Reforma legislativa

El Parlament indi deroga les polèmiques lleis de la reforma agrària

  • L’Executiu indi va anul·lar els decrets de manera exprés i sense debat, a falta de pocs mesos per a les eleccions regionals

El Parlament indi deroga les polèmiques lleis de la reforma agrària
2
Es llegeix en minuts
EFE

El Parlament indi va derogar aquest dilluns a les seves dues cambres, sense debat previ, les tres controvertides lleis que prometien una reforma agrària i contra les quals van protestar durant un any milers de grangers. «Acollim amb beneplàcit que es retirin les lleis. Però volíem una discussió (al Parlament) perquè el país conegués els inconvenients, què s’ha de fer, i què estem demanant», va declarar el líder opositor a la Rajya Sabha, Mallikarjun Kharge, que va acusar l’actual president del Govern, Narendra Modi, d’haver derogat les lleis sense debat previ i de manera fugaç.

A causa de l’àmplia majoria del Govern a les dues cambres, la suspensió de les lleis es va produir de manera exprés, malgrat que Modi s’havia mostrat disposat aquest matí a permetre el debat. «El Govern està disposat a debatre tots els temes obertament, està a punt per respondre totes les preguntes que hi hagi al Parlament, que també hi hagi pau», va dir el cap de l’Executiu indi en un discurs amb motiu de l’inici del període de sessions.

Amb tot això, les tres lleis impulsades pel Govern indi fa una mica més d’un any i aprovades al Parlament passaran a quedar sense efecte una vegada que la llei de derogació sigui ratificada en un mer tràmit pel president indi, Ram Nath Kovind. L’aprovació del projecte ha tingut lloc dies després que el primer ministre indi anunciés de manera inesperada la seva decisió de revocar les normes. «Em disculpo si alguns agricultors no van entendre la nostra intenció genuïna i el que volíem fer a través de les lleis agrícoles. Hem decidit derogar les tres lleis agrícoles», va declarar Modi el 19 de novembre en un missatge de vídeo.

A pocs mesos d’eleccions

Notícies relacionades

Les polèmiques lleis van ser impulsades pel Govern indi amb la intenció de revifar l’agricultura al país, atorgant als camperols més poder sobre el mercat. Aquestes lleis relaxaven una sèrie de normes sobre el preu mínim de venda, l’emmagatzemament, i la negociació amb la indústria, que fins aleshores havien evitat l’entrada del sector al lliure mercat. No obstant, els agricultors van considerar les reformes com a contràries, a l’assegurar que això deixaria en mans de les grans empreses el control del comerç, i oprimiria encara més els grangers, que són la més gran i marginada força de treball de l’Índia, cosa que va provocar immediatament la manifestació de milers de camperols que van marxar fins a Nova Delhi i es mantenen des de fa un any acampats a les vores de la capital índia exigint la derogació de la lleis.

És una de les protestes més grans que hagi afrontat el Govern de Modi durant el seu mandat, i els manifestants han anunciat que continuaran fins que s’atenguin altres demandes, com una cobertura a més productes del preu mínim de recolzament. La decisió de la derogació té lloc mesos abans de les eleccions legislatives regionals als estats del nord d’Uttar Pradesh i Punjab, dos estats agrícoles on el descontentament camperol es podria convertir en un factor electoral clau.