Avenç per a les dones

L’Aràbia Saudita llança la seva primera lliga de futbol femení a porta tancada

  • Les autoritats esportives saudites creen un campionat amb 16 equips i donen impuls a la selecció nacional femenina que jugarà el primer amistós el febrer vinent

  • El primer partit s’ha jugat sense premsa, acusant les crítiques al règim d’utilitzar l’esport com a façana per tapar el seu pobre historial de drets humans i els abusos a les dones

L’Aràbia Saudita llança la seva primera lliga de futbol femení a porta tancada
5
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

Els peus de Farah Jafri van néixer per estar enganxats a la pilota. Aquesta jove saudita utilitzava qualsevol ocasió per agafar-la i meravellar tothom qui l’envoltava. Al pati de l’escola amb les seves companyes o al carrer amb qui fos. Des de casa, enganxava els ulls a la pilota que altres dominaven i s’atrevia a somiar que algun dia serien els seus peus els que corressin per la verda gespa. Ara, als 18 anys, Jafri és una de les 30 jugadores seleccionades entre 400 candidates per formar part de l’equip nacional femení de l’Aràbia Saudita. Ara, els peus de Farah Jafri són part de la història. 

«Al començament del meu viatge futbolístic, vaig enfrontar algunes dificultats perquè no totes les persones ho van acceptar», diu la jove a AFP. Mentre entrena, Jafri confessa que somia convertir-se en professional i jugar a la primera divisió britànica. «Somio el dia que pugui representar el meu país en el Mundial femení», revela. L’anhel de moltes joves com Jafri és més a prop que mai de convertir-se en realitat. L’Aràbia Saudita ha llançat aquest dilluns la seva primera lliga de futbol femení al país.

El pas s’emmarca en el «programa de recolzament de la Federació de Futbol de l’Aràbia Saudita (SAFF, per les sigles en anglès) al futbol femení des del 2017», va anunciar l’Agència de Premsa Oficial de l’Aràbia Saudita (SPA). Lamia Bahaian, directora femenina de la SAFF, l’ha descrit com «una estratègia ambiciosa en què totes compartim passió, ambició i determinació per fer avançar el futbol femení i arribar als nivells més alts». Per aconseguir-ho, s’han establert tres centres de formació per a nenes d’entre 13 i 17 anys a tot el país i es preveu que de cara al 2025 seran nou.

Tot i que sovint, aquestes esportistes han hagut de mantenir la seva passió amagada. Les que ja formen part de clubs creats pel seu propi afany entrenen malgrat les dificultats que les envolten. Totes aquestes jugadores treballen o estudien i a cap li paguen per jugar. Algunes han de conduir més de dues hores per arribar a l’entrenament i dues més per tornar a casa. Les noves oportunitats de formació permetran que les joves comencin aviat la seva preparació i tenir més opcions de fer carrera en el futbol, ja sigui dins o fora de l’Aràbia Saudita. 

16 equips

En aquesta nova lliga participaran 16 equips i els partits es disputaran a tres ciutats: Riad, Dammam i Jiddah, a la vora del mar Roig. Es disputaran tornejos regionals, amb sis equips a Riad i Jiddah, i quatre més a Dammam. Els tres primers de les lligues de Riad i Jiddah i els dos primers de Dammam passaran a la fase de grups, que es jugarà com un torneig eliminatori a principis de l’any que ve a la ciutat costanera. Per ara, les autoritats no han anunciat cap restricció de roba esportiva per a les jugadores, que en el passat es van enfrontar a un escrutini de la policia religiosa, que imposava un estricte codi de vestimenta. 

També les institucions esportives saudites busquen desenvolupar un equip nacional femení fort que competeixi en tornejos internacionals. Per aconseguir-ho, han fitxat com entrenadora l’alemanya Monika Staab, que el 2002 va guanyar la Copa de la UEFA femenina al capdavant de l’Eintracht de Frankfurt. Després de dirigir les seleccions femenines nacionals de Bahrain i Qatar, Staab s’ha mostrat optimista. «D’aquí cinc o vuit anys, podrien ser les número u al Golf i això seria un gran èxit», ha declarat. L’equip es prepara per al seu primer amistós al febrer, l’antesala d’uns altres tres partits internacionals que jugarà per poder generar un rànquing FIFA.

Sportswashing de MBS

Notícies relacionades

SportswashingPerò l’opacitat amb què s’ha iniciat aquesta celebrada lliga ha fer minvar l’esperança d’un canvi real per a les dones saudites. El primer partit s’ha jugat a Riad però poca gent l’ha vist. No hi ha hagut ni presència de càmeres de televisió ni periodistes. A les grades només es podia accedir amb invitació, i no s’ha fet massa difusió de l’esdeveniment. «Final del partit: L’Al-Seham al-Zarqá i l’Etihad al-Riyad empaten 1-1 i comparteixen els punts», aquesta ha sigut tota la informació compartida sobre el primer partit de la lliga de futbol femení de l’Aràbia Saudita.

La clandestinitat a què s’ha sotmès els partits ve a confirmar les acusacions de sportswashing cap al príncep hereu Mohammed bin Salman. No és el primer cop que el governant de l’Aràbia Saudita utilitza esdeveniments esportius o l’esport en si mateix per mirar de netejar una imatge pública tacada pel pobre historial de drets humans al país. Amb la presència de dones activistes encara entre reixes, uns quants partits de futbol no poden dissimular l’ultraconservadorisme patriarcal de la nació musulmana. Els somnis de les més joves acabaran només reflectits a la pantalla del televisor si ningú els mostra, ara sí, els peus de Jafri corrent sobre la gespa.