Eleccions a Israel

Netanyahu, el retorn del rei que mai se’n va anar

  • Gràcies al suport de l’extrema dreta, el líder carismàtic, egòlatra i polaritzador torna per treure Israel del caos que ell mateix va crear

Netanyahu, el retorn del rei que mai se’n va anar

AMMAR AWAD / REUTERS

3
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

Han fet falta cinc comicis i milers de milions de xéquels però ‘Bibi’ ho ha aconseguit. Benjamin Netanyahu tornarà a ser primer ministre d’Israel. El fascinant líder del Likud ha sigut l’opció preferida d’un milió d’israelians. Des d’una oposició ferotge durant els últims 16 mesos, el primer ministre més longeu de la història del país retorna a casa i Israel està fora de perill de nou. Perquè el rei ‘Bibi’ encarna l’Estat hebreu: la seva mà dura com a nació envoltada per enemics, el seu camaleònic savoir faire per resistir tres lustres al lloc, i la seguretat que emana. Netanyahu encarna un passat d’expansió, victòries i lideratge. Després d’any i mig de caos, papa ‘Bibi’ torna per donar un futur a Israel.

Amb només 46 anys, va ser el primer ministre més jove a arribar al poder el 1996 després de l’assassinat de Yitzhak Rabin. També va ser el primer nascut a l’Estat d’Israel. Tres anys després, va ser derrotat pel laborista Ehud Barak, l’últim Govern d’esquerres a Israel. (Els quatre escons mínims obtinguts pel mateix partit després d’aquests comicis, sent els únics representants d’esquerres a la Cambra, indiquen que faran falta dècades perquè el país pugui veure alguna cosa igual.) I és que Netanyahu és un nom que significa excepció a Israel. Després de tornar a governar el 2009, ha sigut l’únic a aconseguir formar Govern tres vegades seguides, ja que també ho va fer el 2013 i el 2015.

També és el primer ministre elegit més vegades, amb cinc governs a la seva esquena. Els 15 anys al capdavant de l’Executiu superen fins i tot el temps com a líder del país del fundador d’Israel, David Ben Gurion. Però, al seu torn, ha sigut l’únic primer ministre de la història de l’Estat imputat per corrupció mentre encara exercia en el càrrec. Astut com cap i capaç d’aliar-se amb qualsevol, ‘Bibi’ torna al poder amb l’horitzó d’escaquejar-se de les seves disputes amb la justícia. Els seus nous socis de l’extrema dreta ja han expressat la seva intenció de modificar el sistema judicial en una picada d’ullet als càrrecs de suborn, frau i abús de confiança que no han aconseguit derrotar Netanyahu.

Egòlatra i carismàtic 

Figura polaritzadora per excel·lència, el polític de 73 anys retorna com si d’un messies es tractés. Les seves campanyes electorals així l’han elevat amb el seu nom més pronunciat que el del seu partit. El carisma, la perseverança i l’egolatria de Netanyahu li han valgut les acusacions de culte a la personalitat que el persegueixen des de fa anys. Però Israel, un país històricament aïllat en una regió que l’odiava, necessita homes així. De la mà de Donald Trump, el «millor amic que ha tingut Israel a la Casa Blanca», ‘Bibi’ va aconseguir l’inimaginable: la normalització de relacions amb països àrabs sense cedir ni un centímetre de territori i el reconeixement nord-americà de Jerusalem com a capital israeliana.

Notícies relacionades

Netanyahu ha sigut capaç d’enterrar la causa palestina al fons del bagul dels records. Amb ella, agonitza el diàleg de pau i s’esllangueixen milions de palestins sota l’ocupació i el bloqueig. Mentrestant, ha situat Israel en el mapa mundial com una potència ordenada, que lidera campanyes de vacunació impecables i esquiva crisis econòmiques globals. I ho ha fet utilitzant i tirant polítics i aliats per mantenir-se en el poder, com va fer amb Benny Gantz. Netanyahu es va negar a cedir-li el lloc de primer ministre tot i que ho acordessin al formar un Executiu conjunt el 2020. Però és que Israel necessita ‘Bibi’, perquè si ‘Bibi’ governa, Israel va bé. O això creu ell. Ara també un milió d’israelians. 

Quan el juny de l’any passat es va formar el primer Govern sense Netanyahu en 12 anys, molts van celebrar el final d’una era. Però ‘Bibi’ mai se’n va anar. La seva veu greu i la seva figura imponent van dominar la Kneset durant mesos, i els seus intents per enderrocar l’«Executiu del canvi» van tenir resultats tot just un any després. I tot i que els experts alerten que ja és un perill per a la democràcia, ningú li retreu a Netanyahu tots els milions gastats en campanyes electorals, els anys perduts sense aprovar polítiques, la radicalització de gran part de la societat. Ningú pot retreure-l’hi. És ‘Bibi’. És el rei.