pandèmia fins que no compleixi les recomanacions en el marc del mecanisme de condicionalitat de l’Estat de dret, entre les quals els referents a garantir la independència judicial.

El xantatge d’Orban

Notícies relacionades

Després de setmanes de converses, Brussel·les va decidir a finals de novembre proposar el bloqueig de 13.300 milions d’euros en fons. La proposta, que s’ha d’adoptar per majoria qualificada, es va presentar dimarts passat. Els vint-i-set estats membre de la Unió Europea van decidir ajornar la decisió i demanar una nova anàlisi a Brussel·les per reavaluar el possible càstig. L’anàlisi, remesa divendres passat per la Comissió Europea als 27 ambaixadors de la UE, es reafirma en la seva avaluació inicial: «Malgrat les mesures adoptades per Hongria el risc general per al pressupost de la UE es manté sense canvis», és a dir, es manté intacta la proposta de congelar els fons al país hongarès. 

Orban ha decidit vincular el seu vistiplau sobre les qüestions que requereixen decisions unànimes dels Vint-i-set amb la proposta de Brussel·les de congelar els fons estructurals assignats al seu país per la deriva de l’Estat de dret. Davant la incertesa del camí que prendrà el primer ministre hongarès sobre qüestions plantejades pel Parlament Europeu, el primer senyal de la voluntat d’eliminar possibles obstacles es veurà aquest dilluns en la reunió de ministres d’Exteriors de la UE amb el novè paquet de sancions contra Rússia, proposat la setmana passada per la Comissió Europea, i la decisió de realitzar noves aportacions al Fons Europeu per a la Pau, dotat amb 5.500 milions, amb què financen la compra d’armes a Ucraïna.