Aliança estratègica

Algèria s’acosta a l’Autoritat Palestina davant l’avenç d’Israel al món àrab

  • Anuncia una donació de 100 milions de dòlars i es compromet a organitzar una conferència d’unificació de les diferents faccions

  • Tunísia demana als països àrabs que deixin de banda les diferències i defensin les aspiracions palestines

Algèria s’acosta a l’Autoritat Palestina davant l’avenç d’Israel al món àrab

THAER GHANAIM

3
Es llegeix en minuts

Algèria, Tunísia i l’Autoritat Nacional Palestina volen rellançar la causa palestina després de l’acostament de diversos països àrabs a Israel, especialment el Marroc. El president palestí, Mahmud Abbàs, ha visitat aquesta setmana els dos països magribins per reunir-se amb el seu homòleg algerià, Abdelmedjid Tebboune, i el tunisià, Kais Saied. Entre els missatges de solidaritat, l’Alger s’ha compromès a reunir al seu territori les diferents faccions palestines amb l’objectiu de buscar la seva esquiva unitat de cara a la pròxima cimera de la Lliga Àrab, prevista per al març. 

El president tunisià va demanar a tots els països àrabs que s’uneixin per defensar les aspiracions palestines malgrat «les diferències, que són fabricades i que només serveixen l’entitat ocupant», segons van recollir les agències. Aquesta ha sigut la primera reunió entre Abbàs i Saied, una cita que van aprofitar al seu torn per inaugurar dimecres la nova seu de l’ambaixada palestina a Tunísia.

Dos dies abans, Abbàs va ser rebut pel president algerià a peu de pista, on l’esperava un protocol propi de les visites d’Estat. Feia set anys que el representant palestí no visitava Algèria, on el lideratge de l’Organització per a l’Alliberament de Palestina (OAP) va tenir la seva seu als anys 80, i el moment triat no sembla casual: Algèria i el Marroc passen actualment una de les seves pitjors crisis diplomàtiques. Una crisi agreujada per la normalització de relacions entre els governs marroquí i israelià. 

100 milions per a l’ANP

Durant la visita de dos dies a l’Alger, Tebboune va defensar que «la causa palestina concerneix tots els pobles àrabs-musulmans» i va manifestar el seu «recolzament infrangible a tots els seus drets legítims». El president també va anunciar una donació de 100 milions de dòlars a Palestina. Algèria s’ha compromès a «organitzar una conferència d’unificació de les faccions palestines per aconseguir aquest noble objectiu i reforçar les files palestines sota la bandera de l’Organització per a l’Alliberament de Palestina», segons un comunicat conjunt publicat per l’agència de notícies algeriana. La visita oficial es produeix com a preludi a la trobada de la Lliga Àrab prevista per al mes de març a Alger.

La gira magribina d’Abbàs es produeix dues setmanes després del viatge del ministre israelià de Defensa, Benny Gantz, al Marroc parafirmar un acord en matèria de Defensa, el primer pacte en aquest àmbit que Israel tanca amb un país àrab. Aquesta aliança entre Rabat i Tel Aviv és vista com una amenaça a ulls del règim algerià, que l’agost passat va decidir trencar relacions diplomàtiques amb el seu veí, a més de tancar el seu espai aeri a les aeronaus marroquines.

El Marroc va decidir fa un any normalitzar les seves relacions amb l’Estat jueu a canvi del reconeixement per part de Donald Trump de la marroquinitat del Sàhara Occidental

A més del país magribí, també els Emirats Àrabs Units, Bahrain i el Sudan van optar per establir relacions diplomàtiques amb les autoritats israelianes en el marc dels Acords d’Abraham, impulsats per l’anterior president nord-americà. 

L’equilibri marroquí amb la causa palestina

Notícies relacionades

«Reiterem la ferma posició del Marroc a favor de la causa palestina, basada en la solució dels dos Estats acordada internacionalment», va assegurar la setmana passada el monarca alauita Mohamed VI en un missatge amb motiu del Dia Internacional de Solidaritat amb el Poble Palestí (29 de novembre). En un text dirigit a les Nacions Unides, el rei també va defensar el seu «compromís amb les negociacions entre els protagonistes com a única via per arribar a una solució definitiva, duradora i global». 

Aquell mateix dia es van celebrar en una desena de ciutats marroquines petites concentracions a favor del poble palestí i en contra de la normalització de relacions amb Israel. Històricament, els carrers del Marroc han sigut escenari de grans mobilitzacions en solidaritat amb la causa palestina, tot i que aquests últims mesos l’afluència en les protestes ha baixat i fins i tot la policia ha prohibit i reprimit algunes concentracions contràries a l’acostament a Israel.