Polèmica
Escàndol a Alemanya pel viatge de diputats de la ultradreta d’AfD a Rússia i al Donbass
Parlamentaris regionals de la formació justifiquen la visita per la «cobertura distorsionada i partidista» del conflicte a Ucraïna
No és la primera vegada que integrants d’Alternativa per a Alemanya (AfD) viatgen a Rússia o a territoris annexionats pel Kremlin, però en aquesta ocasió la visita arriba en un moment especialment inoportú: tres diputats regionals de la formació ultradretana alemanya van confirmar aquesta setmana que visitarien la Federació Russa i territoris de l’Est d’Ucraïna ocupats per l’exèrcit rus hores abans que el president Vladímir Putin anunciés una mobilització parcial de reservistes per fer front a l’ofensiva ucraïnesa.
«En vista de la cobertura distorsionada i partidista sobre el conflicte a Ucraïna volem fer-nos una imatge pròpia de la situació i examinar la situació humanitària», va escriure dilluns passat en el seu perfil de Twitter Hans-Thomas Tillschneider, diputat regional d’AfD a Saxònia-Anhalt. Tillschneider –que pertany a l’ala radical i etnonacionalista del partit liderada per Björn Höcke– no deia expressament que viatjaria a la part oriental d’Ucraïna, però ho confirmava indirectament al respondre a un tweet de l’exambaixador d’Ucraïna a Alemanya, Andriy Melnyk, en què va publicar els noms dels membres d’AfD convidats per Rússia a visitar els territoris ocupats.
Al missatge de Tillschneider es van afegir aquesta setmana públicament dos membres més d’AfD: Christian Blex, diputat regional de Renània del Nord-Westfàlia, i Daniel Wald, integrant de la fracció parlamentària d’AfD a Saxònia-Anhalt. Aquest últim va qualificar a Twitter el seu viatge d’«inofensiu».
Crítiques internes
L’escàndol polític no s’ha fet esperar a Alemanya. Representants de tots els partits amb representació parlamentària van condemnar la visita, que també ha generat crítiques dins les files de la formació ultradretana. «No donem suport al viatge», ha dit Tino Chrupalla, copresident d’AfD i cap de la fracció parlamentària del partit al Bundestag. Alice Weidel, l’altra copresidenta dels ultres, qualifica de «privada» la visita dels seus col·legues i assegura que no representa la posició oficial d’AfD. La direcció del partit ha exigit els diputats que aclareixin si han finançat el viatge amb diners públics.
Mentrestant, diversos mitjans alemanys informen sobre la cancel·lació de la visita per part dels parlamentaris d’AfD, que ja són a Rússia. La cadena pública ZDF informa que el parlamentari Blex va confirmar aquest dimarts per mail que la delegació no viatjarà finalment als territoris separatistes d’Ucraïna. Aquesta informació no ha sigut, de moment, confirmada públicament per fonts del partit.
L’inici de la invasió russa d’Ucraïna va desencadenar tensions internes d’AfD, un partit ja per si mateix molt fraccionat i que arrossega conflictes interns pràcticament des de la seva fundació el 2013. Mentre les federacions d’Alemanya oriental es mostren més pròximes a la narrativa de Putin, les occidentals carreguen contra la invasió i exigeixen al partit un distanciament clar del Kremlin. Això ha generat una posició ambivalent d’AfD respecte a la guerra a Ucraïna.
La visita de parlamentaris ultres alemanys a Rússia arriba, a més, a les portes d’unes eleccions regionals a Baixa Saxònia el 9 d’octubre, en les quals AfD aspira a guanyar terreny. La federació del partit en aquest estat de l’Oest d’Alemanya tem ara que el viatge dels seus col·legues els faci mal electoralment.
Precedents i repunt
Integrants d’AfD ja van viatjar en el passat tant a Rússia com a Crimea per invitació del partit oficial de Putin. En alguns casos, fins i tot ho van fer en qualitat d’observadors electorals en referèndums o eleccions no reconegudes internacionalment en territoris annexionats per Rússia. L’ala més radical d’AfD –encapçalada per Höcke, que raneja en el neonazisme i controla de facto el partit– no amaga la seva admiració pels valors ultraconservadors, cristians i nacionalistes de Putin, que consideren un home fort.
L’escàndol generat per aquest últim viatge arriba en un moment en què AfD repunta a les enquestes d’intenció de vot. Algunes li atorguen ja el 14%, a poc més de quatre punts de distància dels socialdemòcrates del canceller Olaf Scholz. La crisi energètica i la inflació comencen a fer efecte en l’opinió pública alemanya, el suport de la qual a les mesures contra l’augment dels preus preses pel Govern tripartit de Scholz –conformat per socialdemòcrates, verds i liberals– no deixa de caure.
La direcció d’AfD s’oposa obertament a les sancions contra l’economia russa i també contra l’enviament d’armament a Ucraïna. El copresident ultra, Tino Chrupalla, adverteix que l’actual política de Berlín pot arrossegar el país a una dura recessió i també a la «Tercera Guerra Mundial».
- Carme Coma: "He sentit por, vergonya i fàstic durant aquests cinc anys"
- Crisi interna ERC convoca un consell el dia que Junqueras presenta la seva candidatura
- Educació Quasi la meitat d'alumnes d'FP sense plaça no tenen els requisits
- El gremi diu que té llits per tancar els pisos turístics
- EL LÍMIT SALARIAL DE PRIMERA DIVISIÓ El Barça millora, però no n’hi ha prou
- Desperfectes El que digui Mario Draghi
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Accident mortal Els Mossos ratifiquen que la maquinista de Montcada va donar positiu en drogues, però matisen que els resultats no són concloents
- Festa Major Arriben les festes de Santa Tecla a Tarragona: Què no et pots perdre?
- Educació Quasi la meitat d'alumnes d'FP sense plaça no tenen els requisits