Crítica internacional

Alliberada una activista feminista saudita després de tres anys de presó

  • El tribunal suspèn la condemna a Loujain al-Hathloul, castigada per defensar els drets de les dones

zentauroepp55984049 file photo  saudi women s rights activist loujain al hathlou201126160735

zentauroepp55984049 file photo saudi women s rights activist loujain al hathlou201126160735 / HANDOUT

2
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

La destacada activista pels drets de les dones Loujain al-Hathloul va ser alliberada d’una presó saudita després de gairebé tres anys rere les reixes, va dir la seva família dimecres, un cas que ha provocat la condemna internacional.

Al-Hathloul, de 31 anys, va ser detinguda el maig del 2018 i condemnada el desembre a gairebé sis anys de presó per càrrecs que experts en drets humans de l’ONU han qualificat d’«espuris» en virtut d’àmplies lleis antiterroristes. El tribunal, que també va ordenar la prohibició de viatjar durant cinc anys, ha suspès dos anys i 10 mesos de la seva condemna, la major part de la qual ja s’ha complert.

«El millor dia de la meva vida»

»La Loujain és a casa!», va tuitejar la seva germana Lina, publicant una foto en primer pla del rostre d’al-Hathloul.

Una altra germana, l’Alia, va dir a un altra publicació que al-Hathloul estava a casa els seus pares a l’Aràbia Saudita, afegint «aquest és el millor dia de la meva vida.»

La Casa Blanca va dir a principis d’aquest mes que el president Joe Biden, que està adoptant una línia més ferma amb el regne, espera que l’Aràbia Saudita millori el seu historial de drets humans, incloent l’alliberament d’activistes pels drets de les dones i altres presos polítics.

Al-Hathloul, detinguda juntament amb diverses activistes dels drets de la dona, va ser condemnada per càrrecs com intentar canviar el sistema polític saudita i perjudicar la unitat nacional. Human Rights Watch va qualificar la seva condemna de «paròdia de la justícia».

Drets de les dones

Els grups de drets i la seva família afirmen que al-Hathloul, que va fer campanya pel dret de les dones a conduir i pel final del sistema de tutela masculina del regne, va ser sotmesa a abusos, com descàrregues elèctriques, ofegament, flagel·lació i agressió sexual.

Notícies relacionades

Les autoritats saudites han negat les acusacions. Un tribunal d’apel·lació saudita va desestimar la denúncia d’al-Hathloul d’haver sigut torturada a la presó, al·legant falta de proves, segons va informar dimarts la seva família.

L’historial de drets de l’Aràbia Saudita va ser objecte d’un intens escrutini mundial després de l’assassinat el 2018 del destacat periodista saudita Jamal Khashoggi en mans d’agents saudites, que va entelar la imatge del príncep hereu Mohammed bin Salman. El príncep ha negat haver ordenat l’assassinat del columnista del Washington Post.