Mèxic

López Obrador diu ara que «no hi ha cap ruptura» amb Espanya

  • «Vaig dir ‘asserenarem la relació’, que ja no s’estigui pensant que se saquejarà Mèxic impunement», ha aclarit el mandatari

López Obrador diu ara que «no hi ha cap ruptura» amb Espanya
2
Es llegeix en minuts
EFE

El president mexicà, Andrés Manuel López Obrador, ha aclarit aquest dijous que «no hi ha cap ruptura» amb Espanya, però ha insistit en una «pausa» en les relacions entre els dos països pels abusos que ell percep d’algunes empreses espanyoles en el passat.

«El que vaig dir ahir és ‘pel bé dels nostres pobles, tindrem una pausa’. No vaig parlar de ruptura. No. Vaig dir ‘asserenarem la relació’, que ja no s’estigui pensant que se saquejarà Mèxic impunement, això ja va passar, és una falta de respecte», va declarar en la seva roda de premsa diària.

El mandatari es va referir a la polèmica que va produir dimecres quan va proposar una «pausa» en la relació entre Mèxic i Espanya per la corrupció que ell denuncia de companyies espanyoles d’energia, construcció i turisme.

Albares reacciona

El ministre espanyol d’Exteriors, José Manuel Albares, va respondre que la relació «és una associació estratègica que va més enllà de declaracions verbals sobtades o de paraules puntuals» i que «el Govern d’Espanya no ha fet cap acció que pugui justificar una declaració» així. Igualment ha instat López Obrador a aclarir què significa «pausa».

Però López Obrador ha tornat aquest dijous a acusar el «poder polític» d’Espanya de recolzar empreses que «van abusar de Mèxic», entre les quals va enunciar Iberdrola, Repsol i OHL perquè, segons ell, eren «favorites» dels governs anteriors. «Tenim relacions íntimes amb el poble d’Espanya, però en els últims temps durant el període neoliberal, empreses espanyoles avalades pel poder polític, tant d’Espanya com de Mèxic, van abusar del nostre país i del nostre poble, ens van veure com a terra de conquesta», va assegurar en termes semblants al que ha estat repetint des que va arribar a la Presidència.

El president mexicà ja havia declarat el setembre del 2021 que «no són bones les relacions amb Espanya», tot i que en aquell moment es va enfocar en la seva petició que el Govern espanyol oferís disculpes pels abusos comesos contra pobles originaris durant la conquesta i la colònia.

Implicacions de la «pausa»

Ara, ha considerat que el Govern d’Espanya també hauria de demanar perdó pel comportament de les seves companyies, que ha acusat d’«influentisme» i d’«afavorir-se» del pressupost públic de Mèxic. «Ens han ofès als mexicans perquè no només és que treballin els alts funcionaris amb aquestes empreses, sinó el que ens costa aquest tipus de relació, estem parlant de subsidis, diners del pressupost», ha comentat.

Notícies relacionades

El mandatari no ha ofert més detalls sobre el que implica la «pausa» que proposa en les relacions, però ha argumentat que «no és fòbia o xenofòbia». «Haurien d’oferir fins i tot disculpes, no ho han fet, no importa, però entrarem en una etapa nova a poc a poc, i repeteixo, no és ruptura, és només dir ‘ha passat això’, i el poble de Mèxic ha de saber-ho i el poble d’Espanya», ha remarcat.

Diversos representants de Morena, el partit de López Obrador, ja van indicar dimecres que les paraules del president no signifiquen una ruptura en les relacions amb Espanya ni que es demani reduir les inversions de les empreses espanyoles a Mèxic.