Aplaudida per l’OMS

Dinamarca es planteja prohibir la venda de tabac als nascuts després del 2010

Fumar és la principal causa de càncer entre els danesos i provoca 13.600 morts anuals al país

Dinamarca es planteja prohibir la venda de tabac als nascuts després del 2010

Ferran Nadeu

2
Es llegeix en minuts

El govern danès té per objectiu erradicar el consum de tabac en les generacions futures. Per a això, el ministre de Sanitat, el socialdemòcrata Magnus Heunicke, ha proposat negar permanentment la venda de tabac i d’altres productes de nicotina a persones nascudes a partir de l’any 2010.

D’aquesta manera, l’edat mínima per consumir aquestes substàncies augmentarà progressivament fins al moment en què el tabaquisme quedi eliminat totalment de la societat. Segons ha explicat Heunicke, el principal objectiu de la proposta és que els joves de Dinamarca «mai comencin a fumar cigarrets».

La legislació actual del país permet comprar tabac o cigarrets electrònics amb nicotina a totes les persones majors de 18 anys. Una barrera que el Ministeri de Sanitat considera insuficient, ja que informa que al voltant d’un 31% dels joves entre 15 i 29 anys fuma. De fet, el consum de tabac és la principal causa de càncer al país nòrdic, i provoca més de 13.600 morts a l’any en un Estat de tan sols 5,8 milions d’habitants.

Dins del pla de reforma sanitària, l’executiu socialdemòcrata també ha comunicat que es planteja pujar l’edat mínima per comprar alcohol al país, que actualment és de 16 anys i passaria a ser de 18.

Divisió d’opinions

La prohibició proposada pel govern ha generat diversitat d’opinions entre el dividit parlament danès (fins a 16 partits tenen representació a la cambra). Entre les veus opositores més rellevants destaca la duresa de Per Larsen, portaveu de salut dels conservadors, que qüestiona la funcionalitat d’una política tan restrictiva.

«Per descomptat, hem de fer tot el possible per garantir que els nens i els joves no comencin a fumar. Però aquests nens es convertiran en adults en algun moment. I després l’Estat dirà que si tens 29 anys pots comprar tabac, però si només en tens 28, llavors no pots comprar-lo» ha explicat Larsen en declaracions recollides per la radiotelevisió pública de Dinamarca (DR).

«Quan ets major d’edat, tens la responsabilitat de la teva pròpia vida i, per tant, també se t’ha de permetre viure la vida que desitges» ha sentenciat.

Mentrestant, la proposta sembla que té una bona acceptació entre els ciutadans. En una enquesta de l’Associació Danesa del Càncer, un 64% dels enquestats s’han posicionat a favor del pla contra el tabac del govern.

Recolzament internacional

Notícies relacionades

Malgrat que no hi ha altres lleis similars al continent europeu, s’ha de destacar que la mesura sobre el tabac que proposa el país nòrdic és molt semblanta la que va aplicar Nova Zelanda l’any passat, quan va prohibir permanentment la venda de productes relacionats amb el tabac a persones nascudes a partir del 2008.

A més, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha aplaudit el moviment de Dinamarca per millorar el benestar de la població. El director general de l’organització, el doctor Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha publicat a les xarxes socials un missatge de recolzament, en que recorda que «l’OMS treballa conjuntament per crear generacions lliures de tabac d’ara endavant».