Hamàs ho aplaudeix

Dues bombes exploten a Jerusalem en un atac que «no s’havia vist en anys»

L’explosió de dos artefactes en parades d’autobús causen almenys un mort i 14 ferits i la policia israeliana sospita que es tracta d’un atac conjunt coordinat

Dues bombes exploten a Jerusalem en un atac que «no s’havia vist en anys»

Menahem Kahana (AFP)

5
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

La Policia d’Israel ha informat sobre l’explosió de dues bombes en dues parades d’autobús a les entrades per carretera a la ciutat de Jerusalem que han deixat almenys un mort i 14 persones ferides, quatre de les quals en estat greu.

La primera explosió ha tingut lloc pels volts de les 7.00 hores (hora local) a l’entrada principal de Jerusalem pel barri de Givat Shaul. Allà una persona ha mort i 12 més han resultat ferides en l’explosió, de les quals tres amb pronòstic greu, segons ha informat ‘The Times of Israel’.

La segona explosió ha ocorregut mitja hora després, en l’encreuament del barri de Ramot, una altra entrada a Jerusalem. En aquest esclat almenys tres persones han resultat lleument ferides per la metralla, segons han detallat els serveis mèdics. Les víctimes han sigut traslladades a dos hospitals pròxims a la ciutat de Jerusalem, segons ha detallat l’esmentat mitjà.

Sospita d’atemptat

Les causes de les explosions no s’han determinat de moment, si bé la Policia d’Israel sospita que van estar causades per dos artefactes explosius activats per control remot que van ser deixats en motxilles i que contindrien claus per actuar com a metralla, tal com ha indicat l’emissora pública israeliana, Kan.

En aquest sentit, les forces de seguretat estan buscant altres possibles bombes en parades d’autobús dels voltants d’Israel, ja que estan tractant les explosions com un atac conjunt coordinat, segons ha recollit ‘The Jerusalem Post’.

El comissionat de Policia d’Israel, Kobi Shabtai, ha assegurat que aquest tipus d’«atac» a Jerusalem «no s’havia vist en anys», i ha demanat a la ciutadania que estigui en alerta. A més, ha detallat que la Policia està perseguint els presumptes perpetradors.

El primer ministre encarregat, Benjamin Netanyahu, ha indicat a través d’un breu missatge en el seu compte en la xarxa social Twitter que «resa per les víctimes del doble atac a Jerusalem» i ha mostrat el seu suport a l’«enfortiment de les capacitats de les forces de seguretat que operen sobre el terreny».

Després de l’atac, l’oficina del primer ministre en funcions, Yair Lapid, ha indicat que el també ministre d’Exteriors mantindrà una reunió al migdia (hora local) amb Netanyahu per abordar la situació davant els «esdeveniments a nivell de seguretat», sense donar-ne més detalls.

Explotar la inseguretat

Així mateix, l’ultradretà Itamar Ben Gvir, principal candidat al lloc de ministre de Seguretat en el pròxim Govern, ha acudit al lloc de l’atac i ha dit que les autoritats han «de fer pagar un preu pel terrorisme». «El terror ha de pagar un preu molt, molt, molt alt», ha dit el líder d’Otzma Yehudit, que ha advocat per «formar un Govern al més aviat possible», perquè «el terrorisme no espera».

Ben Gvir ha defensat «la tornada als assassinats selectius», incrementar les restriccions a presos condemnats per delictes de seguretat, suspendre els pagaments a l’Autoritat Palestina que siguin derivats a famílies de terroristes i aplicar un toc de queda i anar casa per casa a buscar els sospitosos. «Les polítiques han de canviar», ha defensat.

A les condemnes s’hi ha afegit l’ambaixador de la Unió Europea (UE) a Israel, Dimiter Tzantchev, que s’ha mostrat «horroritzat» pels «atacs terroristes» a Jerusalem. «Expresso les meves més profundes condolences a les famílies de les víctimes i desig una ràpida recuperació a tots els ferits. El terrorisme mai està justificat», ha dit en el seu compte a Twitter.

Hamàs aplaudeixen l’atac

Per la seva banda, diversos grups armats palestins, entre els quals el Moviment de Resistència Islàmica (Hamàs) i Gihad Islàmic, han aplaudit l’atemptat i l’han descrit com «una reacció natural» a la «repressió» per part de les autoritats israelianes a Cisjordània, Jerusalem Est i Gaza. No obstant, cap ha reclamat l’autoria de l’atac.

El portaveu de Hamàs, Abdelatif al-Qanu, ha dit que el grup aplaudeix l’atac i ha argüit que «té lloc en el marc d’una contínua resposta a les irrupcions (de fidels jueus) a la mesquita d’Al-Aqsa, la seva judaïtzació i els intents de dividir-la», amb referència a l’Esplanada de les Mesquites, coneguda pels jueus com a Muntanya del Temple.

«L’operació a Jerusalem és resultat dels crims de l’ocupació i els colons contra el nostre poble i la mesquita d’Al-Aqsa i reafirma amb proves concloents que el terrorisme israelià només tindrà com a resposta més operacions heroiques», ha manifestat, abans de dir que Israel «recull el preu dels seus crims i agressió».

En aquesta línia, el portaveu de Gihad Islàmic, Tarq Ezedín, ha manifestat que l’atemptat «trasllada als líders de l’ocupació i els colons que les seves polítiques criminals no els protegiran dels cops de la resistència popular», abans d’advertir que les accions de «judaïtzació» i els «atacs» contra palestins a Jerusalem i Cisjordània «no quedaran sense resposta».

El Front Popular per a l’Alliberament de Palestina (FPLP) també ha aplaudit l’operació i ha remarcat que «l’agressió de l’ocupació [...] tindrà com a resposta més resistència, confrontació i valentia». «El que ha passat aquest matí a Jerusalem no és més que una mostra de la creixent voluntat de resistència per respondre al terrorisme de l’ocupació», ha dit, segons ha recollit l’agència palestina de notícies Maan.

Notícies relacionades

A aquestes reaccions s’hi ha sumat el Moviment de Resistència Popular, que ha destacat que l’atac és «part de la lleialtat a la sang dels màrtirs del poble palestí», mentre que els Comitès de Resistència de Palestina han apuntat que es tracta d’«un nou cop al sistema militar i de seguretat d’Israel». «L’heroica operació a Jerusalem arriba davant les incursions de l’ocupació i els seus colons, el vessament de sang del nostre poble, la seva continuada agressió contra la nostra terra i la contínua profanació de la beneïda Mesquita d’Al-Aqsa», ha remarcat.

Les tensions han augmentat en els últims mesos a Cisjordània després dels últims atacs contra israelians, que han deixat més de 20 morts. A més, forces israelianes han matat més de 200 palestins des de principis d’any, incloent-hi 144 a Cisjordània i Jerusalem Est, més de 50 a Gaza i quatre en territori d’Israel.

Temes:

Palestina Israel