Auge de l’extrema dreta

El bloc de dretes agafa un lleu avantatge en les eleccions de Suècia

Amb el 93% dels districtes escrutats, la dreta obtindria una majoria absoluta de 176 dels 349 escons del Parlament

El bloc de dretes agafa un lleu avantatge en les eleccions de Suècia

EFE/EPA/Pontus Lundahl SWEDEN OUT

1
Es llegeix en minuts

El bloc de dreta deSuècia sembla encaminat a derrotar l’esquerra de la primera ministra Magdalena Andersson en les eleccions generals de diumenge, a l’exhibir un avantatge molt lleu gràcies a l’avanç de l’extrema dreta, amb el 93% dels districtes electorals escrutats. La dreta obtindria una majoria absoluta de 176 dels 349 escons del Parlament, mentre que l’esquerra es quedaria amb els 173 restants.

Les autoritats electorals han indicat que no esperen tenir un resultat final fins dimecres, quan s’hagin comptat els vots de l’exterior i les butlletes del vot avançat.

Dues enquestes fetes a peu d’urna havien donat un lleu avantatge al bloc de l’esquerra liderat per la primera ministra sortint, la socialdemòcrata Magdalena Andersson.

Però el líder del conservador Partit Moderat, Ulf Kristersson, va dir que si bé els resultats electorals poden variar: «Estic llest per construir un Govern nou i fort».

Els Moderats i dues petites formacions de dreta més es van aliar amb els Demòcrates de Suècia (SD), un partit d’extrema dreta nacionalista i antiimmigrant.

Ascens de l’extrema dreta

El partit SD tindria al voltant del 20,7% dels vots que, en cas que es confirmi, els convertiria en la segona agrupació més important del país, per sobre dels Moderats.

La campanya electoral ha estat dominada per temes que afecten especialment els votants de dreta, com els tirotejos de les bandes, la immigració i la integració.

Notícies relacionades

Els socialdemòcrates d’Andersson continuarien sent el partit més destacat del país, amb el 30,5% dels vots, mentre que els Moderats caurien al tercer lloc amb el 19%.

Això seria un cop dur per a Kristersson, que va orquestrar el gir en la política sueca a l’obrir converses exploratòries el 2019 amb l’SD, tradicionalment vistos com a «pàries» pels altres partits. Les altres formacions de dreta, els Cristianodemòcrates i els Liberals, també se’ls van acostar.