Contra els tipus més agressius

Càncer de mama: l’Hospital del Mar incrementa l’eficàcia de la immunoteràpia

Una tècnica similar a la d’algunes vacunes de la covid permet localitzar els tumors més resistents

Càncer de mama: l’Hospital del Mar incrementa l’eficàcia de la immunoteràpia
3
Es llegeix en minuts
EFE

Investigadors de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM) i de l’Hospital del Mar han aconseguit transformar tumors resistents a la immunoteràpia en vulnerables a aquest tractament i han aconseguit curacions en ratolins mitjançant una innovadora estratègia terapèutica en càncer de mama triple negatiu, el subtipus més agressiu.

El càncer de mama triple negatiu representa només un 15% dels casos, però és un dels de progressió més ràpida i afecta pacients més joves.

El treball, que ha publicat la revista ‘Nature Cancer’, ha utilitzat un innovador sistema experimental d’ARN missatger, similar a la tecnologia de les vacunes de la covid, per produir un factor, el gen LCOR, a les cèl·lules tumorals i que es facin visibles i sensibles al sistema immunitari.

La investigació l’ha portat a terme el Laboratori de Cèl·lules Mare Canceroses i Dinàmiques de Metàstasi, liderat per Toni Celià-Terrassa, i el Laboratori de Teràpia Molecular del Càncer, coordinat Joan Albanell, amb participació de centres internacionals.

Cèl·lules mare tumorals

Els investigadors han descobert que les cèl·lules mare tumorals són la causa principal de la resistència a la immunoteràpia en aquest subtipus de càncer de mama, perquè aquestes cèl·lules són invisibles al sistema immunitari, i això fa que la immunoteràpia no funcioni.

Aquest subtipus de càncer de mama té nivells baixos del factor LCOR, que exerceix un paper clau, fins ara desconegut, perquè les cèl·lules presentin a la seva superfície els antígens, molècules que permeten al sistema immunitari diferenciar les cèl·lules normals de les tumorals i atacar aquestes últimes.

En el cas de les cèl·lules mare tumorals, la baixa presència d’aquest factor LCOR fa que resultin invisibles a les defenses del cos i es facin resistents a la immunoteràpia.

«Aquesta habilitat de les cèl·lules mare tumorals de mantenir-se invisibles davant el sistema immunitari els permet sobreviure al tractament amb immunoteràpia», ha explicat Celià-Terrassa.

L’investigador ha detallat que han comprovat com, «malgrat el tractament amb immunoteràpia, aquestes cèl·lules sobreviuen i tenen la capacitat de generar resistències, un fet vinculat amb la seva capacitat d’ocultar-se del sistema immunitari, que els permet evadir la immunoteràpia».

Fer visible el tumor

Els investigadors van comprovar amb ratolins de laboratori com aquesta situació es revertia quan s’activava el gen LCOR en aquest tipus de cèl·lules i es posava en marxa la maquinària per ser detectades pel sistema immunitari.

«Es tracta de reconfigurar el tumor per fer-ho totalment visible i, per tant, sensible a la immunoteràpia, passant de la invisibilitat a la visibilitat», ha apuntat Iván Pérez-Núñez, investigador de l’IMIM.

Els científics també han comprovat com, combinant aquesta aproximació amb la immunoteràpia, la taxa de resposta al tractament era total i s’eliminaven tots els tumors curant els ratolins a llarg termini, cosa que, segons els metges, permetria evitar la reaparició del càncer i la generació de resistències.

ARN missatger

Celià-Terrassa ha destacat que han utilitzat una estratègia inspirada en la tecnologia utilitzada per a les vacunes d’ARN missatger contra la covid-19 per transportar i introduir a les cèl·lules tumorals ARN del gen LCOR i activar la seva funció.

Els investigadors van desenvolupar nanovesícules biològiques, petites estructures en forma de bossa formades a les cèl·lules, per traslladar aquesta informació i van comprovar que ho feien de manera exitosa, impedint la invisibilitat de les cèl·lules mare tumorals.

«El que estem fent és que el sistema immunitari vegi millor la cèl·lula tumoral. A diferència de les cèl·lules sanes, les cèl·lules malignes tenen molta més càrrega d’antígens estranys reconeguts, no propis del sistema immunitari. D’aquesta manera, les defenses naturals del cos reconeixeran, atacaran i eliminaran les cèl·lules malignes», ha resumit Celià-Terrassa.

Segons l’investigador, aquesta estratègia pot ser aplicable a altres tipus de tumor, tot i que abans hauran de fer estudis de seguretat i assajos clínics en humans.

Notícies relacionades

El director del Programa d’Investigació en Càncer de l’IMIM-Hospital del Mar i cap del Servei d’Oncologia de l’Hospital del Mar, Joan Albanell, ha conclòs que «el més important és que els resultats experimentals demostren una sensibilització sense precedents del càncer de mama triple negatiu a la immunoteràpia, convertint tumors resistents a tumors virtualment guaribles».

La utilització de LCOR en combinació amb immunoteràpia ha generat ja una patent i l’IMIM ha decidit crear una empresa derivada per al seu desenvolupament.