Guerra d’Ucraïna

‘Winter is coming’: les profecies complertes de Kaspàrov sobre Putin

  • L’excampió del món d’escacs va avançar en un llibre el 2015 moltes de les accions del president rus i va oferir receptes per frenar-lo

4
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre
Daniel G. Sastre

Periodista

Especialista en política catalana i espanyola

Ubicada/t a Barcelona

ver +

És difícil ser aficionat als escacs i no estar corprès de la manera d’entendre el joc de Garri Kaspàrov. Campió del món en la major part dels 80 i els 90 amb un estil audaç i romàntic, els seus anys de rivalitat amb Anatoli Kàrpov el van convertir en un dels escaquistes més cèlebres de la història i un dels millors. Però la guerra entre Rússia i Ucraïna ha posat d’actualitat Kaspàrov pel vestit que porta des que el 2005, després de guanyar el torneig de Linares, va deixar de ser un professional dels taulers: el d’opositor a Vladímir Putin.

Des del 24 de febrer, Kaspàrov s’està fent un fart de pronunciar la frase dels que pensen que el temps els ha donat la raó: «ja us ho vaig dir». El 2015, quan feia dos anys que vivia a Nova York amb la seva família perquè la seva vida corria perill a Moscou, l’excampió del món va publicar un llibre que, llegit amb ulls de 2022, només es pot qualificar de profètic. Kaspàrov el va titular Winter is coming (L’hivern s’acosta) i per al subtítol va triar la següent frase: «Per què Vladímir Putin i els enemics del món lliure han de ser detinguts».

Quan es va escriure el llibre, Putin acabava d’annexionar-se la península de Crimea. I Kaspàrov tenia raons per alertar el món d’una cosa que ell havia viscut en carn pròpia. Dels tres principals opositors al president rus al principi de la segona dècada del segle, ell era l’únic que podia expressar-se amb llibertat el 2015, perquè vivia als Estats Units. Els altres dos eren Borís Nemtsov, assassinat a trets a Moscou el febrer d’aquell mateix any, i Aleksei Navalni, ja immers en el carrusel d’acusacions i empresonaments –amb un enverinament inclòs– que encara continua.

‘Winter is coming’, escrit des d’un anticomunisme radical, comença celebrant la caiguda de l’URSS i la reacció de la població contra, entre altres estructures soviètiques, el KGB. Una de les primeres coses que va fer la gent quan el cop d’Estat regressiu va fracassar va ser tombar l’estàtua de Féliks Dzerjinski, creador de la primera policia secreta bolxevic. «L’estàtua de Dzerjinski havia caigut, però la repressió totalitària que representava no ho havia fet. Havia nascut de nou en la persona de Vladímir Putin», escrivia sobre l’arribada al poder l’any 2000 de l’encara president rus.

Frenar Putin a qualsevol cost

La idea del llibre és clara des del principi: Occident no pot mirar a un altre costat i ha de parar els peus a Putin, al cost que sigui. Però mentre els països de l’OTAN no entrin en un enfrontament obert, altres receptes que dona Kaspàrov el 2015 semblen haver inspirat la resposta internacional aquest 2022, després que comencés la invasió d’Ucraïna a gran escala. Algunes d’elles són que Europa abandoni la seva dependència energètica de Rússia, que la comunitat internacional estableixi sancions econòmiques tant a Putin com al seu tall d’oligarques o que es desatenguin les amenaces de Moscou de recórrer a l’arsenal nuclear, que ja sovintejaven llavors.

En clau interna, Kaspàrov remarcava la «persecució despietada de tota oposició» i «el domini del Kremlin sobre els mitjans de comunicació» com a elements claus d’un règim que no dubta a qualificar de dictadura. Però també es queixava amargament de la pàtina de respectabilitat que fins fa pocs mesos les democràcies occidentals havien proporcionat a Putin: «És difícil promoure una reforma democràtica quan cada canal de televisió i cada diari mostren imatge rere imatge dels líders de les democràcies més poderoses del món acceptant un dictador com a part de la seva família».

L’autor ha recuperat recentment un paràgraf de la seva obra que condensa tot el seu esperit: «Una guerra sempre és terrible, però no es pot ignorar el perillós gir de Putin cap a l’imperialisme de base ètnica. Aquells que diuen que el conflicte d’Ucraïna és molt lluny i que és poc probable que condueixi a una inestabilitat global es perden la clara advertència que ens ha fet Putin. No hi ha raó per creure que la seva visió anunciada d’una Gran Rússia acabarà a l’est d’Ucraïna i hi ha moltes raons per creure que no ho farà. Els dictadors només es detenen quan són detinguts i apaivagar Putin amb Ucraïna només avivarà la seva gana per més conquestes».

Notícies relacionades

En diverses ocasions, a més, Kaspàrov compara Putin amb Adolf Hitler. Com quan advertia, fa set anys, que «el fracàs en la defensa d’Ucraïna avui és el fracàs dels Aliats en la defensa de Txecoslovàquia el 1938». I afegia, en referència a l’inici de la Segona Guerra Mundial: «El món ha d’actuar ara perquè Polònia el 2015 no exerceixi el paper de Polònia el 1939».

‘Winter is here’

Mentre ‘Winter is coming’ viu un renaixement editorial, Kaspàrov promet a Twitter escriure’n una continuació i anomenar-la ‘Winter is here’ (‘L’hivern ja és aquí’). En aquesta xarxa social continua advertint contra el president rus i analitza l’evolució de la guerra. Però, sobretot, l’excampió d’escacs demana als poderosos que l’escolten que, a diferència del que va passar el 2015, ara sí que el creguin quan diu que Putin és la principal amenaça per a la llibertat mundial.