Tragèdia als EUA

Almenys 46 persones trobades mortes en un camió que transportava immigrants a Texas

  • Hi ha 16 supervivents i les víctimes van morir aparentment d’asfíxia

  • El governador republicà de Texas polititza la tragèdia i culpa Biden

KAYLEE GREENLEE BEAL/REUTERS

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

La tragèdia torna a castigar persones que miren de convertir-se sense papers en immigrants als Estats Units. Aquest dilluns es van localitzar almenys 46 morts al remolc d’un camió abandonat a prop de San Antonio, a Texas, on una onada de calor ha fet que s’arribessin a temperatures de prop de 39 graus.

En una roda de premsa el cap de la policia local, William McManus, va informar que 16 persones més van ser localitzades amb vida i traslladades a hospitals de la zona. Els responsables dels bombers van explicar també que tots els casos estaven relacionats amb problemes relacionats amb les altes temperatures i que entre els atesos hi havia menors d’edat.

Tràfic de persones

El camió va ser localitzat per agents d’una branca del Departament de Seguretat Nacional especialitzada en casos de tràfic de persones, segons una de les fonts federals de ‘The Washington Post’. Aquesta agència és la que s’ha posat al capdavant d’aquesta investigació.

Ruby Chavez, una veïna de l’àrea on es va localitzar el camió i que va acudir allà amb el seu marit després de veure les notícies a la televisió, va dir a ‘The New York Times’ que aquesta zona és un punt habitual en què els traficants deixen immigrants. «Pots dir que acaben d’arribar», explicava. «Els veus amb les maletes o demanant diners o menjar. És trist, i estem sentint que hi ha nens».

Crisi polititzada

Les morts arriben en un moment en què els encreuaments de la frontera sud dels EUA des de Mèxic sense papers s’han disparat. Segons les últimes dades de l’agència de Duanes i Protecció de fronteres (CBP per les seves sigles en anglès), al maig es van realitzar gairebé 240.000 detencions, un 2% més que el mes anterior i entre les xifres més altes registrades mai.

Les dades de les autoritats mostren també que, tot i que es manté l’elevada arribada de migrants de Mèxic, Amèrica Central, Cuba i Haití, hi ha cada vegada nombres més alts de migrants que arriben d’altres països com l’Índia, Rússia i Turquia.

Notícies relacionades

En la tragèdia d’aquest dilluns encara es desconeixen les nacionalitats de les víctimes que aparentment van morir asfixiades al camió. Així ho va dir el secretari de relacions exteriors de Mèxic, Marcelo Ebrard, en un missatge a Twitter en què va informar que es dirigeix a la zona el cònsol i va mostrar les «condolences a les víctimes i les seves famílies».

És una cosa que no ha fet el governador de Texas, el republicà Greg Abbott, que va polititzar la tragèdia immediatament. En el seu primer missatge a Twitter compartint la notícia va assegurar que el pes de les morts recau en el president demòcrata. «Aquestes morts són responsabilitat de Joe Biden», va escriure. «Són el resultat de les seves polítiques letals de fronteres obertes. Mostren les conseqüències mortals del seu rebuig a aplicar la llei», va escriure.