Nova era en el gegant sud-americà

Bolsonaro es declara fidel a la Constitució però evita felicitar Lula

El candidat derrotat ha trigat 45 hores a pronunciar-se després dels resultats electorals

Bolsonaro es declara fidel a la Constitució però evita felicitar Lula

MAURO PIMENTEL

1
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

El president brasiler, Jair Bolsonaro, es va pronunciar aquest dimarts sobre els resultats dels comicis de diumenge passat, però sense al·ludir a la victòria de Luiz Inácio Lula da Silva, i va assegurar que «continuarà sent fidel a la Constitució». Bolsonaro va perdre les eleccions per una diferència d’1,8 punts davant Luiz Inácio Lula da Silva, i fins ara, 45 hores després de confirmats els resultats, encara no s’havia pronunciat ni se l’havia vist en públic des del matí de diumenge, quan va votar a Rio de Janeiro

Bolsonaro ha realitzat aquestes declaracions dos dies després de les eleccions que van donar la victòria a Lula per un 50,9% dels vots (60 milions de paperetes), davant el 49,1% (58 milions de vots) que va obtenir el capità retirat.

El president ultradretà s’ha mantingut tot aquest temps reclòs a la seva residència oficial, a Brasília, i només en va sortir per dirigir-se al Palau Planalto. El seu mutisme també es va reproduir a les xarxes socials, sempre febrils.

En aquestes gairebé 48 hores de silenci, centenars de camioners i manifestants descontents amb el resultat electoral han protagonitzat bloquejos de carreteres per tot el país per exigir una «intervenció militar» que impedeixi que «torni el comunisme». Una protesta batejada ja al país carioca com «el Capitoli dels camioners», amb referència a l’assalt al Capitoli dels EUA d’una turba de seguidors de Donald Trump després de la derrota de l’expresident a les urnes.

Centenars de protestes

Notícies relacionades

La policia va intervenir aquest dimarts per dissoldre centenars de protestes. «En aquest moment estem amb 267 punts de bloqueig actius» i altres manifestacions al costat de les carreteres, va informar Marco Antônio Territo de Barros, director executiu de la Policia Federal de Carreteres (PRF). Segons aquest alt càrrec policial, s’ha posat fi a més de 300 manifestacions.

Durant mesos, Bolsonaro ha qüestionat, sense proves, el sistema electrònic de votació, fet que ha despertat els temors d’un possible rebuig del resultat electoral.