Eleccions a Israel

Netanyahu podria tornar al poder gràcies al suport dels ultradretans

  • Amb el 85% dels vots escrutats en els cinquens comicis en tres anys i mig a l’Estat hebreu, el bloc religiós de dreta de l’ex primer ministre comença a obtenir la victòria electoral

Ronen Zvulun / REUTERS

2
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

Votar per tornar al passat. A Israel, el 85% dels vots escrutats donen la victòria al bloc liderat per Benjamin Netanyahu, el primer ministre més longeu de la història. Després de 16 mesos d’aturada com a líder de l’oposició, ‘Bibi’ podria tornar a ocupar el càrrec que dominava durant els últims 12 anys gràcies a l’ajuda de la ultradreta. Segons el recompte actual, a falta d’unes quantes paperetes per analitzar, el bloc religiós de dreta de Netanyahu podria aconseguir entre 62 i 65 escons, superant la xifra de 61 diputats per aconseguir la majoria a la Kneset més dretana de la història del país.

Així, és l’extrema dreta la que s’erigeix com la clara guanyadora d’aquests comicis. Amb 15 escons, per ara, el partit Sionisme Religiós es converteix en la tercera força a la cambra legislativa israeliana. L’entrada de la ultradreta obertament racista, homòfoba i antiàrab ha deixat molts israelians liberals i d’esquerra espantats davant el futur del seu país. Però no només dins d’Israel hi ha aquest temor. Els socis de l’Estat hebreu, com els Estats Units i els Emirats Àrabs Units, ja van expressar a Netanyahu el seu rebuig de les aliances amb aquest conservadorisme ferotge.

L’esquerra, al caire de l’extinció

Notícies relacionades

Els partits d’esquerra, al caire de l’extinció, segueixen pendents que Meretz passi el llindar electoral del 3,25% i entri a la Kneset. També les formacions que representen els palestins d’Israel observen amb atenció si Balad, l’únic partit que no reconeix el caràcter jueu d’Israel, aconsegueix els quatre escons mínims. Els altres dos representants palestins, Raam i Hadash-Taal, ja han superat el llindar i cadascun obtindria entre quatre i cinc diputats. Si Raam, Balad o Meretz no aconsegueixen representació a la Kneset, augmentaran encara més les perspectives de Netanyahu de formar una coalició, però si tots tres ho aconsegueixen, podria obstaculitzar les seves possibilitats.

«Si els resultats reals reflecteixen les enquestes a peu d’urna, establiré un govern nacional que cuidarà de tots els ciutadans d’Israel», va anunciar Netanyahu durant la nit de dimarts després de conèixer-se els sondejos. L’actual primer ministre, el centrista Yair Lapid, va voler mantenir la calma i esperar a «explicar fins a l’última papereta». Davant les tendències mostrades en els sondejos, va insistir en la defensa d’una «política que no es basi en l’odi ni la incitació».