Comença a injectar des dels 5 anys

Àustria inicia el confinament per Covid dels no vacunats

La mesura afecta prop de 2 milions de ciutadans majors de 12 anys que no estan immunitzats

Àustria inicia el confinament per Covid dels no vacunats

GERT EGGENBERGER/APA

2
Es llegeix en minuts
EFE

L’ordre de confinament a Àustria exclusivament per als prop de 2 milions de ciutadans majors de 12 anys que no estan immunitzats contra la Covid ha entrat en vigor aquest dilluns, una mesura inèdita anunciada diumenge pel Govern malgrat l’escepticisme dels científics. I aquest mateix dilluns Viena ha començat a vacunar els nens d’entre 5 i 11 anys, sense esperar el vistiplau de la Unió Europea (UE), i ja s’han esgotat les més de 9.000 primeres cites disponibles, segons va informar l’alcalde de la capital, el socialdemòcrata Michael Ludwig.

Després d’encadenar aquest país de 8,9 milions d’habitants diversos rècords absoluts en les xifres de contagis, el Govern espera que el pla faci l’efecte desitjat d’impulsar la vacunació entre el 35% de la població que encara no està immunitzada.

«La situació és seriosa. La quarta onada [de la pandèmia] ens afecta plenament. Això es deu a la variant delta (del virus) però també a la baixa quota de vacunació», va dir el canceller federal, el conservador Alexander Schallenberg, en una roda de premsa al presentar diumenge les noves decisions adoptades.

Fins al 24 de novembre, com a mínim

Les restriccions al moviment regeixen almenys fins al 24 de novembre per a les persones majors de 12 anys que no tenen un certificat de vacunació vàlid o que no s’han recuperat d’una infecció del SARS-CoV-2 en els últims 180 dies.

Només podran sortir de casa per a determinades finalitats, com satisfer necessitats bàsiques, anar al metge o als centres de vacunació, o passejar i fer exercici a l’aire lliure.

Així mateix, poden anar a la feina, sempre que presentin allà cada dia un test PCR negatiu que no ha de tenir més de 48 hores.

Ampli control policial

El que tenen prohibit, sota amenaça de denúncia i multes d’entre 500 i 1.450 euros, és anar a botigues no essencials, perruqueries, restaurants, bars, gimnasos i esdeveniments, entre d’altres.

El ministre de l’Interior, Karl Nehammer, ha anunciat un ampli desplegament d’agents policials per controlar que es compleixin les noves mesures, cosa que implica que podran demanar certificats de vacunació a qualsevol ciutadà.

Excepcions

Els que en aquest període es posin la primera dosi d’una vacuna poden alliberar-se de les restriccions mitjançant una prova PCR que han de renovar cada dos dies.

La mesura inclou en principi també els adolescents majors de 12 anys, però aquest grup queda de facto, majoritàriament, alliberat amb el document que obtenen a les escoles dels tres tests setmanals –un dels quals, PCR– als quals estan obligats a sotmetre’s.

Exempts del confinament estan els menors de 12 anys i les dones embarassades, així com les persones que per raons de salut no poden vacunar-se.

Crítiques

Molts experts dubten de l’eficàcia d’aquest confinament parcial, ja que no hi ha precedents sobre el seu efecte, per això alguns científics l’han qualificat d’«experiment».

Notícies relacionades

Critiquen que en aquests moments, quan la incidència acumulada en set dies s’ha disparat fins a 850 casos per cada 100.000 habitants, no s’adoptin mesures que en el passat han demostrat ser eficaces per frenar el creixement exponencial de les infeccions.

Un estudi presentat a Viena divendres passat i avalat per 33 científics exigeix restriccions més àmplies, com obligar també els vacunats a presentar en llocs públics, com restaurants, teatres i cines, tests PCR negatius.