Funeral d’estat

Una multitud dona l’últim adeu a la reina Isabel als carrers de Londres

Una multitud dona l’últim adeu a la reina Isabel als carrers de Londres

JASON CAIRNDUFF

3
Es llegeix en minuts
Reuters

Desenes de milers de persones, moltes de les quals havien acampat durant la nit, han atapeït aquest dilluns el recorregut del seguici fúnebre de la reina Isabel i s’han donat cita als parcs de Londres per donar l’últim adeu a l’única monarca britànica que la majoria ha conegut.

S’ha fet un silenci absolut a Hyde Park quan els presents, que han estat fent pícnics i xerrant durant hores, es van posar dempeus per veure com passava el taüt de la sobirana en direcció a l’Abadia de Westminster, on ha tingut lloc el funeral d’estat. La multitud ha pogut seguir la cerimònia a través de grans pantalles de televisió o la retransmissió per ràdio en altaveus.

«Volíem venir i veure aquest esdeveniment històric, ser-ne part i presentar els nostres respectes a la reina i agrair-li la seva llarga vida de servei. Crec que probablement ens emocionarem al final», va explicar a l’agència Reuters Alison Cornish, de 66 anys i resident a Ashford, al comtat de Kent. «No acostumo a exhibir les meves emocions, però probablement ho faré», va afegir el seu marit, e lRobin, també de 66 anys.

La parella va matinar per poder presenciar el festeig real des del Mall, el gran bulevard cerimonial al costat del palau de Buckingham. A les 9.30 hores, totes les àrees de visualització al centre de Londres es van declarar plenes.

Tendes, te i escales

Els més ben preparats anaven proveïts amb tendes de campanya, termos de te, entrepans i escales. Ben Vega, de 47 anys, un infermer de les Filipines, va presenciar el festeig des de les files del darrere, dalt d’un tamboret que ha portat de casa, a l’oest de Londres. «És un dia trist per a mi. He estat aquí 20 anys. Vaig veure la reina com la meva segona mare, Anglaterra com la meva segona llar», ha afirmat.

Melanie Odey, de 60 anys, mestra, s’ha col·locat a primera fila de les barreres al llarg del Mall. Hi havia acampat en una tenda de campanya amb les seves dues filles i nets diumenge a la tarda. «Aquesta és una oportunitat única en la vida de ser part de la història, de presentar els nostres respectes», va dir. La reina «es preocupava molt per aquest país».

Als carrers s’ha pogut veure una notable mostra representativa de la societat. La gent ha arribat a Londres de tot arreu de la Gran Bretanya i del món per presenciar el funeral d’estat de la monarca, que va morir el 8 de setembre als 96 anys.

Alguns s’han mantingut silenciosos i ombrívols, vestits de negre. D’altres eren més optimistes. Un grup de tres dones vestides amb barrets la Union Jack ha cantat ‘God save the Queen’.

«Una mort a la família»

Shelly Chugg i Anita Evans, col·legues del Consell de Cardiff, van partir de Gal·les a la 1 de la matinada per viatjar a Londres. «No m’hauria perdut això», va dir Chugg, de 51 anys, que va recordar haver vist la reina quan era petita el 1977 durant les celebracions del seu jubileu de plata de 25 anys al tron.

«Anava a vestir-me de negre, però també és una celebració de la vida de la reina, ¿no és així? A ella li agradava sobresortir entre la multitud», ha afegit Evans, de 50 anys, vestida de blanc i verd.

Notícies relacionades

Anna Kathryn de Richmond, al sud-oest de Londres, mai va conèixer ni va veure la reina. No obstant, ha dit que la seva família sentia que tenien un vincle personal amb ella. «És com si tinguéssim una mort a la família, no podíem perdre’ns això», ha assegurat. «Ella era un punt molt brillant en la vida de tots i ara sembla que aquesta llum s’ha apagat».

Katie Williams, una infermera de 43 anys, va arribar a Londres diumenge. Amb un ram de flors a una mà i mocadors a la màniga, anomena la reina l’«àvia de la nació». «Era una espècie d’imant que atreia persones d’arreu del país. Tots l’estimàvem, tots la respectàvem».