Mediàtica cortesana

La princesa saudita Basma és alliberada després de tres anys a la presó sense càrrecs

  • La salut de la filla petita del rei Saud ha empitjorat significativament durant el seu període a la presó, on va ser privada de llibertat junt amb la seva filla Suhud

  • El seu cosí, el príncep hereu Mohammed bin Salman, va portar a terme una campanya d’empresonament d’activistes, crítics i membres de la família reial que el va catapultar al poder

La princesa saudita Basma és alliberada després de tres anys a la presó sense càrrecs

MANDEL NGAN

3
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

Basma i Suhud per fi coneixen la llibertat. Les autoritats de l’Aràbia Saudita han alliberat la princesa Basma bint Saud al Saud, filla del rei Saud, i la seva filla Suhud al Sharif després de passar gairebé tres anys entre reixes sense càrrecs. La mediàtica cortesana va desaparèixer el març del 2019 per acabar a la presó saudita Al Hair, on s’han detingut altres destacats presos polítics, com l’activista feminista Lujain al Hazlul. En una declaració per a l’ONU el 2020, la seva família va apuntar al seu «historial com a crítica oberta dels abusos» del règim i a una disputa per l’herència del seu pare, deposat pel seu germà Faisal, com els motius del seu empresonament.

«Estem contents que la cort reial i Mohammed bin Salman [el líder de facto del regne] hagin consentit alliberar-les totes dues», ha celebrat Henri Estramant, l’assessor legal de la princesa. «És un bon senyal perquè el país segueixi el seu procés de desenvolupament de l’estat de dret», ha afegit. Després de ser «alliberades del seu empresonament arbitrari», Basma, de 57 anys, i Suhud, de 30, van arribar casa seva, a Jiddah, dijous passat. Totes dues van ser detingudes quan Basma es disposava a viatjar a Suïssa per rebre tractament per un problema del cor.

Malgrat el seu alliberament, no ha quedat clar si les dones podran viatjar ara a l’estranger perquè Basma rebi de manera urgent un tractament que no està disponible a l’Aràbia Saudita. «Se li va negar l’atenció mèdica que necessitava per a una afecció potencialment mortal», ha denunciat el grup ALQST per als drets humans a l’anunciar la seva excarceració. La salut de la princesa Basma s’ha deteriorat significativament des del moment de la detenció. «Sembla esgotada, però està de bon humor i agraïda de reunir-se amb els seus fills en persona», ha declarat Estramant.

Crítica als abusos

El seu empresonament va sorprendre en el seu moment, ja que no és un membre significatiu de la família reial ni ha ocupat cap càrrec governamental. La filla petita del segon rei de l’Aràbia Saudita va passar gran part de la seva vida a Londres, des d’on es va fer campanya pel seu alliberament. A la capital britànica, la princesa oferia opinions sobre l’Aràbia Saudita en els mitjans de comunicació de manera ocasional, cosa inusual en la família reial. Es va mostrar crítica amb el sistema legal del regne, basat en la llei de la xaria, i va demanar que el país adoptés una constitució que protegís els drets de la ciutadania.

Notícies relacionades

També va criticar el tractament del regne a les dones, amb una capacitat ínfima per dissenyar les seves vides sota les restrictives lleis de tutelatge, algunes de les quals han sigut revocades pel seu cosí, Mohammed bin Salman, conegut per les seves sigles MBS. «Ella pensava que les seves connexions familiars l’empararien, però MBS ha tancat membres de la família més notoris que ella», va confessar un membre de la reialesa saudita a l’exili. Fa dècades que, filla d’un rei deposat pel seu germà, intenta recuperar les terres i els milers de milions d’euros que pertanyien al seu pare. 

La seva enemistat amb el príncep hereu per aquesta disputa va empitjorar per les seves crítiques al règim. «La princesa Basma defensa des de fa anys arreu del món els drets humans», van recordar els seus aliats al Regne Unit el mes de març passat. «La seva filla [Suhud] fa dos anys que està empresonada en unes condicions horribles pel mer fet de recolzar la seva mare; creiem que es tracta d’una cosa menyspreable», van denunciar en una carta al Govern britànic. L’empresonament d’activistes, crítics i membres de la família reial coincideix amb l’ascens de MBS i la consolidació del jove al poder, després que el seu pare, el rei Salman, accedís al tron el 2015.