Vigilància massiva

L’excanceller d’Àustria fitxa per una firma d’espionatge que té com a propietari un amic de Trump

  • Després de dimitir per un escàndol de corrupció, Sebastian Kurz serà estrateg global per a una controvertida empresa d’anàlisi de dades

  • El seu propietari, el multimilionari Peter Thiel, va donar a la campanya de Trump i ha declarat que la llibertat és incompatible amb la democràcia

zentauroepp48259587 epa6390  viena  austria   21 05 2019   el canciller austriac190521132637

zentauroepp48259587 epa6390 viena austria 21 05 2019 el canciller austriac190521132637 / CHRISTIAN BRUNA

2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Durant anys, les portes giratòries han fet que, després de deixar la política, alts càrrecs públics passin a treballar per a gegants privats, des de grans bancs a empreses energètiques. Ara també passa amb les tecnològiques. I és que l’excanceller austríac Sebastian Kurz, forçat a dimitir a l’octubre després d’un escàndol de corrupció, ha anunciat aquest dijous que fitxa per Palantir, una de les companyies més controvertides de Silicon Valley per promocionar la vigilància i pels seus llaços amb Donald Trump.

A partir de l’any vinent, Kurz passarà a ser estrateg global de Palantir, on tindrà un sou de fins a 300.000 dòlars anuals, segons ha informat el diari austríac ‘Heute’. L’exmandatari conservador, de 35 anys, va anunciar aquest desembre que es retirava de la política després de ser investigat per presumptament haver subornat una publicació a canvi d’informacions favorables.

Fundada el 2003, aquesta empresa especialitzada en l’anàlisi massiva de dades ha dissenyat eines que rastregen i analitzen grans volums d’informació per tenir-ho tot sota control i que ven a governs i agències d’intel·ligència. Així, han sigut utilitzats per la CIA, l’FBI i l’Exèrcit nord-americà per combatre el terrorisme. No obstant, també van servir l’administració Trump per identificar immigrants sense documents, separar-los de les famílies i deportar-los. La policia de Los Angeles va utilitzar una altra distòpica tecnologia de Palantir que deia que predeia crims però va acabar servint per espiar i perseguir activistes afroamericans.

Vincles amb Trump

A més de pel seu potencial impacte sobre els drets civils, la controvèrsia de Palantir també es deu al seu fundador i president, Peter Thiel. El temut empresari germano-nord-americà es va convertir en milionari després de cofundar el mètode de pagament PayPal al costat d’altres tecnòcrates, com Elon Musk, i en multimilionari gràcies a les seves inversions. Entre d’altres, Facebook, de la qual ara és membre de la junta directiva. Thiel també ha invertit en criptomonedes, en el sector biotecnològic i en el financer.

Més enllà del seu currículum, Thiel és un fervent llibertari que rebutja l’Estat i creu que la llibertat i la democràcia «ja no són compatibles». En un llibre va explicar que estava en contra del lliure mercat i a favor dels monopolis.

Notícies relacionades

El 2016 va tendir la mà a Trump i va donar 1,2 milions de dòlars a la seva campanya. Amb l’arribada del magnat a la Casa Blanca, Thiel es va cobrar el seu favor, i es van disparar els contractes públics de Palantir. Segons el ‘Wall Street Journal’, el seu rol a Facebook va ser clau perquè la plataforma permetés durant anys la publicació de propaganda política, encara que inclogués mentides. També té bon contacte amb Steve Bannon, convertit en guru de l’extrema dreta global.

Thiel i Kurz també podrien tenir una relació més estreta del que es coneix. Tots dos es van reunir el 2019. Segons el canal ‘Plus 24’, aquesta tardor l’excanceller havia d’entregar-li un premi al polèmic inversor, una cosa que no va tenir lloc a causa de l’escàndol de corrupció que va acabar per dinamitar el Govern d’Àustria.