Unió Europea

Borrell advoca per la independència militar de la UE: «Per quan no els interessi intervenir als EUA»

L’Alt Representant de la Política Exterior de la Unió Europea va advocar també per l’autosuficiència tecnològica i energètica | «Formem part d’una aliança com l’OTAN de la qual no només no volem sortir, sinó que volem reforçar», diu

Borrell advoca per la independència militar de la UE: «Per quan no els interessi intervenir als EUA»
2
Es llegeix en minuts

Josep Borrell assegura que la invasió d’Ucraïna ha demostrat que la Unió Europea no pot continuar depenent de la resta del món en matèries clau. En el camp militar, dels Estats Units; en el tecnològic, de la Xina i els països productors de terres rares; i, en l’energètic, de règims com Rússia, a la qual la UE ha confiat el 40% de les seves importacions de gas: «Vam creure que els negocis estovarien Putin, però no ha sigut així».

L’Alt Representant de la Política Exterior de la Unió Europea va advocar, en una conferència al Palau del Senat a Madrid, per avançar en una autonomia estratègica dels 27 que suposaria portar el projecte europeu un pas més enllà.

Una aliança a tots els nivells que hauria de començar, segons va defensar Borrell, amb la creació d’una sort d’exèrcit comunitari que fos capaç de donar resposta als diferents desafiaments a nivell global sense necessitat d’esperar el beneplàcit dels Estats Units a l’OTAN.

«La UE ha de tenir capacitats militars que li permetin actuar de manera autònoma quan els altres, és a dir, els EUA, no considerin necessari intervenir-hi o creguin que no convé als seus interessos», ha dit el socialista en un acte organitzat pel PSOE a la Cambra Alta.

Això sí, en Borrell tampoc hi ha cap mena de dubte del compromís que hi continua havent entre els països europeus amb el projecte atlantista: «Formem part d’una aliança de la que no només no volem sortir, sinó que volem reforçar, i la millor manera de fer-ho és aportant força per no ser un soci dèbil i tenint la capacitat per intervenir pel nostre propi compte quan als Estats Units no els interessi».

L’experiència demostra, diu Borrell, que Europa sempre ha necessitat l’aval nord-americà per actuar en situacions crítiques, com ja va passar amb l’antiga Iugoslàvia o Líbia i ara ha succeït amb la invasió d’Ucraïna, que «ha posat molt més en evidència» la necessitat de tenir «capacitats militars pròpies». «No podem esperar que d’altres vinguin a treure’ns les castanyes del foc», va assegurar.

«No se’ns pot escapar»

A més, l’Alt Representant de la Política Exterior de la Unió Europea també va explicar durant la seva compareixença que la Comissió està treballant per intentar aconseguir l’autonomia en matèria digital, un tren que segons ha admès «han perdut» els europeus mentre que altres potències sí que han sabut aprofitar-ho.

«Els Estats Units i la Xina han pres el lideratge i hem de recuperar aquest terreny perdut per a l’autonomia estratègica. No fabricarem el Google ni l’internet europeu, però hem de fer el salt i aterrar en la següent generació tecnològica. No se’ns pot escapar», va explicar.

Una cosa semblant passa, segons Borrell, en el cas energètic, que ha demostrat com ha fracassat «aquesta perspectiva europea» que fer negocis amb un país pot «endolcir» la seva postura a l’hora decidir com orientar la seva estratègia geopolítica.

Notícies relacionades

Concretament el cas de Rússia, explica el polític espanyol, ha demostrat que dependències com l’energètica «s’han convertit en armes», de manera que els europeus han certificat amb el problema del gas rus fins a quin punt són vulnerables i poden entreveure que ho continuaran sent en el futur immediat amb aquelles matèries primeres necessàries per impulsar les noves tecnologies, com passa amb el liti o les terres rares.

Per a Josep Borrell, tot i que Europa és «la millor combinació de llibertat política, progrés econòmic, solidaritat social i respecte a la privacitat» els europeus han de saber que alhora són «molt vulnerables» per totes aquestes carències.