Investigació

El Suprem del Brasil obre una investigació a Bolsonaro per vincular la vacuna de la Covid amb la sida

Un magistrat del tribunal accepta la petició de la comissió parlamentària que va analitzar els possibles delictes comesos pel Govern del país durant la pandèmia

El Suprem del Brasil obre una investigació a Bolsonaro per vincular la vacuna de la Covid amb la sida
1
Es llegeix en minuts

El jutge del Tribunal Suprem del Brasil, Alexandre de Moraes, ha ordenat obrir una investigació al president, Jair Bolsonaro, per unes declaracions del mes d’octubre passat en les que assegurava que aquells que es vacunen contra el coronavirus tenen més possibilitat de presentar immunodeficiències contra la sida.

La decisió del magistrat atén una petició de la comissió parlamentària que va investigar els possibles delictes que hauria comès el Govern de Bolsonaro durant la gestió de la pandèmia, entre els quals, el de difusió de notícies falses.

El passat 22 d’octubre, durant una de les seves intervencions setmanals a les xarxes socials, el president Bolsonaro va desbarrar al suggerir que els vacunats contra el coronavirus «estan desenvolupant la síndrome de la immunodeficiència adquirida», basant-se en uns suposats informes de les autoritats del Regne Unit.

Aquesta associació d’idees va ser ràpidament rebutjada per part de les autoritats mèdiques brasileres per «falsa i absurda». El president de l’agència del medicament (Anvisa), Antonio Barra Torres, va sortir a aclarir que les vacunes contra el coronavirus no estan relacionades amb l’aparició d’altres malalties.

Notícies falses

Aquestes paraules de Bolsonaro van provocar que dies després Facebook retirés el vídeo de les seves plataformes al considerar que violava les seves polítiques que prohibeixen «al·legar que les vacunes contra el coronavirus maten o poden causar danys greus».

Notícies relacionades

Aquest va ser el segon vídeo que l’empresa li va retirar a Bolsonaro, després d’una gravació del març del 2020 en la qual el president brasiler promocionava l’ús de la cloroquina, un fàrmac contra la malària, per tractar de manera preventiva el coronavirus, malgrat que la ciència ha demostrat no només que és ineficaç, sinó que també podria ser contraproduent en alguns casos.

L’informe final de la comissió parlamentària que va investigar la gestió de Bolsonaro durant la crisi sanitària va proposar, a més de prohibir-li les xarxes socials perquè deixés de difondre notícies falses, acusar-lo de nou delictes, entre els quals, el de lesa humanitat, prevaricació, ús irregular de fons públics i xarlatanisme, figura que recull el Codi Penal per castigar els qui promocionin remeis secrets contra malalties.