Canvi de Govern

El conservador Ulf Kristersson governarà a Suècia amb suport de la ultradreta

Kristersson s’haurà de sotmetre aquest dilluns a una votació al Parlament per ser elegit primer ministre, va informar el seu president, Andreas Norlén

El conservador Ulf Kristersson governarà a Suècia amb suport de la ultradreta

Reuters

2
Es llegeix en minuts
EFE

El líder conservador, Ulf Kristersson, va anunciar aquest divendres un acord per governar amb democristians i liberals a Suècia amb el suport extern de l’ultradretà Demòcrates de Suècia (SD), que li garantirà la majoria al Parlament.

Kristersson s’haurà de sotmetre aquest dilluns a una votació al Parlament per ser elegit primer ministre, va informar el seu president, Andreas Norlén.

El bloc de dreta es va imposar a les eleccions legislatives de l’11 de setembre i va obtenir 176 escons davant els 173 del centreesquerra de la primera ministra socialdemòcrata, Magdalena Andersson, el partit del qual va mantenir no obstant la condició de força més votada amb el 30,3%, per davant de l’SD (20,5%) i els conservadors (19,1%).

«Rebem un mandat del poble suec el dia de les eleccions, el prenem amb la serietat més gran. El canvi no és només necessari, també és possible, i els quatre partits podem oferir aquest canvi», va dir en roda de premsa Kristersson.

Política migratòria

El líder de l’SD, Jimmie Åkesson, va reconèixer en la mateixa compareixença que el seu partit hagués preferit un Executiu de majoria del qual haver format part, però va ressaltar que ha obtingut influència política «significativa» en l’acord i que «és com si fóssim al Govern».

Així va esmentar per exemple que s’endurirà la política d’immigració i els criteris per adquirir la nacionalitat sueca, així com mesures en la lluita contra la criminalitat exercida per bandes de delinqüents, com duplicar les penes o permetre testimonis anònims, i que s’estudiarà una prohibició nacional de la mendicitat.

«Les regles d’asil a Suècia no han de ser més generoses que el que ens obliga el dret comunitari», va afirmar Åkesson.

El líder de l’SD va parlar d’un «canvi de paradigma», que es plasmaria també en la reducció de la quota de refugiats admesos a través de programes de les Nacions Unides, que passarà de 6.400 a 900 per any.

El pacte inclou també una reducció de l’ajuda al desenvolupament i un impuls a l’energia nuclear, com ja havia defensat en campanya el bloc de dreta, per la qual cosa es destinaran 400.000 milions de corones sueques (uns 37.000 milions d’euros) a la construcció de nous reactors.

Arrels neonazis

El líder conservador va rebre el dia 19 l’encàrrec oficial de dirigir les negociacions després que Norlén s’entrevistés amb tots els líders polítics i una majoria li donés el seu suport.

L’SD, amb arrels neonazis en la seva fundació a finals de la dècada de 1980, va ser sotmès a un «cordó sanitari» per la resta de forces des de la seva entrada al Parlament el 2010, cosa que explica que els socialdemòcrates hagin governat en minoria les dues passades legislatures malgrat que a la Cambra hi havia majoria de centredreta.

Conservadors, cristianodemòcrates i liberals es van obrir, tot i això, l’últim any a trencar aquest aïllament i pactar amb l’SD, tot i que van rebutjar la seva entrada en un executiu.

Notícies relacionades

«Veig grans riscos per al nostre país. L’acord de la dreta incrementarà les esquerdes i la divisió. La política econòmica pot fer més pobres els suecs augmentant la inflació i les hipoteques, alhora que provocarà retallades en sanitat, educació i atenció a la tercera edat», va assenyalar Andersson, primera ministra en funcions.

La líder socialdemòcrata va apuntar que tot i que sigui Kristersson qui hagi de figurar com a primer ministre, qui exercirà el comandament real serà Åkesson, per la qual cosa farà «responsable» l’SD de la política de l’Executiu.

Temes:

Suècia