Després d’anul·lar la baixada d’impostos

Creix la guerra entre els conservadors britànics amb acusacions de «cop d’Estat»

El sector afí a Truss recrimina als rebels que intentin fer-la caure després del seu gir en la política fiscal, mentre la primera ministra es nega a reafirmar la seva confiança en el ministre de Finances

Creix la guerra entre els conservadors britànics amb acusacions de «cop d’Estat»

Stefan Rousseau/REUTERS

3
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

Liz Truss ha rebut consell d’un expert en comunicació: «El millor que pot fer és no donar més entrevistes». A la seva malaptesa expressiva i els silencis enutjosos perquè no sap què respondre s’afegeixen comentaris que tiren més llenya el foc. I d’aquests últims n’hi va haver alguns dimarts. Quan li van preguntar directament si continuava confiant en el seu ministre de Finances, Kwasi Kwarteng, Truss va eludir dues vegades la resposta afirmativa obligada, per aclarir qualsevol sospita de fissura entre tots dos. «Treballo de manera molt pròxima amb el meu ‘chancellor’. Estem molt centrats en aconseguir que creixi l’economia», va ser el que va dir sobre el particular. Quan en una altra entrevista li van preguntar pel canvi de pla sobre la rebaixa fiscal als que cotitzen més, Truss va donar a entendre que la suspensió d’aquesta mesura havia sigut una retirada tàctica i la seva posició a llarg termini no ha canviat. «Vull veure baixar els percentatges més alts. Vull que siguem un país competitiu» va insistir, revifant el contenciós a penes 24 hores després que Kwarteng es veiés forçat a abolir la impopular reducció i quan tots al seu equip desitjaven deixar enrere l’assumpte. La situació ha arribat a crear fissures entre els conservadors, que s’han arribat a descriure com intents de ‘cops d’Estat’ interns.

Diumenge Truss havia declarat que fer marxa enrere «ha sigut una decisió del ‘chancellor’», el que va fer l’efecte que volia distanciar-se de l’enutjosa renúncia. Kwarteng ha suggerit que alguns defectes en la presentació del pressupost es van deure a la pressió amb què va haver de preparar-los a causa del funeral de la reina.

Acusacions i enfrontaments

La nova rebel·lió a què s’enfronta Truss gira entorn de les ajudes socials. La primera ministra estudia una retallada en termes reals dels beneficis, a fi d’ajustar la despesa. Els diputats pressionen perquè equipari les prestacions socials al nivell de la inflació, actualment en el 9,9%, tal com havia promès Boris Johnson. Si no és així, amenacen de votar en contra la pròxima primavera. El conflicte divideix el Govern. La líder de la Cambra dels Comuns, Penny Mordaunt, (lloc amb rang ministerial), trencant la disciplina pròpia del seu càrrec, va demanar públicament que els beneficis augmentin d’acord amb la pujada dels preus. «Sempre he recolzat mantenir-los en línia amb la inflació, ja siguin pensions, o el nostre sistema de beneficis socials. Té sentit fer-ho», declarava. En aquesta mateixa línia es va manifestar el ministre per a Gal·les, Robert Buckland. «Cada Govern conservador en el qual he estat ha sigut capaç de mantenir la xarxa de seguretat (per als ciutadans). Estic segur que aquest farà el mateix». Truss ajorna la resposta. «És una qüestió important, però és una decisió que ha de ser presa a finals d’aquest any», va assenyalar. «Ja va parlar de responsabilitat fiscal, de la necessitat de reduir la proporció del deute públic respecte del producte interior brut, després de l’enorme crisi que ha provocat la invasió d’Ucraïna, en, per exemple, la pujada de les factures del gas i l’electricitat».

«Cop d’Estat»

L’intercanvi d’acusacions a la conferència de Birmingham ha anat pujant de to i els enfrontaments cada vegada són més vitriòlics. La ministra d’Interior, Suella Braverman, va acusar els seus col·legues rebels, encapçalats per l’exministre Michael Gove, de posar en escena «un cop d’Estat» contra el Govern, que «soscava l’autoritat de la primera ministra d’una manera poc professional».  La responsable de Comerç, Kemi Badenoch, va imputar als crítics «arruïnar» la conferència, «llançant granades» contra Truss.

Notícies relacionades

La primera ministra clausura aquest dimecres la reunió i al seu equip hi havia por la vigília que l’auditori no s’omplís. Diputats i delegats volen fer les maletes ràpidament i marxar al més aviat possible a causa de la vaga de trens. D’altres simplement no poden aguantar més. Possiblement Truss també. L’exministre Grant Shapps no descarta que pugui ser deposada en qüestió de setmanes. «Tot és possible. Però crec que té l’oportunitat en els pròxims 10 dies de revertir els problemes dels últims 10».