Incendis forestals

El sud d’Europa crema: les altes temperatures alimenten els incendis

L’onada de calor sumada al vent regnant ha fet que el foc s’estengui per diverses zones de països com Espanya, Portugal i França

El sud d’Europa crema: les altes temperatures alimenten els incendis

Epi_rc_es

4
Es llegeix en minuts

El sud d’Europa pateix una onada de calor extrem que alimenta violents incendis forestals, amb 6.000 hectàrees calcinades a Portugal, 6.500 persones evacuades per les flames a Françai temperatures rècord a Espanya, tot i que el foc afecta també altres països, com Grècia.

A Portugal, almenys 1.400 efectius –amb dos avions d’ajuda aportats per Espanya i quatre de França i Itàlia–treballen preferentment al centre i el sud contra uns focsque ja han arrasat unes 6.000 hectàrees i han forçat a evacuar unes 700 persones.

Les altes temperatures, sumades al vent regnant, han ajudat a generar prop d’una dotzena d’incendis arreu del país, tot i que són les localitats de Leiria (Pombal), al centre, i Faro (Algarve), al sud, les més castigades aquest dimecres, al costat del parc de Peneda Geres (nord) i Palmela (Setúbal, a prop de Lisboa).

Es comptabilitzen uns 45 ferits, dos d’ells de gravetat, i la policia investiga la mort d’una dona d’uns 50 anys carbonitzada en un petit foc rural a Aveiro, en el que sembla ser un accident.

Alerta vermella a Portugal

El Govern portuguès manté l’alerta vermella arreu del país i ha declarat l’estat de contingència, que inclou la prohibició de crema de rostolls; l’ús de pirotècnia, maquinària i activitat en àrees forestals, i el reforç d’equips d’extinció.

També les flames afecten diverses zones del centre i d’Itàlia, que pateix la sequera més gran dels últims 70 anys, fins al punt que cinc regions es mantenen en estat d’emergència des de fa dies.

A la septentrional Bolzano, a Tirol del Sud, un incendi complicat pel vent crema des d’aquest dimarts una zona de bosc mixt a la muntanya Tondo; a Garbagnate Milanese, a la Llombardia (nord), una fàbrica tèxtil tancada ha causat escenes de pànic, i a Colle Greta di Zeri, a la Toscana (centre), dos helicòpters i mitja dotzena de bombers voluntaris afronten les flames en una extensa zona de pins negres de difícil accés.

Més de 260 focs a Grècia

A Grècia, un helicòpter amb quatre persones va caure al mar mentre lluitava contra un incendi a l’illa de Samos. Dos dels tripulants han sigut ja rescatats amb vida.

En aquest país s’han produït més de 260 focs des d’inicis de setmana, amb risc elevat a les regions d’Àtica, el Peloponès, l’Egeu septentrional i Creta.

A Espanya, l’actual onada de calor destaca per la seva «durada significadament elevada» segons l’Agència Estatal de Meteorologia, que adverteix que per a aquest dijous han activat l’avís vermell (risc extrem), per temperatures d’entre 42 i 44 graus, cinc comunitats autònomes tan distants com Andalusia, Castella i Lleó, Castella-la Manxa, Extremadura i Galícia.

La ciutat de Mèrida, a Badajoz, va anotar aquest dimarts la temperatura màxima més elevada amb 43,9 graus, però per avui i demà s’esperen registres superiors a diverses zones del país.

A més, es lluita contra el foc en diversos punts d’Espanya, com Ladrillar (comarca de Las Hurdes, a Càceres), on han cremat ja 3.500 hectàrees; Monsagro (Salamanca), amb més de 1.000 hectàrees calcinades; Ribadavia i Melón (comarca del Ribeiro, a Ourense), amb 100 més, o Collado Mediano (Madrid), amb més de 80.

La vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha alertat durant una entrevista televisiva que hi ha uns «escenaris climàtics cada vegada més durs i més tensos» i ha demanat «estar pendents de la salut, del risc d’incendis i del consum energètic».

2.700 hectàrees de bosc cremades a França

A França, són més de 6.500 les persones evacuades al departament de la Gironda, amb capital a Bordeus, davant el risc que continuïn avançant dos incendis que a hores d’ara han cremat ja almenys 2.700 hectàrees de bosc.

Uns 600 bombers lluiten contra la propagació de les flames als municipis de Landiras i de La Teste de Buch i que han obligat a evacuar el llogarret de Guillos, així com cinc càmpings a les proximitats de la duna de Pilat i de la platja de Biscarosse, una àrea molt turística.

La Gironda és un dels set departaments del sud de França que es troben en alerta taronja per calor, mentre que una vintena més es mantenen en alerta groga, sobretot a la façana atlàntica i entorn de la vall del Roine.

La primera ministra francesa, Elisabeth Borne, ja va demanar dimarts la mobilització de tot el seu Govern davant l’onada de calor, que afectarà el país com a mínim fins a començaments de la setmana vinent, amb màximes per sobre dels 40 graus.

Notícies relacionades

La calor extrema no se cenyirà al sud d’Europa: al Regne Unit, el seu servei meteorològic ha llançat un avís de calor per diumenge, amb temperatures a l’alça a bona part d’Anglaterra i Gal·les.

Les màximes podrien arribar a superar els 40 graus en un país que té el rècord fins al moment de 38,7 graus.