Funeral d’estat

Una nota manuscrita de Carles, flors i la corona imperial, els elements sobre el taüt de la reina Isabel

Una nota manuscrita de Carles, flors i la corona imperial, els elements sobre el taüt de la reina Isabel

DAVID DAVIES / POOL

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Sobre el fèretre d’Isabel II van destacar aquest dilluns diversos elements, entre els quals una nota manuscrita del seu fill, el nou rei Carles III, així com la corona imperial i una corona de flors amb un simbolisme especial.

Amb el seu escrit, Carles va voler retre un últim homenatge a la seva difunta mare: «En record amorós i devot, Charles R.». La nota va ser col·locada al mig d’una acolorida corona de flors per a la difunta monarca que, segons el palau de Buckingham, contenia, a petició de l’actual monarca, romaní, roure anglès i murtra, que havien sigut tallats, d’una planta cultivada a partir de la murtra utilitzada en el ram de casaments d’Isabel. La murtra és símbol d’un matrimoni feliç. També hi havia begònies, roses, hortènsies, sedum, dàlies i escabioses tallades dels jardins de les residències reials de Buckingham i Clarece House, a Londres, i Highgrove House, a Gloucestershire.

Així mateix, sobre el fèretre es va posar la corona de l’estat imperial, que representa el poder del sobirà. Compta amb 2.868 diamants, 269 perles, 17 safirs, 11 maragdes i 4 robins. Entre aquestes gemmes es troben les pedres més precioses de les joies de la monarquia britànica. La reina va utilitzar la corona quan va sortir de l’abadia de Westminster després de ser coronada, el 1953, i en altres actes oficials com durant l’obertura anual del Parlament.

Notícies relacionades

L’orbe i el ceptre són els altres dos restants elements que es van poder veure a sobre del taüt. L’orbe és una bola d’or rematada per una creu amb incrustacions de pedres precioses i que està destinat a recordar al monarca que el seu poder deriva de Déu. I el ceptre s’utilitza per representar el poder i el govern de la corona. Conté el diamant Cullinan I que, amb un pes de 532,2 quirats, és la pedra més gran tallada del diamant Cullinan, descobert a Sud-àfrica el 1905.

Finalment, embolicava el fèretre l’estendard reial, que representa la sobirana i el Regne Unit. Posseeix quatre quarts: Anglaterra (tres lleons) en el primer i quart quart, Escòcia (un lleó rampant) en el segon quart i Irlanda (una arpa) en el tercer quart.