Tensió a l’Orient Mitjà

Almenys 6 palestins morts i 20 de ferits en xocs amb l’Exèrcit israelià

  • Les forces d’Israel han utilitzat munició real en una operació militar a Cisjordània i un jove ha mort en una batuda a prop de Ramal·lah

4
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

Almenys cinc civils palestins han mort i 20 més han resultat ferits aquest dimarts a la matinada com a conseqüència de l’ús de bales reals per part de l’Exèrcit d’Israel en una operació a Nablus, al nord de Cisjordània. Un altre palestí ha mort a Ramal·lah com a conseqüència d’una batuda.

El director d’emergències de la Mitja Lluna Roja a Nablus, Ahmed Jibril, ha declarat que els equips mèdics han donat tractament a 25 persones, de les quals cinc han mort i 20 estan ferides. Els ferits han sigut traslladats a diversos centres hospitalaris. Així, una de les víctimes està en estat greu, segons recull l’agència de notícies palestina Wafa.

Sis palestins han mort aquesta matinada, cinc en enfrontaments armats amb l’Exèrcit israelià a Nablus, i un jove a Ramal·lah en una altra batuda. 

L’esmentada agència ha indicat que les Forces de Defensa d’Israel (IDF) havien assaltat diversos barris del nucli antic de la ciutat, després que fos bombardejat. S’haurien sentit trets i explosions. Els soldats israelians haurien rebut reforços militars i haurien estat recolzats per drons, sempre segons Wafa. A més, els militars haurien obert foc deliberadament contra membres de les forces de seguretat palestines, mentre que haurien impedit el pas dels equips d’emergència per traslladar els ferits.

Les tropes israelianes van entrar i van destruir un edifici utilitzat, segons un portaveu de l’Exèrcit, com a fàbrica de bombes per una nova milícia nascuda en aquesta ciutat i responsable de desenes d’atacs en les últimes setmanes. Aquestes operacions per part d’Israel es produeixen després que el grup armat palestí conegut com El Cau del Lleó –organització relativament nova i principalment operativa a Cisjordània– realitzés presumptament una sèrie d’atacs contra militars i civils israelians. L’esmentat grup armat va denunciar aquest diumenge la mort d’un dels seus més alts responsables, Tamer Kilani, en una operació israeliana, a l’explotar una bomba adossada col·locada en una motocicleta.

«Una força conjunta de soldats de l’Exèrcit, agents del Shin Bet [Agència de Seguretat Israeliana] i unitats antiterroristes van entrar en un amagatall a la ciutat vella de Nablus que estava sent utilitzat com a taller de bombes per importants membres d’El Cau del Lleó», va informar un portaveu militar en un comunicat. El Ministeri de Sanitat palestí va identificar quatre dels morts de Nablus com a Ramzy Qaim, de 30 anys; Ali Antar, de 26; Hamdi Sharaf, de 35, i Wadi Houth, de 31 anys; a més de confirmar 20 ferits en els enfrontaments, quatre d’ells greus. Dels morts a Nablus, almenys tres eren milicians i en concret Wadi Houth ha sigut reivindicat com un dels capitostos d’El Cau del Lleó, tot i que també va estar vinculat a les Brigades dels Màrtirs d’Al-Aqsa –milícia associada al partit Al-Fatah– grup que l’ha lloat amb «orgull i honor» com un «màrtir de l’ocupació».

D’altra banda, un jove en un poble pròxim a Ramal·lah també va perdre la vida durant una altra batuda israeliana. La identitat de la víctima al llogarret de Nabi Saleh no s’ha revelat, tot i que el ministeri també en va confirmar la mort aquesta matinada.

«Intervenció urgent»

Palestina ha advertit la matinada de dimarts sobre nous crims per part dels soldats israelians, mentre que ha demanat que s’aturin els atacs contra civils. «El Consell de Ministres ha demanat a les Nacions Unides i a les organitzacions internacionals de Drets Humans que hi intervinguin urgentment per aturar l’agressió en la qual les forces d’ocupació utilitzen míssils antiblindatge i drons per atacar civils a casa seva», ha indicat el Gabinet en un comunicat recollit per Wafa. «[Els recents atacs] contra la ciutat assetjada de Nablus ha resultat, per ara, en la mort de tres persones i diversos ferits», continua la missiva.

Així mateix, el portaveu de la presidència, Nabil Abu Rudeina, ha afirmat que des de l’oficina presidencial estan «fent contactes urgents per aturar l’agressió». Abu Rudeina ha descrit l’atac contra Nablus com un «crim de guerra» i ha culpat el Govern de Jerusalem «de les repercussions d’aquesta agressió».

Notícies relacionades

En aquest sentit, el president palestí, Mahmud Abbas, ha destacat que la situació actual és un «estat d’apartheid», i ha criticat «la comunitat internacional, encapçalada per l’Administració nord-americana», per «practicar un doble manera de mesurar». «Ha d’intervenir immediatament per aturar l’agressió i posar fi a aquesta ocupació abans que les coses es tornin molt més perilloses del que imaginen Israel i els Estats Units», ha advertit Abbas segons ha informat el seu portaveu.

Des de principis d’any, 131 palestins han mort en incidents violents amb Israel només a la Cisjordània ocupada, l’any més sagnant a la zona des del 2015, quan va esclatar la Intifada dels Ganivets. A més, 51 persones van morir en l’escalada de tres dies contra el Gihad Islàmic a Gaza a l’agost.

Temes:

Palestina Israel