Repressió

La Xina bloqueja el debat sobre els uigurs en el Consell de Drets Humans

La Xina bloqueja el debat sobre els uigurs en el Consell de Drets Humans

Epi_rc_es

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Xina ha aconseguit evitar la discussió sobre la situació de la minoria uigur en un debat en el Consell de Drets Humans (CDH) aquest dijous, després que l’Organització de les Nacions Unides (ONU) publiqués un informe que confirmava que la Xina havia comès greus violacions contra aquesta comunitat, que podien ser considerats crims contra la humanitat.

Un grup de països occidentals –liderats pels Estats Units i Noruega– va presentar al CDH un projecte de resolució que plantejava que en la pròxima sessió d’aquest òrgan –que s’ha de celebrar entre febrer i març del 2023– hi hagués una discussió sobre les conclusions d’aquest informe. Una cosa a què la Xina es va oposar contundentment, expressant que l’informe «no té cap valor».

«Això no és una qüestió de procediment, sinó de fons. Els Estats Units i altres països volen posar a l’agenda d’aquest Consell un problema que no existeix a Xinjiang», ha dit Chen Xu, ambaixador xinès davant la seu de l’ONU a Ginebra, durant la discussió de la proposta occidental. Segons el diplomàtic, la veritable intenció de la iniciativa era aprofitar les instàncies de l’ONU «per a una ingerència en els assumptes interns de la Xina».

«Això no és en favor dels drets humans, sinó una manipulació política. A Xinjiang (província xinesa on estan assentats els uigurs), no hi ha un problema de drets humans, sinó de separatisme i de lluita contra el terrorisme. Xinjiang ha estat per fi, des de fa cinc anys, a l’empara d’atacs terroristes», va argumentar.

Per contra, França, Finlàndia, els Països Baixos i altres països europeus es van oposar a la postura de la Xina i van mantenir que la situació de l’ètnia havia de ser controlada i valorada. Per la seva banda, els Estats Units han assenyalat que la proposta oferia «un fòrum neutral per discutir i que la Xina presenti el seu punt de vista». Finalment, van guanyar els 19 vots en contra del debat davant els 17 a favor, i 11 abstencions més.

Crítiques de les organitzacions

Notícies relacionades

El resultat de la votació va escandalitzar les organitzacions defensores dels drets humans. «Avui s’ha votat per protegir els perpetradors de violacions en lloc de les víctimes. És un resultat que posa en ridícul el principal òrgan de drets humans de l’ONU al fer-lo ignorar una investigació de la seva pròpia Oficina de Drets Humans, va dir Amnistia Internacional.

Per a Human Rights Watch aquest resultat ha sigut «una abdicació en el deure de protegir les víctimes uigurs». Tot i que la diferència de només dos vots entre el «sí» i el «no» també mostra que molts països volen que s’investigui sobre el que ha ocorregut a Xinjiang, on han estat en funcionament diversos centres d’internament per a uigurs fins a l’any 2019, segons Pequín, per «desradicalitzar-los».

Temes:

Xina