Tensió a l’Assemblea Nacional

El passaport de vacunació francès supera el primer tràmit parlamentari després de la polèmica de Macron

  • La llei que limitarà la vida social als no vacunats ha de passar ara al Senat i tornar a la Cambra baixa abans de l’aprovació definitiva

  • Està previst que tiri finalment endavant, encara que no podrà entrar en vigor el 15 de gener com pretenia el Govern

El passaport de vacunació francès supera el primer tràmit parlamentari després de la polèmica de Macron

Bertrand GUAY / AFP

1
Es llegeix en minuts
EFE

L’Assemblea Nacional francesa ha adoptat aquesta matinada en primera lectura el projecte de llei per introduir el passaport de vacunació, que té per objecte vetar l’accés a bars, restaurants i llocs públics als no vacunats contra el coronavirus.

El text va ser aprovat per 214 vots a favor, 93 en contra i 27 abstencions, després de tres dies de debats ardus que van acabar fins i tot en dues ocasions en suspensió de la sessió i en polèmica generada per les declaracions del president, Emmanuel Macron, sobre la seva estratègia: «Als no vacunats, tinc moltes ganes de fastiguejar-los. I això és el que continuarem fent, fins al final.

El projecte passarà ara al Senat abans de la tornada a l’Assemblea per a una adopció definitiva, però és poc probable que sigui promulgat per al 15 de gener, quan el Govern preveia el seu ús.

No s’acceptaran tests negatius

Amb aquesta nova mesura, tots els majors de 12 anys hauran de justificar la pauta de vacunació per accedir a activitats d’oci, restaurants, fires i transport públic, per tant, ja no serà possible mostrar un test negatiu, a excepció dels hospitals.

Dilluns, durant el primer debat, els diputats de l’oposició van aprofitar l’absència de la majoria per suspendre el vot i evitar que es prolongués durant tota la nit.

Dimarts a última hora, la publicació d’una entrevista a Macron en què assegurava voler «fastiguejar» els no vacunats amb el passaport sanitari va despertar la còlera de nombrosos diputats, cosa que va portar també a suspendre la sessió.

Aquest dimecres, el primer ministre, Jean Castex, va haver d’intervenir en l’obertura del debat per mirar de calmar els ànims.

A més, durant els debats i els dies previs, desenes de diputats de l’Assemblea Nacional han sigut objecte d’amenaces de mort i fins i tot algun ha patit algun atac a la seva vivenda.

Rècords diaris

Notícies relacionades

El país supera des de fa una setmana tots els rècords de contagis del coronavirus. Aquest dimecres hi va haver 332.252 nous casos confirmats, quan hi ha a més uns cinc milions de persones que encara no s’han vacunat.

Les hospitalitzacions també estan pujant: hi ha 20.688 pacients ingressats, 502 més en un dia, dels quals 3.695 estan a les ucis.