Tensió bèl·lica

La basquetbolista Brittney Griner arriba als Estats Units després del canvi de presoners amb Rússia

L’exmilitar Paul Whelan s’ha mostrat «molt decebut» per no formar part de l’intercanvi

La basquetbolista Brittney Griner arriba als Estats Units després del canvi de presoners amb Rússia

SUZANNE CORDEIRO / AFP

3
Es llegeix en minuts
France Presse

L’estrella del bàsquet nord-americà Brittney Griner ha arribat aquest divendres al matí al seu país després de ser alliberada d’una presó a Rússiaa canvi del traficant d’armes rus Víktor But, conegut com «el mercader de la mort», empresonat als Estats Units. Griner ha aterrat a Texas. L’intercanvi dels dos presoners s’ha produït en un aeroport d’Abu Dhabi (els Emirats Àrabs Units).

En un vídeo de seguretat rus publicat per l’agència TASS, una figura alta amb jaqueta vermella entra en una pista i un home baix i somrient amb bigoti gris surt a trobar-s’hi. Els homes de vint-i-un botó que els acompanyen se saluden als dos costats i se’n van en direcció contrària. A les imatges del canvi, l’esportista hi apareix amb els cabells deslligats, sense les seves llargues rastes habituals.

«Fa uns moments he parlat amb Brittney Griner. Estàforade perill. És en un avió. Està de camí a casa», ha dit hores abans Biden en una breu al·locució a la Casa Blanca, i ha assegurat que l’atleta tenia «bona moral» malgrat el «trauma» que ha patit. La seva dona, Cherelle Griner, ha dit que estava «desconcertada per les emocions». «La meva família està completa», ha assenyalat, i ha expressat el seu «agraïment» a l’administració demòcrata. En un comunicat posterior, la família Griner ha demanat respecte a la seva privacitat mentre emprèn el «camí cap a la curació».

Alleujament

La comissionada de la WNBA, Cathy Engelbert, ha assenyalat que la preocupació de tots a la lliga femenina nord-americana «s’ha convertit ara en una onada col·lectiva d’alegria i alleujament». «Bravo a l’administració de Joe Biden per la difícil tasca diplomàtica que ha sigut necessària portar a terme per arribar» a aquest alliberament, ha tuitejat l’expresident Barack Obama, famós per la seva afició al basquetbol.

L’Aràbia Saudita també ha participat en el procediment de canvi, segons un comunicat conjunt amb els Emirats Àrabs Units, en què s’especifica que «la mediació va ser portada a cap» pel president dels Emirats, Mohamed bin Zayed, i pel príncep hereu de l’Aràbia Saudita, Mohamed bin Salman.

Biden ha agraït la participació dels Emirats, però la Casa Blanca ha relativitzat el seu paper i el de l’Aràbia Saudita. «Els únics països que han participat en les negociacions són els Estats Units i Rússia», ha expressat la portaveu Karine Jean-Pierre. Un alt funcionari nord-americà ha assenyalat que la discussió amb Moscou ha estat centrada en l’alliberament de Griner i que Washington així ho ha fet saber a Ucraïna i altres aliats.

«Forta decepció» de Paul Whelan

Un altre nord-americà detingut a Rússia, l’exmilitar Paul Whelan, no s’ha inclòs en l’intercanvi. «Tot i que no hem aconseguit assegurar l’alliberament del Paul, mai ens rendirem», ha dit Biden. En comunicació telefònica amb CNN des de la colònia penal en la qual està detingut a Rússia, Whelan s’ha declarat «molt decebut» per no formar part de l’intercanvi. «No entenc per què continuo aquí», ha expressat l’exmilitar. Detingut el desembre del 2018 a Rússia, Whelan va ser condemnat el 2020 a 16 anys de presó per «espionatge», condemna que l’exmilitar va denunciar com a infundada.

Griner, bicampiona olímpica, va ser detinguda al febrer en un aeroport de Moscou amb un vaporejador i líquid que contenia cànnabis, un producte prohibit a Rússia. Va explicar que el feia servir per calmar el dolor relacionat amb la pràctica intensiva de bàsquet, però a l’agost va ser sentenciada a nou anys de presó. Després que l’ apel·lació fos rebutjada, va ser traslladada al novembre a una colònia penal a Mordòvia, al centre de Rússia. Per als seus seguidors, l’atleta va ser una ostatge de Moscou per negociar amb Washington.

Notícies relacionades

El nom de Víktor But va començar a circular en ple estiu. Famós traficant d’armes rus detingut a Tailàndia el 2008, va ser condemnat a 25 anys de presó als Estats Units. Anomenat el «traficant de la mort», la seva vida va inspirar la pel·lícula «El senyor de la guerra», en la qual Nicolas Cage interpreta un cínic traficant d’armes.

L’ambaixador rus als Estats Units, Anatoli Antónov, va dir a But en un missatge en vídeo que era conscient que havia sigut sotmès a una «forta pressió física i moral» a presó, segons l’agència de notícies russa TASS. Les televisions estatals russes van mostrar But somrient a l’arribar a Moscou, on va ser rebut per la família. «Em van despertar a mitjanit i em van dir que recollís les meves coses. No hi havia informació clara per endavant», ha explicat la cadena russa Rossia 24. «He arribat aquí, això és el més important», ha afegit el rus.