Anunci

Inna Afinogenova, estrella de Russia Today en espanyol, deixa la cadena perquè està en contra de la guerra

  • «No faré propaganda», diu el rostre més conegut del canal finançat pel Kremlin

Inna Afinogenova, estrella de Russia Today en espanyol, deixa la cadena perquè està en contra de la guerra
3
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre
Daniel G. Sastre

Periodista

Especialista en política catalana i espanyola

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Inna Afinogenova, el rostre més conegut d’RT (abans Russia Today) en espanyol, ha anunciat aquest dimarts que deixa la cadena finançada per l’estat rus. El motiu: està en contra de la guerra que ha emprès Vladímir Putin a Ucraïna. Després de diverses setmanes desapareguda de les xarxes socials, Afinogenova va utilitzar el seu compte a Telegram, on té gairebé 150.000 subscriptors, i el seu canal de Youtube per explicar que deixa la feina perquè no està d’acord amb la invasió.

«Molts dels que seguien el meu treball pregunten i pregunten on soc, si soc viva, si estic bé. I és veritat que els dec una explicació des de fa més d’un mes. Jo crec que molts de vostès ja s’ho imaginen, però mai va malament una confirmació de primera mà. Efectivament me’n vaig anar d’RT», ha explicat la presentadora en un vídeo de comiat.

Quant als motius, ja els havia suggerit quan, pocs dies després d’iniciar-se la invasió, es va pronunciar contra ella. «Bàsicament no estic d’acord amb aquesta guerra. Fins aquí no és gens difícil de comprendre: ¿qui pot estar d’acord amb una guerra? Uns quants, jo no estic entre ells. Doncs això», diu en el missatge que ha gravat, que ha titulat ‘Què ha passat amb l’Inna (explicat per l’Inna’).

La periodista, que ha interpretat fins ara la partitura marcada des de Moscou en una cadena acusada per diversos governs de mirar d’ingerir en la vida política occidental, i d’haver-se convertit en el principal agent de la propaganda russa, s’aparta així de la línia del Kremlin. Malgrat tot, en el vídeo afirma que la propaganda a la qual estan sotmesos els ciutadans europeus no és gaire diferent de la que consumeixen els russos, i compara la guerra d’Ucraïna amb altres en què l’agressor ha sigut un país de l’OTAN.

«No estaré d’acord amb una guerra que afecta la població civil del meu país, però tampoc amb una que afecti la de països tan llunyans i desconeguts com ara l’Iraq, l’Afganistan, Líbia, el Iemen, el Sudan i Palestina. I m’és igual que el que llanci bombes siguin els EUA, França, Israel, Ucraïna sobre la mateixa Ucraïna –que és el que ha estat fent durant anys– o Rússia», afirma en el vídeo.

L’error estratègic de Putin

Afinogenova afegeix que tampoc entén la guerra d’Ucraïna «des d’un punt de vista estratègic», perquè ha reforçat l’OTAN, «una organització que estava en plena decadència, semblava totalment anacrònica, i que ni en els seus somnis més humits hauria pogut imaginar que algú li fes un favor com el que els ha fet el govern del meu país».

Després de criticar també els que «prolonguen» la guerra «amb l’enviament de més i més armes» (es refereix a l’ajuda occidental a Ucraïna), la periodista russa assegura que no sap si RT, la cadena per a la qual ha treballat en els últims anys, ha fet propaganda de guerra. «No hi entraré. Parlo per mi: jo no faré propaganda de guerra», assegura.

Notícies relacionades

Després es dirigeix als europeus. «No s’enganyin: no és una qüestió de bons i dolents. És propaganda. I vostès també se la mengen amb patates. Exactament igual que se la mengen els russos. Ara mateix, a més, vostès amb més raó, perquè els han prohibit la visió de l’altre bàndol. La tenen bloquejada allà on viuen», diu Afinogenova sobre el veto a RT i Sputnik a gairebé tot Europa i en altres països.

En la línia irònica que sempre va utilitzar quan feia vídeos per al seu programa a RT, ‘Ahí les va’, la periodista s’acomiada assegurant que ja no la finança «cap govern malvat, cap banc, cap fons voltor». «Però si hi ha algú, de l’eix del mal òbviament, que hi vulgui col·laborar: estic oberta a les propostes», conclou, abans d’advertir que està fent broma.