Tensió diplomàtica

Espanya demana explicacions a Mèxic per la «pausa» en les relacions amb Espanya

López Obrador va decidir suspendre la relació després d’arremetre contra les empreses espanyoles al país

Espanya demana explicacions a Mèxic per la «pausa» en les relacions amb Espanya

EFE

2
Es llegeix en minuts

El ministre d’Afers Exteriors, la UE i Cooperació, José Manuel Albares, ha demanat explicacions per telèfon al seu homòleg mexicà, Marcelo Ebrard, a fi d’«aclarir» la proposta de fer una «pausa» en la relació bilateral plantejada pel president de Mèxic, Andrés Manuel López Obrador, segons han confirmat fonts diplomàtiques a Europa Press.

Albares ja havia manifestat prèviament la «sorpresa» del Govern per les paraules del mandatari mexicà que, després d’arremetre contra Espanya i les empreses espanyoles presents al país, va considerar que el millor seria una «pausa» en la relació. En aquest sentit, el ministre va avançar que intentaria aclarir l’«abast» de les mateixes i el seu significat.

Igualment, va deixar clar que el Govern d’Espanya «no ha fet cap acció que pugui justificar una declaració d’aquest tipus», després de recordar que la relació entre els dos països és «estratègica» i que va «més enllà de declaracions verbals sobtades o paraules puntuals». Així mateix, va recalcar que l’Executiu sempre defensarà els interessos d’Espanya «en qualsevol circumstància i davant qualsevol país».

La trucada entre Albares i Ebrard «va transcórrer en el bon to habitual entre tots dos», han assegurat les fonts consultades, que no han brindat més detalls sobre el contingut del discutit pels dos ministres i si Albares va obtenir els aclariments que buscava. Els dos ministres van tenir ocasió de reunir-se el 27 de gener a Hondures coincidint amb la presa de possessió de la nova presidenta del país, després que el Govern va concedir el plàcet al nou ambaixador mexicà, que havia sigut sol·licitat al novembre i el retard havia generat dubtes a Mèxic sobre si era una represàlia per les crítiques continuades de López Obrador cap a Espanya.

Crítiques al llegat colonial espanyol

Notícies relacionades

El mateix Albares havia assegurat abans d’això que hi havia «interès d’obrir una nova pàgina» i havia avançat que «en els pròxims mesos reforçarem molt les relacions amb Mèxic», després que el mateix mandatari mexicà hagués parlat també en aquest mateix sentit. El president mexicà s’ha mostrat molt crític amb el llegat colonial espanyol, i ha exigit en diverses ocasions que Espanya es disculpi.

En aquest sentit, va remetre el març del 2019 una carta al rei Felip VI reclamant que «l’Estat espanyol admeti la seva responsabilitat històrica» per les ofenses comeses durant la conquesta i «ofereixi les disculpes o rescabalaments polítics que convinguin». Fa unes setmanes, no obstant, va afirmar que les relacions «estan bé», encara que va reconèixer que hi havia hagut «discrepàncies» i de fet n’hi continua havent-hi. En aquest sentit, es va referir al fet que mai hi va haver una resposta a la carta al Rei. «S’ho van prendre malament i ni tan sols em van respondre la carta», va assenyalar, lamentant el que el Govern no hagués acceptat «oferir una disculpa per reiniciar una etapa nova». «No obstant, ja que això ja va passar, cadascú que assumeixi la seva responsabilitat», va manifestar, si bé va considerar que el «perdó» és una cosa important i «va poder ajudar molt». El Govern, per la seva banda, ha minimitzat en tot moment les crítiques, que ha arribat a emmarcar als «debats interns» del país asteca, i ha reconegut la importància de la relació amb Mèxic, «un soci estratègic», però també ha deixat clar que no es disculparà pel passat.