Al món

Depressió, ansietat, o TOC: les malalties mentals de Churchill, Kennedy, Gabriel Boric o Manuel Valls

  • Les malalties psicològiques continuen sent un estigma entre la classe política internacional i la majoria dels casos queden en l’anonimat

Depressió, ansietat, o TOC: les malalties mentals de Churchill, Kennedy, Gabriel Boric o Manuel Valls
10
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’estigma de les malalties i mentals està molt present en el món de la política internacional, per la connotació negativa que suposa per qui les pateix. Per aquesta raó, la majoria dels casos queden en l’anonimat. Són molt pocs els exemples de representants públics que han tret a la llum algun trastorn. En alguns casos, han sortit a la llum quan ja no tenien càrrecs de responsabilitat. En d’altres, la confessió va ser el punt final de la seva carrera. Aquests són alguns exemples:

Llargues jornades de treball i atenció directa als electors

Ha sigut considerada com «un dels nous talents més brillants del laborisme». Nadia Whittome és la diputada més jove del Parlament britànic. Va guanyar l’escó al 2019 amb 23 anys. A partir d’aquest triomf van començar les llargues jornades de treball repartides entre l’aclaparadora atmosfera de Westminster i l’atenció directa als electors del seu districte de Nottingham East. El maig de l’any passat, Whittome va haver de parar. Va anunciar que s’agafava una baixa temporal per ordre del metge, després de ser diagnosticada amb estrès posttraumàtic. Va confessar que portava mesos lluitant en silenci amb «persistents problemes de salut» i tot i que havia «tractat de suportar-los», la situació havia arribat a un punt «que està clar que no és possible». La valentia i honestedat al parlar en veu alta d’un problema molt més habitual del que es vol reconèixer, van ser lloats pels seus companys. Quatre mesos després la diputada va tornar a l’escó.

Són molts els polítics britànics que pateixen en silenci. En un estudi fet entre 146 diputats de la Cambra dels Comuns, gairebé el 40% va admetre patir d’estrès, més d’una quarta part va dir estar deprimit quan un dels seus candidats perd una elecció i gairebé el 20% va al·ludir a trastorns del son i la fatiga a causa de la política. «Ser diputat és una ocupació molt solitària», assenyalava l’autor del treball, el metge psiquiatre Dan Poulter, també parlamentari.

Algun dels governants britànics més famosos ha viscut en carn pròpia els estralls de les malalties mentals. El primer ministre conservador Winston Churchill va parlar obertament de la seva depressió. «Durant dos o tres anys la llum de la foto es va esvair. Vaig fer la feina. Vaig seure a la Cambra dels Comuns. Però una negra depressió es va apoderar de mi». Un altre primer ministre, el laborista Harold Wilson, va presentar inesperadament la renúncia el 1976. Estava físicament i psicològicament esgotat. Hi va haver tota mena d’especulacions. L’Alzheimer i un càncer acabarien amb la seva vida gairebé dues dècades després. BEGOÑA ARCE

Manuel Valls va trencar el mite de la salut mental de ferro dels polítics francesos

Manuel Valls, 59 anys, va reconèixer fa un any haver passat per moments personals difícils el 2017 i el 2018. L’ex primer ministre francès i exregidor de l’Ajuntament de Barcelona va assegurar haver estat al caire d’una depressió després del decebedor mandat del socialista François Hollande, de qui va ser un dels principals rostres i va acabar com un dels dirigents més impopulars de França. «Vaig estar a punt d’enfonsar-me», va explicar al seu llibre Pas une goutte de sang français, publicat el març del 2021.

Les males llengües diran que va revelar aquestes dificultats personals per corregir la seva impopularitat i justificar la seva tornada a la política francesa. De fet, aquest addicte a les institucions es presentarà com a candidat de la coalició macronista en les eleccions legislatives del juny per la circumscripció dels francesos que viuen a Espanya i Portugal. Més enllà de tenir més o menys simpatia per les idees i la figura de Valls, el seu testimoni va destacar per parlar obertament d’un tema tabú en la classe política de França, on sol atribuir-se als dirigents una salut mental de ferro.

Després de la seva derrota en les primàries socialistes del gener del 2017, Valls va patir una prolongada davallada personal. Menjava molt poc i ho justificava per una suposada intolerància al gluten. Aquestes dificultats van coincidir amb la seva defenestració de la primera línia de la política francesa. Va passar d’exercir com a primer ministre a convertir-se en un simple diputat considerat com un traïdor pels seus antics companys del Partit Socialista i vist amb desconfiança pels seus nous aliats de la majoria parlamentària d’Emmanuel Macron.

«Menjava poc, no bevia gens. Primer, vaig pensar que a França les coses són així, que els polítics s’ho prenen molt seriosament. I després vaig entendre que aquest home estava per terra», va declarar a la revista Paris Match la seva dona des del 2019, Susana Gallardo, hereva de l’empresa farmacèutica Almirall i una de les dones més riques d’Espanya. Segons l’ex primer ministre, el seu estrany desembarcament en la política catalana es va emmarcar en aquest difícil període de la seva vida privada. Va decidir canviar d’aires com el treballador que perd sentit en què fa i inicia un nou repte professional. ENRIC BONET

Medicació per a l’ansietat i el «petó de la mort»

Els últims anys, així que l’atenció a la salut mental ha anat guanyant prominència i els problemes perdent part de l’estigma que els va envoltar durant dècades i segles, més polítics dels Estats Units han decidit parlar obertament dels seus problemes en aquest terreny. Després de l’assalt al Capitoli, per exemple, alguns van reconèixer estar lidiant amb estrès posttraumàtic. I el 2020 Corey Johnson, candidat a alcalde de Nova York, va anunciar que abandonava la carrera per centrar-se en el seu combat contra la depressió i va admetre estar «alleujat» per la decisió.

La qüestió, tanmateix, continua sent en general un tabú per a qualsevol amb aspiracions polítiques als EUA. Les malalties o problemes mentals continuen sent un esquelet a l’armari dels polítics, incloent els que arriben a la Casa Blanca. I en casos destacats com els de Richard Nixon i John F. Kennedy, aquests secrets només han sortit a la llum molts anys després.

Investigacions i accés a documents han obert les portes a l’extensa farmaciola a què acudia Nixon, primer com a vicepresident i després quan va ocupar el Despatx Oval. Prenia, per exemple, Dexamyl, una barreja d’amfetamina i barbitúric que prometia tractar l’«estrès mental i emocional». També mitja pastilla del somnífer Doriden i, tres cops al dia, meprobamat, amb què es tractava l’ansietat. El 1973 va començar a prendre vàlium, una cosa que va mantenir en secret, com la resta de la medicació, obtenint la recepta a través de l’osteòpata que compartia amb Henry Kissinger.

Igualment, ara se sap que Kennedy, a més de l’abundant medicació per tractar els seus problemes físics, va utilitzar múltiples fàrmacs que tracten trastorns com l’ansietat i la depressió. Prenia una dosi diària de meprobamat i, amb menys freqüència, Dexamyl, així com el psicoestimulant Ritalin i l’ansiolític líbrium. En el còctel entrava també l’antipsicòtic Stelazine, amb què es tractava l’esquizofrènia però que també es receptava per a l’ansietat severa.


«Les pressions (de la presidència) superen qualsevol cosa que els éssers humans estan dissenyats per manejar», li deia fa uns anys David Axelrod, assessor de Barack Obama, al periodista de ‘Politico’ Alex Thompson, que el 2015 i el 2017 va publicar peces analitzant en profunditat el tabú. Aquest es va consolidar especialment després del cas de Thomas Eagleton, el senador que George McGovern va elegir per acompanyar-lo com a nominat a vicepresident el 1972. Quan es va saber que havia sigut hospitalitzat per depressió i tractat amb electroxocs, Eagleton va haver de retirar-se de la carrera.

Des d’aleshores, cap candidat a president o vicepresident, ni republicà ni demòcrata, ha reconegut haver passat o haver rebut tractament per cap problema de salut mental. Fer-ho, segons li va dir també Thompson Burton Lee, que va ser metge presidencial de George Bush pare, seria «el petó de la mort». IDOYA NOAIN

Una processó que es porta per dins

El 2017, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) calculava que la depressió i altres trastorns mentals representaven el 22% de les malalties dels llatinoamericans i caribenys. La pandèmia i el confinament, conclouen els especialistes, van agreujar la situació. Malgrat el pes d’aquestes xifres, el món de la política sol mostrar-se incontaminat. Els xilens Pablo Longueira i l’actual president Gabriel Boric apareixen com una excepció que confirma la regla del pudor i la simulació. Longueira va ser un dels referents de la Unió Democràtica Independent (UDI), el partit d’ultradreta sorgit de les entranyes de la dictadura militar. Se’l considerava un home de forta personalitat i, alhora, un hàbil negociador polític. Sorprenentment, a mitjans del 2013, va abandonar la seva carrera presidencial després d’haver guanyat la primera elecció de la dreta. «Ha tingut tota l’atenció mèdica necessària i oportuna, però hi ha moments en la vida que un proposa i Déu disposa», va explicar un dels seus fills. A partir d’haver-se sincerat, el senador de l’UDI Hernán Larrain va reconèixer que Longueira ja havia passat per situacions similars. A partir del 2013 es va apartar del centre de l’escena política.

Boric ha esmentat diverses vegades que pateix un trastorn obsessiu compulsiu (TOC) que li van diagnosticar als 12 anys. «El 2018 vaig estar internat de manera voluntària a l’Hospital Horwitz de la Universitat de Xile. Afortunadament, a diferència de la gran majoria dels xilens, vaig tenir l’oportunitat de tenir un tractament (...) Avui dia estic bé, amb tractament permanent, perquè aquesta és una malaltia que no es passa. Estic amb medicaments, amb quatre dosis diàries i monitoritzat permanentment i amb una càrrega molt menor que m’ha canviat per bé la qualitat de vida», va dir en plena campanya electoral. Boric va assegurar no estar incòmode al referir-se públicament a aquesta qüestió. «Crec que és bo que a Xile es parli de la salut mental. Ha estat molt estigmatitzada i moltes vegades ha sigut una processó que s’acaba portant per dins». ABEL GILBERT

Pressió implacable contra les dones de la cort del país del sol naixent

El Japó va experimentar un déjà vu quan la princesa Mako va revelar l’any passat que patia estrès posttraumàtic. Ni el quadro ni les causes eren nous. La neboda de l’emperador Naruhito havia sucumbit a l’escrutini de la premsa i crítiques del poble, convençuda ja que no podria disfrutar d’«una vida tranquil·la i feliç», va aclarir el portaveu de la Casa Reial. El seu psiquiatre va revelar després que va notar que la seva dignitat havia sigut trepitjada i que es menyspreava. No havia disfrutat de tranquil·litat des que, quatre anys abans, havia anunciat el seu casament amb Kei Komuro, un advocat plebeu, a qui els tabloides van criticar pel seu pentinat i un vell deute, per fer la llista curta. Mako va renunciar al seu estatus real i fins i tot a la indemnització milionària que estableix la llei abans de casar-se pel civil, sense rastre de la pompa tradicional, i marxar amb el seu marit als Estats Units per emprendre una altra vida. Els Harry Megan japonesos, els van anomenar.

Mako va fer tornar al record de l’emperadriu Masako, coneguda com «la princesa trista» per la incurable depressió que ha arrossegat durant dècades sense que l’exèrcit de metges hagi trobi remei. Naruhito es va obstinar fins a arrencar el de la jove educada a Oxford, poliglot i amb una prometedora carrera diplomàtica. La tancada palatina entre murs de pedra i fosses i el seu paper de simple consort ja l’havien portat cap a la melancolia abans que la seva incapacitat de donar al país un hereu home agreugés el quadro. Les seves presències en els actes públics són encara tan escasses que li roben el focus a l’emperador. La seva predecessora i també plebea, l’emperadriu Michiko, també havia somiat escapar de la seva presó d’or i visitar les velles botigues de llibres de segona mà de Tòquio. Les crítiques de la premsa pels seus defectes li van provocar la pèrdua de la parla durant mesos. La repetició del patró descarta la casualitat i estableix la implacable pressió que suporten les dones de la mil·lenària reialesa japonesa per part dels tabloides, el públic i els funcionaris de la cort. ADRIÁN FONCILLAS