Assassinat divendres

El Japó s’acomiada de Shinzo Abe

El sepeli ha comptat amb una quantitat limitada de participants, entre ells, el primer ministre, diversos parlamentaris i membres de la seva família | L’acte s’ha celebrat al temple Zojoji de la capital japonesa, on centenars de persones s’han desplaçat per presentar ofrenes florals

1
Es llegeix en minuts

El funeral de l’ex primer ministre del Japó Shinzo Abe, assassinat divendres tirotejat durant un acte de campanya a la ciutat de Nara, ha tingut lloc aquest dimarts en un temple budista de la capital, Tòquio, que ha comptat amb una quantitat limitada de participants, entre ells el primer ministre, Fumio Kishida, diversos parlamentaris i membres de la seva família.

L’acte s’ha celebrat al temple Zojoji de la capital japonesa, on centenars de persones s’han desplaçat per presentar ofrenes florals en honor a Abe, segons ha informat l’agència japonesa de notícies Kyodo. Així mateix, s’han dipositat ofrenes a l’oficina d’Abe a la seva circumscripció, Shimonoseki, així com a la Universitat Seikei de Tòquio, on va estudiar.

Després del funeral, el cos de l’ex primer ministre, que es va convertir en la persona a ocupar el càrrec durant més temps en la història del país, serà traslladat a la seva oficina i altres llocs clau de la política japonesa per a altres actes, tal com ha recollit la cadena de televisió japonesa NHK.

Durant la jornada de dilluns, prop de 2.500 persones van acudir a aquest mateix temple per participar en la vetlla, segons la facció del Partit Liberal Democràtic (PLD) liderada per Abe. Entre elles hi va haver la secretària del Tresor dels Estats Units, Janet Yellen, i l’ambaixador rus al Japó, Mikhaïl Galuzin.

Abe va ser tirotejat divendres durant un acte de campanya. L’assassí confés, detingut al lloc del crim, havia assenyalat el polític per fomentar un grup religiós que va acabar arruïnant la seva mare per l’excés de donatius que ella els entregava, segons fonts pròximes a la investigació.

Notícies relacionades

L’acusat ha puntualitzat, segons les mateixes fonts, que en cap moment va atacar Abe per les seves creences polítiques, davant les primeres informacions que apuntaven que l’ex primer ministre va ser assassinat per un individu contrari a les seves idees conservadores i nacionalistes.

Per la seva banda, el president de la Comissió Nacional de Seguretat Pública, Satoshi Ninoyu, ha ordenat a la Policia crear un comitè per investigar les possibles fallades de seguretat durant l’incident i ha ressaltat que alts càrrecs policials han admès que el desplegament de seguretat va ser inadequat, incloent-hi problemes durant els processos d’escorta i guàrdia.

Temes:

Japó