Crisi migratòria

L’Iraq anuncia el primer vol de repatriació de migrants a la frontera bielorussa

  • El Ministeri d’Exteriors del país ha documentat almenys571 iraquians encallats en vuit campaments, tot i que va indicar que «no és possible tenir-ne el nombre complet»

L’Iraq anuncia el primer vol de repatriació de migrants a la frontera bielorussa

AFP / WOJTEK RADWANSKI

2
Es llegeix en minuts

El Govern iraquià ha anunciat l’organització del primer vol de repatriació «voluntari» per al 18 de novembre dels migrants iraquians que es troben encallats a la frontera entre Bielorússia i Polònia, on miren d’entrar de forma il·legal en territori de la Unió Europea (UE).

«L’Iraq realitzarà el primer vol per als qui desitgin tornar-hi voluntàriament el dia 18 d’aquest mes», va afirmar el portaveu del Ministeri d’Exteriors, Ahmed al-Sahaf, al canal de televisió Al Iraqiya en les últimes hores i reproduït per l’agència oficial de notícies iraquiana, INA. Al-Sahaf no va aportar més detalls sobre el viatge ni va indicar quantes persones s’hi podran registrar, tot i que va advertir als ciutadans iraquians encallats que «han d’anar amb compte» per les xarxes que exploten a la frontera.

El Govern iraquià ja va anunciar el 12 de novembre que repatriaria els nacionals que ho demanessin amb la possibilitat d’obrir un vol des de Bagdad o Erbil (la capital de la regió autònoma del Kurdistan iraquià) cap a Beirut i després a Minsk per transportar els qui desitgin tornar-hi.

571 persones encallades

Segons Al-Sahaf, el ministeri ha documentat almenys 571 iraquians encallats en vuit campaments, tot i que va indicar que «no és possible tenir-ne el nombre complet». Així mateix, va indicar que el Ministeri d’Exteriors està seguint la crisi i han pres mesures com suspendre els vols directes des de l’Iraq a Bielorússia, «però el problema ve d’aquells que viatgen a Bielorússia a través de vols des de països fora de l’Iraq que han proporcionat corredors, com Turquia, Qatar, els Emirats i Egipte», va asseverar.

Notícies relacionades

L’Aviació Civil de Turquia va anunciar divendres que els ciutadans de l’Iraq, Síria i el Iemen no podran volar des d’aeroports turcs cap a Bielorússia a causa de la situació creada a la frontera d’aquest país amb Polònia.

A principis d’agost, l’Iraq va suspendre els vols a Minsk, després que Bagdad fos pressionat per la comunitat internacional per frenar la immigració il·legal d’iraquians que creuen de Bielorússia a Lituània, davant l’augment del flux de migrants cap a territori comunitari. La UE acusa el règim del president bielorús, Alexandr Lukashenko, d’organitzar trasllats de migrants des de països de l’Orient Mitjà fins a la frontera que Bielorússia té amb Polònia o Lituània, on es mantenen milers d’aquestes persones. Brussel·les ha considerat aquesta situació un «atac híbrid» llançat per Minsk i no una crisi migratòria a l’ús.