Guerra d’Ucraïna

Pedro Sánchez: «És evident que necessitem reformar el sistema de les Nacions Unides»

El president del govern assegura a Nova York que «Europa està unida i Putin en surt debilitat»

Veu diferències entre la retòrica i les accions del líder rus i diu que s’ha entrat en «una nova fase del conflicte»

Pedro Sánchez: «És evident que necessitem reformar el sistema de les Nacions Unides»

EFE/Pool Moncloa/Borja Puig de la Bellacasa

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Els últims vuit mesos han posat en evidència la unitat de la majoria de la comunitat internacional davant la invasió d’Ucraïna per part de Rússia, però també les limitacions del sistema institucional i d’organismes multilaterals per fer front a aquesta agressió. Aquestes limitacions les ha assumit aquest dijous a Nova York el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que ha assegurat: «És evident que necessitem reformar el sistema de les Nacions Unides».

Sánchez parlava en una roda de premsa amb periodistes espanyols per fer balanç del seu viatge amb motiu de l’Assemblea General, davant la qual a la tarda havia de pronunciar el seu discurs. Parlava també hores després que es fes una reunió del Consell de Seguretat per abordar la impunitat de Rússia, una reunió en la qual el ministre d’Exteriors de Vladímir Putin, Serguei Lavrov, havia tornat a escenificar el menyspreu del Kremlin per l’òrgan, on Rússia ha bloquejat repetidament accions referides a la guerra amb el seu dret a veto.

En aquest context, i en el de les últimes accions desafiadores de Putin (que ha anunciat la mobilització de tropes i ha llançat amenaces nuclears així que els líders mundials es reunien a Nova York) el líder de l’executiu espanyol ha parlat d’aquesta potencial reforma, proposant que es vagi «pas a pas articulant propostes concretes per fer-la més eficaç i no caure en la frustració».

Europa unida i Putin debilitat

Sánchez, en qualsevol cas, considera que la resposta internacional a la crisi, i en particular l’europea, està sent d’una destacable unitat. «Europa està unida i Putin en surt debilitat», assegurava el president, que veu a més senyals en les accions de Putin que està «en una fugida cap endavant».

Quan se li ha plantejat que Hongria ha plantejat un referèndum per opinar sobre les sancions i ha anunciat que demanarà que es retirin abans de final d’any, que a Grècia i Xipre es resisteixen a recolzar mesures sobre el cru i que la posició d’Itàlia es podria alterar després de les eleccions de diumenge, Sánchez ha assegurat que no percep divisió a Europa. «Al contrari», ha dit. «Des del meu punt de vista la unitat europea és rotunda i surt enfortida per les paraules de Putin».

«És evident que som 27. Hem d’asseure’ns, dialogar, negociar...», ha reconegut també. «Però hi ha hagut discrepàncies en altres ocasions i hem arribat a acords».

Notícies relacionades

Sánchez veu clar que «estem en una nova fase del conflicte». No resta importància a les amenaces nuclears de Putin («la preocupació després de les seves paraules és allà», ha dit), però també insisteix que és important en les declaracions «apel·lar a la prudència, no contribuir a una escalada verbal».

El president també ha qualificat de «mascarada» la convocatòria de referèndums d’annexió en territoris ocupats, un pas que ha titllat de «greu» i que considera «il·legal» i davant el qual ha promès que els resultats no seran reconeguts. Però després, en una conversa informal amb la premsa, ha assenyalat especialment esdeveniments com l’intercanvi de presos per insistir que hi ha diferències entre la retòrica i les accions del president rus.